Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Április 19. 07:49, kedd | Belföld
Forrás: mti

Pedagógussztrják - közeledtek az álláspontok

Pedagógussztrják - közeledtek az álláspontok

Közeledtek az álláspontok a pedagógusok sztrájkbizottsága és az államtitkárság között, de nem állapodtak meg hétfőn - mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Az államtitkár kifejtette: négy pontról egyeztettek. Mint kifejtette: a fenntartóval kapcsolatban a sztrájkbizottság azt szeretné látni, hogy az iskolaigazgatók újra döntési helyzetbe kerüljenek. Ennek már csak a szövegszerű formáját kell véglegesíteni. Egy másik pontban elvben már ugyancsak egyetértettek. A kormány javaslata szerint az oktatást közvetlenül segítő, de felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők idén kétszer 35 ezer forintos nettó jövedelemkiegészítést kapnának, majd jövő januártól 10 százalékkal emelkedne a jövedelmük. Az összegről vannak még viták, de az államtitkár azt gondolja, hogy ebben a kérdésben is meg fognak állapodni.

Ezek mellett a minőségi bérpótlék visszaállításáról, illetve egyfajta értékelési rendszer bevezetéséről, továbbá a kötelező óraszámokról további egyeztetésekre van szükség - fejtette ki az államtitkár.

Palkovics László azt is elmondta, hogy adataik szerint a múlt pénteki kétórás figyelmeztető sztrájkon mintegy 200 iskola nagyjából 4100-4200 pedagógusa vett részt. Ez alapján viszont nehéz megmondani, hogy a szerdára meghirdetett országos sztrájkon hányan vesznek majd részt - mondta az államtitkár.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke (PSZ) korábban az M1-nek úgy nyilatkozott "elfogadhatatlanok" a kormány javaslatai, ezért mindenképpen megtartják a szerdára tervezett sztrájkot. Az érdekképviselet elnöke a hétfői egyeztetés után az M1-nek azt mondta: a sztrájkbizottság négypontos követelései közül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításával kapcsolatban történt előrelépés, de egyelőre a kötelező óraszámok rögzítéséről és a bérpótlékokról nem sikerült megegyezni.

Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg, amelynek három tagja a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. A kezdeményezéshez azóta több más szervezet is csatlakozott. Galló István, a PSZ elnöke múlt csütörtökön bejelentette: a pedagógusok sztrájkbizottsága azt kezdeményezi, hogy az egész napos országos pedagógussztrájk mellett április 20-án délben öt percre országszerte "álljon le az élet". Az érdekvédő elmondta, azt kérik, hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban - magyarázta Galló Istvánné.

Címkék: pedagógus, sztrájk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.