Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Július 05. 09:21, kedd | Helyi

Ott folytatják, ahol tíz éve... nem hagyták abba...

Ott folytatják, ahol tíz éve... nem hagyták abba...

Vértessomlóiak az ország legjobb ifjúsági tűzoltói!

Jövőre Svédországban húzzák a fecskendőt – ezzel a címmel készült tudósítás pontosan egy évtizeddel ezelőtt, a Zalaegerszegen megrendezett III. Országos Ifjúsági Tűzoltó Versenyt követően, ahol a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület fiatal tagjai nem csupán a dobogó legmagasabb fokára állhattak, de a jogot is elnyerték, hogy ők képviseljék kategóriájukban Magyarországot a következő évi, 2007-es Tűzoltó Olimpián. A tudósításban már akkor hangsúlyosan szerepelt, hogy az egyesület ifjúsági csapata utoljára a nyolcvanas években könyvelhetett el hasonló, de mégsem ilyen fényes, hanem bronzosan csillogó sikert...
Eltelt tíz év, és a hétvégi, a kétévente megrendezett honi megmérettetés után ismét kijelenthető: vértessomlóiak az ország legjobb ifjúsági tűzoltói, s már biztos, hogy ott lehetnek a jövő évi Tűzoltó Olimpián, melynek ezúttal a szomszédos Ausztria ad otthont.


A hétvégén a szombathelyi Sporttelep Atlétikai Pályáján zajlott a VIII. Országos Ifjúsági Tűzoltó Verseny: több mint háromszáz ifjú önkéntes tűzoltó versengett egymással, a hőség ellenére is szép teljesítményt nyújtva. A megmérettetésre az ország határain túlról, Székelyföldről, Vajdaságból, de még Angliából is érkeztek lelkes önkéntes tűzoltó fiatalok, hogy összemérjék szakmai, elméleti és gyakorlati tudásukat, s végül a somlói fiúk nemcsak az Akadálypálya versenyben, de összetett eredményüket tekintve is mindenkit maguk mögé utasítottak, azaz, ismét felkerült a falu neve az egy évtizeddel ezelőtt alapított Ifjúsági Vándorserlegre... IS.
De nem „csak” erre lehet büszke a több mint egy évszázados önkéntes tűzoltó gyökerekkel rendelkező Vértessomló, és várhatja izgatottan a 2017-es évet: a női és az ifjúsági csapat az eddigi versenyeredményei alapján már biztosan ott lesz a következő Tűzoltó Olimpián, s ha nem módosul a kvalifikációs eljárás, akkor a 2014-es Országos Hagyományos Tűzoltóverseny legjobbjai, a somlói férfiak is utazhatnak Ausztriába.
Azaz – ilyenre hazánkban még soha nem volt példa – jövőre egyetlen, a Vértes-hegység északnyugati lejtőinek előterében található kicsinyke településről három raj is küzdhet a tűzoltók ötkarikás játékain.
(2013-ban a franciaországi Tűzoltó Olimpián a hagyományos versenykategóriában 73 raj közül a Vértessomló ÖTE férfi raj 403,27 pontos országos csúccsal arany fokozatot ért el. Ebben a kategóriában arany fokozatot még egyetlen magyar csapat sem szerzett az 1961 óta rendszeresen rendezett CTIF versenyeken. A somlói hölgyek három éve az olimpiát ezüstminősítéssel zárták.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya