Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Június 14. 11:02, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: nem eredményes a hajléktalanok foglakoztatási modellje

Ombudsman: nem eredményes a hajléktalanok foglakoztatási modellje

Az alapvető jogok biztosa szerint a hajléktalan emberek foglalkoztatási modellje elviekben működőképes, ám valójában mégsem eredményes, a hatékonysága nehezen bizonyítható.

Az ombudsman hivatala az MTI-vel csütörtökön közölte: Szabó Máté szerint hiába dolgoznának, a hajléktalanoknak - speciális problémáik miatt - a jelenlegi munkaügyi rendszerben nincs lehetőségük arra, hogy a munka világán keresztül találjanak vissza a társadalomba.
Az alapvető jogok biztosa a hajléktalanok munkaerő-piaci lehetőségeit felmérő jelentésében e problémák közzé sorolta a szélsőséges kiszolgáltatottságot, az elhanyagolt külsőt, a leromlott fizikai és mentális egészségi állapotot, a lakhatás és vele a biztos háttér hiányát, valamint a társadalom, a foglalkoztatók diszkriminatív hozzáállását; ezek a tényezők gyakorlatilag esélytelenné teszik az elhelyezkedésüket.
Az ombudsman szerint a hajléktalanok visszatérését a munkába elsősorban munkahelyteremtéssel, képzési, átképzési lehetőségek megteremtésével, az atipikus foglalkoztatási formák, valamint a munkáltatók által igénybe vehető kedvezmények széles körű elterjesztésével, illetve mindezek jogszabályi szintű támogatásával lehetne ösztönözni.
Az alapjogi biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a hajléktalan emberek munkaerő-piaci helyzetének javítására kidolgozandó javaslatában nyomatékkal vegye figyelembe az említett akadályozó tényezőket.
Szabó Máté javasolta továbbá, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel együttműködve kezdeményezze a jogszabályok módosítását. Úgy, hogy lehetővé váljon az atipikus foglalkoztatási formák további megteremtése, védett munkavállalási lehetőségek elterjesztése, különleges munkavégzési körülmények alkalmazhatósága és mindezek ellenőrizhetősége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről