Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 07. 07:45, szerda | Sport
Forrás: OrientPress

Olimpiai szám lesz a rúdtánc?

Olimpiai szám lesz a rúdtánc?

Bár a rúdtánc a bárokból ered, mára az előadóművészet egyik formája, a tánc és az akrobatika kombinációja lett. Világszerte számtalan amatőr és profi bajnokságot rendeznek a műfajban.

Magyarországon az idei Miss Poledance Hungary szombaton megrendezett bajnokságának győztese Pálmaffy Barbara lett, aki a tavalyi versenyen második helyezett volt, és az idei Varsóban megrendezett világkupát szintén elnyerte.

Magyarországon Pirner Alma honosította meg a rúdtáncot, mint sportágat. Ő a Miss Poladance versenyek licenctulajdonosa, a Magyar Rúdtánc és Rúdfitnesz Egyesület elnöke, a Dollhouse Táncstúdió tulajdonosa. Elmondta, az elmúlt nyolc év munkája van benne az eddig elért sikerekben. Nagyon jó érzés, persze nehéz is volt mindezt elérni, s még nincs vége ennek az útnak, de már látom a fényt az alagút végén - tette hozzá. Nagy sikernek értékeli, hogy az idén először a Magyar Tornász Szövetség és a Magyar Légtornász Egyesület szakmai támogatásával rendezhették meg a Rúdtánc Bajnokságot, hiszen ez azt jelenti, hogy a szakmai hozzáértők elismerték a rúdtáncot, mint sportágat. Sportkörökben tehát már elfogadott, inkább azoknak vannak előítéleteik, akik nem hozzáértőek és még nem láttak ilyen jellegű produkciót. A sztereotípiák tehát inkább a tudatlanságból fakadnak – tette hozzá.

A rúdtánc versenyeknek, mint bármilyen más sportágnak, szigorú szabályai vannak. Pirner Alma az OrientPressnek adott interjújában elmondta, a versenyre bárki jelentkezhet, aki magyar állampolgár és elmúlt 18 éves. A versenyzőket a következők szerint pontozzák: technika, kivitelezés, átkötés, eredetiség, rugalmasság és stílus. A jelentkezők glamour, illetve fitnesz kategóriában indulhatnak, és három szempont alapján pontozza őket a zsűri. Az első a prezentáció, amelybe beletartozik az estélyi ruhás felvonulás, a magabiztosság, illetve, hogy mennyire mosolygós és kedves egyéniségek – mondta Pirner Alma. A második szempont a fitnesz vagy dance show, ahol az átkötéseket, a talajon végrehajtott fitnesz elemeket veszik figyelembe. Az utolsó szempont pedig a rudas trükkök, a forgó és a fix rúd használata, forgási elemek, erőelemek, akrobatika, hajlékonyság és eredetiség. A rúdtáncban tehát kétféle rudat különböztetnek meg: a hagyományos rudat és a pörgő rudat. Ez utóbbi csupán annyiban különbözik a hagyományos rúdtól, hogy nem stabil, hanem pörög. Ennek célja, hogy a rúdtáncos gyorsabban tudjon pörögni, ami egyrészt látványos, másrészt azonban meg is nehezít néhány gyakorlatot. A versenyeken mindkét rúdon be kell mutatniuk gyakorlatokat a versenyzőknek.

Idén először előselejtezőt is kellett tartani, mert összesen húszan jelentkeztek a bajnokságra, ebből a legtehetségesebb 12 főt választották ki videóselejtező alapján. Október elsején pedig Budaörsön rendezik meg a Világbajnokságot, ami azért is kiemelkedő jelentőségű, mert Kelet-Európai régióban még soha nem rendezték meg a versenyt. Nagyon innovatív bajnokság lesz, indulnak férfiak, duók és nők.- mondta Pirner Alma. A Miss Poledance World bajnokságot először 2005-ben rendezték meg, idén 25 országból érkeznek a versenyzők Magyarországra.

A Miss Poldance Hungary 2011 győztese, Pálmaffy Barbara 33 éves, és másfél évvel ezelőtt kezdett el rúdtáncolni, elmondása szerint kíváncsiságból. Érdekelt ez az új mozgásforma, a nehézsége és a sok lehetőség, ami benne rejlik - mondta az OrientPress Hírügynökégnek adott interjújában. Barbara, aki a Dollhouse Táncstúdió trénereként dolgozik, most az október elsején megrendezésre kerülő világbajnokságra készül egy duó számmal, majd jövőre ő képviseli hazánkat a Miss Poledance World bajnokságon, amire már idén télen elkezd felkészülni.

Óvári Enikő

OrientPress Hírügynökség

Címkék: rúdtánc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.