Városlista
2020. január 25, szombat - Pál

Hírek

2020. Január 25. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: házipatika

Piaci körkép

Piaci körkép

A savanyú káposzta hatásai

4.hét: Tele van értékes tápanyaggal

Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.Van benne bőven nátrium,C-vitamin, K-vitamin, vas, mangán, B6-vitamin, folsav és réz egyaránt.A savanyítás során - az erjesztés miatt - probiotikus hatásúvá válik.
Jót tesz az emésztésnek
Probiotikus hatása miatt nagyon jótékonyan hat az emésztésre, illetve antibiotikum-kúra után segíthet helyreállítania bélflóra egyensúlyát. Magas az enzimtartalma is, ami szintén emésztéskönnyítő hatású.
Erősíti az immunrendszert
A savanyú káposztában található jótékony hatású baktériumok szervezetünk védekezőképességére is jó hatással vannak, és segítenek az antitestek termelésében.Ha a megfázásos időszakban mindennap eszünk savanyú káposztát, akkor hamarabb erőre kapunk majd, mivel számos vitamint tartalmaz, amely támogatja a felépülést a náthából.
Segíthet a fogyásban
Mivel kalóriában szegény, de rostban gazdag,segít, hogy tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Segít abban is, hogy emésztésünk megfelelő legyen, illetve megakadályozza, hogy lelassuljon az anyagcserénk. Ezenkívül szakértők szerint a probiotikus ételek fogyasztása akadályozza a zsírok felszívódását is.

3. hét: Kiváló C-vitamin forrás

Csaknem közhely a citrusfélék magas vitamintartalma, s valóban: a narancs legfontosabb téliC-vitamin-forrásainkközé tartozik. Egyetlen "Navel" fajtájú narancs 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete, de két, bármilyen más fajtájú narancs is megteszi. A vegetáriánusok, akik teljesen vagy részben lemondanak az állati fehérjeforrásokról, feltétlenül építsenek be az étrendjükbe sok narancsot. A nagy adag C-vitaminelősegíti a növényi eredetű vas fölvételét. Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt, feltehetőleg azért, mert bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik.
Miért jó a narancs?
A narancsA- és B-vitaminokatis nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. Mindenesetre megfigyelték, hogy segíti ahasnyálmirigyműködését, az emésztésben a felszívódást, s végső soron megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést.
Antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valaminta limonénrákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. Atéli depresszió ellen is érdemesnarancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.
A vérnarancsokáltalában valamivel kisebbek, mint átlagos rokonaik. A héj és gyümölcshús piros színét az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhetik, melynek árnyalata a közeg savasságától vagy lúgosságától függ, ezért a gyümölcssavak hatására vált pirosba.Az antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.
Fitoösztrogénjeinőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetesantibiotikus hatású anyagokegyben fájdalomcsillapítók is.
Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogyvízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmávalimmunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.
A narancs rosttartalma 100 gramm gyümölcsben mintegy 1,5-2,5 gramm.

2. hét: Miért fogyasszunk fekete retket?

A retekféléketévezredek óta termeszti az emberiség, már az ókori Egyiptomban is rendszeres szereplője volt az étrendnek, de emellett gyógyító szerként is alkalmazták.A fekete retek főleg késő ősztől elérhető, és lehetőséget ad arra, hogy a vitaminhiányos téli időszakban pótolhassuk a nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- ésE-vitaminokat, kalciumot, vasat,magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket.
Fekete retek: epekőre és pajzsmirigyre is hatásos
A fekete retekaz egyik legnépszerűbb téli növény, mely nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal látja el a szervezetünket a szűkösebb hónapokban ésnagyon jó hatással van az emésztésünkre is.
A fekete retekrendkívül jó hatással vanaz egészségünkre, elsősorban az emésztésre, illetve a májra. Stimulálja éserősíti a májat,hozzájárul a májsejtek megfelelő működéséhez, regenerációjához. Az epehólyag működését is serkenti, fokozza az epe kiválasztását, ennek a tulajdonságának köszönhetően megakadályozza az epekövek kialakulását. Népgyógyászati ismeretek szerint afekete retek leveaz egyetlen, amely képes "elmorzsolni" és feloldani az epekövet.
Afekete retek kivonatahatékony lehet a bronchitis,az influenza, a torokgyulladás vagy akár a krónikus köhögés kezelésében is. Egyszerű ésolcsó köhögéscsillapító és váladékcsökkentőszert otthon is készíthetünk: egy közepes méretű fekete retket hámozzunk meg és reszeljünk le (esetleg gyümölcscentrifugán préseljünk át), alaposan nyomkodjuk ki a levét, majd egy evőkanál mézzel és egy fél citrom kifacsart levével keverjük össze. A keveréket igyuk meg. Naponta többször is ismételhetjük addig, míg a tünetek nem csökkennek.

51.hét: Szívesen veszi a szervezet

A diófélékről általánosan elfogadott nézet, hogysegítenek a szívproblémák megelőzésében. Ez alól a dió sem kivétel, amit annak köszönhet, hogy csökkenti azLDL-koleszterinszintjét, amelynek szerepe lehet az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásában. Eközben erősíti a véredények működését, mérsékelve a plakk-képződés rizikóját az artériákban. Mindezenpozitív hatások a bennelévő zsírok összetételéből és a gazdag antioxidáns-tartalmából adódnak.
Hatékonyabb agymunka
Egyes humán tanulmányok igen ígéretes eredményeket hoztak a dió agyra gyakorolt hatását illetően. Egy nyolc héten át tartó, 64 fiatal, egészséges felnőtt részvételével zajlott kutatás például kimutatta, hogy a diófogyasztás növelte az alanyok kognitívképességeit. Egy másik kutatásban Alzheimer-kórban szenvedő egerekkel kísérleteztek. Arágcsálók 10 hónapig naponta kaptak a gyümölcsből, és végülszignifikáns javulást mutattak a memória és a tanulás terén. Ezek az effektusok minden bizonnyal szintén a magas antioxidáns-tartalomnak köszönhetőek, továbbá szerepet játszhatnak az omega-3 zsírsavak is.
Lehetséges eszköz daganatokellen
Bioaktív összetevői révén a dió a rákmegelőzést segítő diéták hasznos elemévé válhat a jövőben. Megfigyeléseken alapuló kutatások a fogyasztást összefüggésbe hozták a vastagbél- és a prosztatarák kockázatának csökkenésével, míg egyes állatkísérletekhasonló relációkat feltételeznek a mell-, prosztata-, vastagbél- és vesedaganatok kapcsán. A reményteli elképzelések persze további klinikai kutatásokat igényelnek, mielőtt még heurékát kiáltanának a tudósok.

50.hét: Sok benne a rost

2 evőkanál mákban 3,4 gramm rost található, ami nem kevés. A rostok segítenek, hogy gördülékenyebb legyen az emésztésünk, és ne legyenszékrekedésünk, ráadásul még a koleszterinszintet is csökkentik. A rostban gazdag étrend hosszú távon csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is.
Sok benne a kalcium és a réz
Két evőkanálnyi mák 253 milligrammkalciumotés 286 mikrogramm vasat tartalmaz, amely körülbelül a napi szükséglet negyedét fedezi. A kalcium a csontok egészsége miatt fontos, de kella szív és az idegrendszer megfelelő működéséhezis. A réz pedig erősíti a szöveteket és a csontokat, illetve védi a sejtekben a DNS-t a károsodástól.
Sok benne a foszfor és a mangán
A kalcium mellett afoszforis erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagéntermeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz. A mák ráadásulsegíthet méregteleníteni a szervezetet, mivel tisztítja a beleket, és segít eltávolítani a bélfalakon található lerakódásokat. Éppen ezért a fogyásban, illetve az egészséges testsúly fenntartásában is nagyon hasznos lehet. Ami fontos: mindig fogyasszunk mellé sok folyadékot is, mert úgy lesz igazán hatékony.
Hasznos az olaja
A mákban telítetlen zsiradék található. A belőle kivont olaj fogyasztásarákmegelőzőhatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.

49. hét: Vizsgára készülő diákoknak érdemes odakészíteni az íróasztalukra egy kis "agyfrissítő" rágcsálnivalót, például mazsolát, diót, mogyorót. Ez utóbbi méltatlanul lenézett kincsünk: hiszen energiában, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag.

Miért jó?
Fehérjékben és zsírokban gazdag, magas energiatartalmú, 100 g magbél 2900 kJ-t, 690 kalóriát, 15,6 g fehérjét, 63,5 g zsírt, 8,7 g szénhidrátot, 3,2 g rostot tartalmaz. Számottevő mennyiségű C, B1, B2 vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne, tehát van alapja annak a hagyománynak, hogy a mogyoró (más csonthéjasokkal, például a mandulával, dióbéllel együtt) "agyat frissítő", a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló. A szakemberek ajánlása szerint a hetente öt-hat alkalommal fogyasztott maroknyi dió, mogyoró és egyéb magvak segítségével a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük. Termését az élelmiszeripar, a gyógyászat és kozmetikai ipar is felhasználja.

46.hét: Miért jó a naspolya?

Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mgC-vitamint tartalmazszáz grammonként. Éretten a nyersen való fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma. Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztásavérzékenyeknek kifejezetten ajánlottés ezen kívül még csonterősítő hatása is van.Gyulladáscsökkentő hatású növénykéntismeri a természetgyógyászat. Energiatartalma 55 kcal, 236 kJ/100 gramm.
Jó tudni!
A naspolya ún. utóérő gyümölcs, október végén, november elején lehet szüretelni. Régen szalmára terítve érlelték a kamrában, de akkor is jó, ha a leszedésével megvárják az első fagyot. Asomhoz és a kökényhez hasonlóanugyanis legjobban akkor fogyasztható, ha megcsípte a dér, népiesen szólva "szottyossá" válik.
Hogyan fogyasszuk?
Feldolgozhatógyümölcslekvárnak, pürének (húsok mellé köretként), vagy más gyümölcsfajtákkal (példáulbirs, alma, körte, vagy szilva) vegyesen ivólének. Az érett, dércsípte gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen. Ilyenkor a héját lehúzzuk, a magokat kikerüljük, mert ezek élvezhetetlenek. Zselét is lehet belőle főzni, mert sok pektint tartalmaz.

45.hét: Jót tesz a látásnak

Nagyjából húsz dekagramm sült vagy főtt sütőtök napi A-vitamin-szükségletünk több mint dupláját tartalmazza.AzA-vitaminnagyon fontos a látás és a szemek egészségéhez. A zöldségben bőven vannak karotinoidok is, amelyek élénk narancsszínét adják, és amelyek közül a béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át.
Segít a fogyásban
A sütőtök magas rosttartalmának köszönhetőenigen laktató étel, közben viszont csupán kevés kalóriát tartalmaz. Több kutatás is igazolja, hogy a rostban gazdag étrend segíti a fogyást, egyben az egészséges testsúly fenntartását is.
A tökmag jót tesz a szívnek
Az olajos magvak nagyon gazdagok fitoszterolokban, amelyeksegítenek csökkenteni a szervezetben a"rossz" koleszterinszintjét. A tökmagban emellett sok a triptofán nevű aminosav, amely fontos szerepet játszik a szerotonintermelésben. A szerotonin mennyiségétől nagyban függ, hogy milyen a kedvünk, így a tökmag segíthet átvészelni az őszi, téli időszakot, amikor sok emberre rátör a melankólia.
Csökkenti a rák kockázatát
A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van. Szakértők szerint hatásosabb, ha béta-karotint tartalmazó ételeket eszünk, mint ha táplálékkiegészítő formájában szednénk be a szükséges mennyiséget.

44.hét: Miért érdemes fogyasztani?

A csicsóka a téli időszakban kiváló tápanyag szervezetünk számára, hiszen tartalmaz magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Legnagyobb részben inulint tartalmaz, mely támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Mivel feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulin termelnie, így a cukorbetegek egyik hasznos és kedvelt alapanyaga lehet. Az inulinnak rákellenes hatása is ismert, ezért fogyasztása mindenkinek ajánlott. Rosttartalma gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását a szervezetbe, ezért diéta idejére is ajánlott.
Alacsony kereslet
A csicsókát általában műanyag zacskóba csomagolva találjuk meg szinte minden élelmiszer áruházban. Mivel egyelőre még nem túl nagy a kereslet iránta, mindenképpen szánjunk időt arra, hogy alaposan megnézzük és megvizsgáljuk a terméket vásárlás előtt, mert könnyen találkozhatunk sérült darabokkal. Mivel a kereslet valóban alacsony iránti, kevés helyen kaphatók jelenleg. A termelői- és a biopiacokon könnyebben találhatunk belőle.
Hogyan használjuk fel?
A csicsókát bizony nem egyszerű megtisztítani, elég kemény a külseje, ezért érdemes először egy kis ecsettel átdörzsölni, így már könnyebben megtisztítható. Amint megvágjuk, nagyon hamar elszíneződik, ezért érdemes közvetlenül felhasználás előtt előkészíteni, vagy tegyük vízbe, hogy az elszíneződést elkerüljük.
Használhatjuk mártogatósként, szószként, salátába, levesekhez, főzelékekhez, de fogyaszthatjuk nyersen is. Levéből nagyon finom turmix készíthető. Ízének köszönhetően más zöldségekkel is kiválóan harmonizál.
Süthetjük egészben, de szeletelve is. Helyezzük tepsibe, öntsünk ráolívaolajat, sóval és borssal ízesítsük, és tegyük a sütőbe.
Főzéskor forraljunk fel egy fazék vizet, és tegyük bele a csicsókát. 10-15 perc alatt egészben, 5-8 perc alatt pedig szeletekre vágva megfő.

42.hét: Csökkenthetik a koleszterinszintet

A gombafélékben sok a fehérje, viszont nincs bennük zsír, valamint szénhidrátból is csak nagyon kevés. Emellettolyan enzimeket és rostokat tartalmaznak, amelyek kifejezettenkoleszterincsökkentőhatásúak, így jó hatással vannak a szív- és érrendszerre.
Segíthetnek a vérszegénységen
Meglepő, de a vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb betegség, amely ráadásul bármely korosztály és nem képviselői között előfordulhat.Részletek itt.
A vérszegény emberek szervezetében kevés a vas, amitől sápadtak, gyengék, fáradékonyak lehetnek.A gomba nagyszerű vasforrás, ráadásul a benne lévő vas körülbelül 90 százaléka fel is szívódik a szervezetben, ami nagyon hasznos a vér egészségének szempontjából.
Rákmegelőző hatásúak
Kutatások szerint a gombafélék - antikarcinogén hatású összetevőiknek köszönhetően -hatékony segítséget jelentenek a mell- és aprosztatarákmegelőzésében. Aki egészségesen szeretne táplálkozni, érdemes akár heti 2-3 alkalommal is gombát fogyasztania.
Segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget
A gomba ideális energiaszegény táplálékcukorbetegekszámára.Nincs benne zsír, koleszterin, kevés benne a szénhidrát, viszont sok a fehérje, valamint a víz és a rost is.Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással mind a májra, mind a hasnyálmirigyre.
Jót tesznek a csontoknak
A gombafélék nagyszerű kalciumforrások, így segítenek a csontok erősítésében, illetve acsontritkuláskialakulásának megelőzésében is. Az ízületeknek is jót tesz a gombafogyasztás.
Segítik a tápanyagfelszívódást
A D-vitamin viszonylag kevés zöldségben és növényi eredetű táplálékban található meg, de a gombafélék pont ebbe a szűk körbe tartoznak. Ráadásula gombában található kalcium és foszfor a vitamin felszívódását is segíti.
Erősítik az immunrendszert
A gombában olyan antioxidánsok találhatóak, amelyek védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, és erősítik az immunrendszert. Emelletttermészetes antibiotikumokat is tartalmaz, amelyek gátolják a mikrobák szaporodását, illetve segítenek megakadályozni a gombás fertőzések kialakulását.
Csökkentik a vérnyomást
A gombában réz is van, márpedig ez az ásványi anyag segíti a vas felszívódásátaz ételekből. Lévén, hogy a gombában vas is van, nagyon egészséges a vér szempontjából. Ráadásul ez a kombináció a vérnyomást is segítegészséges szintentartani.

41. hét: Gyümölcssav, almasav tartalmaa belek és a máj működésére fejt ki jó hatást.Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat). A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egybenméregteleníti is a szervezetét.

Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt,nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbbélelmi rostot. Nem kell feltétlenül a legszebb, viaszosan fénylő, darabonként selyempapírba csomagolt, méregdrága import, zöld vagy mélyvörös almákat vásárolni, hiszen kora ősztől késő tavaszig kapható akevésbé látványos, ám annál egészségesebb, ömlesztve kilózott magyar termék, és az sem baj, ha netán már kissé ráncos némelyik a tél végén. Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek... a sor tetszés szerint folytatható...

40.hét: Magas antioxidánstartalom

Bár idehaza a narancssárga színű édesburgonya a legfelkapottabb, jó tudni, hogy nem csak ez az egy típus létezik. Léteznek fehér, sárga, barna, piros rózsaszín vagy akár lila változatban is. A különböző színűek pedig nemcsak más-más esztétikai élményt nyújtanak, hanem tápanyagtartalmuk is különböző lehet.A lila édesburgonya például gyulladáscsökkentő hatású, és antioxidánstartalmais kiemelkedően magas.
A-vitaminban gazdag
Már egy közepes méretű édesburgonya is fedezi a szervezetünkA-vitamin-szükségletének 400 százalékát.Az A-vitamin főleg szemünk és bőrünk egészsége miatt fontos.
Magas a béta-karotin-tartalma
A sötét narancssárga édesburgonya nagy mennyiségben tartalmazbéta-karotint- ez szintén egy antioxidáns, amely egyrészt a szemünk egészsége miatt fontos, másrésztkutatások szerint bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhat.
Jót tesz a vércukorszintünknek
Legalábbis jobbat, mintha a sima burgonyát választanánk. Ez utóbbinak ugyanis meglehetősen magas a glikémiás indexe, azaz fogyasztása igencsak megemeli a szervezet vércurkorszintjét. Ezzel szemben az édesburgonya glikémiás indexe alacsonyabb, ráadásul pedigjóval több rostot is tartalmaz, ami jó hatással van az emésztésünkre.
Kiváló vasforrás
Az édesburgonyának a vastartalma is magas,ami pedig segít, hogy megfelelő legyen az energiaszintünk, továbbá támogatja a vörösvérsejtek termelődését és a fehérjék feldolgozását, erősíti az immunrendszert és a stressztűrő képességet is.

39. hét: 1.Egyközepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát,káliumszükségletünk6 százalékát, valamint kisebb mennyiségeket juttatunk szervezetünkbe kalciumból, vasból, magnéziumból, riboflavinból,folsavból és B-6 vitaminból. Tartalmaznak ezen kívül karotenoidokat, flavonolokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is.

2.Korábbi tanulmányok arra mutatnak rá, hogy akörte rendszeres fogyasztásacsökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét. Az amerikai egészségügyi intézet (NIM) táplálkozásügyi csoportja még 2001-ben szövegezte meg az úgynevezett megfelelő beviteli (Adequate Intake) iránymutatást, amelyben felhívják a figyelmet: az 50 év alatti férfiaknak napi 38 grammnyi rostot, az 50 év alatti nőknek napi 25 grammnyi rostot tanácsos elfogyasztaniuk. Ötven életév felett ezek az irányszámok 30, illetve 21 grammra csökkennek. Mégis, a legtöbb ember ennek 50 százalékát sem veszi magához. Miért ilyen fontos mégis a megfelelő rostbevitel?

3.A táplálkozásügyi tanulmányok arra mutatnak rá, hogya minden 1000 kalóriára eső 14 grammnyi rostot tartalmazó diétákjelentősen csökkentik minda szívinfarktus,mind pedig a kettes típusú cukorbetegség esélyét. A rostbevitel legegyszerűbb forrása a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Egy közepes méretű körtében átlagosan 6 grammnyi rost található, amely egy 50 év alatti nő napi szükségletének mintegy egynegyede.

4.A rostban gazdag diéták csökkentika vastagbél-divertikulumkialakulásának esélyét azzal, hogy a vastagbélben elnyelik a vizet és könnyebb bélmozgást tesznek lehetővé. A rostgazdag diéta csökkenti agyomorterhelést és a bélgyulladást is.Emellett egy ilyen jellegű diéta hatására teltségérzetünk hosszabb ideig tart, ennek egyik következménye pedig az, hogy kevesebbet fogunk enni, így testsúlyunk nem fog egy ilyen étrend mellett nőni.

5.Más tanulmányok arra mutatnak rá, hogya megnövekedett rostbevitel hatására csökken a vérnyomásés a koleszterinszint is. A közelmúltban publikált anyagok arra is rámutatnak, hogya rostos étrendbefolyásolhatja azimmunrendszerműködését és a gyulladások előfordulását. A rostgazdag étrend ezek mellett a vércukrot is egyensúlyban tartja.

37.hét: Segíthet megtartani az egészséges testsúlyt

A szőlőben található flavonoidok egy 2016-os kutatás szerint sokat segíthetnek az egészséges testsúly fenntartásában. Emellettegy csésze szőlőben mindössze100 kalóriavan,ezért mértékkel még a legszigorúbb diétába is beilleszthető.
Gyulladáscsökkentő hatású
A szőlőben találhatóantioxidánsoksegítenek csökkenteni a sejtszintű károsodást,illetve a testben lévő gyulladásokat.
Jót tesz a szívnek
Aki szeretné, hogy keringése, érrendszere és szíve is egészséges legyen, fogyasszon minél több szőlőt.A benne található anyagok segítenek szabályozni avérnyomást, csökkentik az oxidatív stressz által okozott gyulladásokat, élénkítik a vérkeringést, és az érrendszert is védik.
Jót tesz az agynak
A szőlő polifenoljai serkentik a kognitív funkciókat, védik az idegsejteket, ezáltal jó hatással vannak az agyunkra is.
Védi a bőrt
A színes zöldségekben és gyümölcsökben - tehát a szőlőben is - olyan anyagok találhatóak, amelyek védik a bőrt a káros sugárzással szemben.Vitamin- és tápanyagtartalma miatt pedig feszesítő hatású,és mivel 82 százaléka víz, a szervezet hidratálásában is fontos szerepet játszhat, ami a bőr szépségének is az egyik alapvető feltétele.
Csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét
A szőlőben egy rezveratol nevű antioxidáns található, amely nemcsak az immunrendszert erősíti, desegíthet avércukorszintszabályozásában is, mivel hatással van a szénhidrát-anyagcserére.Ugyanez a helyzet a szőlőlével, de csak akkor, ha 100 százalékban gyümölcsből készült és friss, merta bolti szőlőlevek legtöbbjében nagy mennyiségű cukor is található.

36. hét: Kevés cukor és magas víztartalom jellemzia friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, ezért jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat(kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket.A növényi antioxidánsok közülantocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.
Mindezen anyagoknak köszönhetőenjavítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma - héjában például rengeteg cellulóz van - , ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlhatószékrekedés ellen. Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rost- ésgyümölcscukor-tartalma. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat;vizelethajtóhatása is ismert. Így egyrésztsúlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés. Ráadásul az étvágyat is fokozhatja. Mindent összevetve napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak, viszont az aszalt változatot érdemes elkerülnie annak, aki ügyel a súlyára.

35. hét:Csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét

Az Archives of Medical Science című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely szerint a paradicsom kivonata az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni avérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét,különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása.Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi, és segít a szervezetet megóvni például az ivóvízben található extra fluoridtól is
Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét
A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, és segít megelőzni a különféle rákfajták kialakulását. Kutatások szerint a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább amellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.
Cukorbetegek számára is hasznos
Kutatások szerint a paradicsomban található likopin segíthet abban is, hogya cukorbetegek szervezetében helyreálljon a biokémiai egyensúly.Emellett a paradicsom gyakori fogyasztása a stroke kialakulását is segíthet megelőzni, és jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Öregedésgátló hatású
Ez a hatása megint csak a likopinnak köszönhető, amelyről már több kutatás is bebizonyította, hogyöregedésgátlótulajdonságokkal rendelkezik, és segít például abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. Sőt egy tanulmány szerint még a DNS-t is védi. Emellett a paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét.

33. hét:A hűsítő görögdinnye népszerű finomság a nyári hónapokban, de nem csak emiatt érdemes fogyasztanunk. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok védik a szemet, a szívet és a bőrt,magas nedvességtartalma pedig hidratálja a szervezetünket is.Íme néhány érv az ízletes gyümölcs mellett!

Likopint tartalmaz
Alikopinegy antioxidáns hatású festékanyag, ami a dinnye mellett a paradicsom, a paprika vagy a vérnarancs pirosas színéért is felelős. Egészségmegőrző hatásairól több tanulmány is született, fontos szerepet játszhat számos krónikus betegség,példáula prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében.A mag nélküli görögdinnyéknekmég az átlagosnál is nagyobb a likopin-tartalma.
Védi a bőrt az UV sugaraktól
Az imént említett likopin a bőrünkre is jó hatással van,nagyobb dózisban némi védelmet nyújthat a káros UV sugarak ellen is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a dinnyeevést követően már nem kell bekennünk magunkat fényvédő krémmel!
Erősíti a szívet
A görögdinnye az L-citrullin nevű aminosavban is gazdag, amijavítja a vérkeringést, és csökkenti avérnyomástis. Kutatások igazolták, hogy ez az aminosav segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását, és azerek egészségének megőrzésében is fontos szerepük van.
Jót tesz az ízületeknek
Egy másik antioxidánsának, abéta-kriptoxantinnak köszönhetően a görögdinnye az ízületek védelméről is gondoskodik. Csökkenti továbbá a szintén ízületeket támadórheumatoid arthritiskialakulásának a veszélyét is.
Jót tesz a szemnek
A szemek egészségéhez elengedhetetlen A-vitamin a dinnyében is megtalálható.A vitaminhiány szembetegségeket és bőrproblémákat is okozhat,fontos ezért, hogy kellő mennyiségben juttassuk a szervezetünkbe. A dinnye mellettA-vitaminban gazdag például a sárgarépa, a sütőtök, az édesburgonya, a sötétzöld leveles zöldségek és a halak is.

32. hét:Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok (pre- és probiotikumok) révén elősegítikemésztőrendszerünkegészséges működését, igazi, élő tápanyagul szolgálnak a bélflóránknak és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van.

Mivela fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást. Amikrobiomot,tehát a bélflóra baktériumközösségét ma már sok orvos és tudós kutatja és meglepő megállapításokra jutnak. Úgy tűnik, hogy ténylega belünkben van a második agyunk, ami arra utal, hogy a bél és az agy kommunikál egymással. Ezt a jótékony és nagyon intelligens bélflórát afermentált ételekkel "etethetjük",támogathatjuk.
Különösen az alábbi betegségekben érdemes rendszeresen fogyasztani: bélbetegségek (székrekedés) allergia Candida-fertőzés gombás fertőzések legyengült immunrendszer szorongás, depresszió.

31.hét:FOGYÓKÚRÁS

Acukkinibenaz a jó, hogy bármely, még a legszigorúbb diétákba is bátran beilleszthető. Energiatartalma alacsony, víztartalma az uborkához hasonlóan magas, viszont kevés zsiradékot és szénhidrátot tartalmaz. Akármit is készítesz belőle, a töknél táplálóbb, de mégsem hizlaló finomság lesz a jutalmad.
VÍZHAJTÓ
Kismamáknak, idősebbeknek gondot okozhat a testük különböző pontjain felgyülemlett víz. A vizesedésre oda kell figyelni, hiszen komoly problémákat okozhat és jelezhet. Érdemes ilyenkor a vízhajtó készítmények mellett vízhajtó élelmiszereket is fogyasztani. Acukkinitökéletesen megfelel erre a célra, ezért fogyaszd valamilyen formában minden nap, ha te is hasonló problémákkal küzdesz.

SZÉKREKEDÉS ELLEN IS KIVÁLÓ
Acukkinitermészetes hashajtó, ezért ha szorulással küzdesz, egyél sokat belőle, hogy megszűnjön a kellemetlenség. Akkor sem kell kerülnöd, ha az emésztéseddel semmi probléma, nem fog hasmenést okozni.
EGÉSZSÉGES
Acukkinimagas ásványi-anyag tartalmú növény, amiben található még C-vitamin és B9-vitamin is. Néhány fogást nyersen is készíthetünk belőle, de gyakoribb, hogy sülve vagy főve tálaljuk. A hőkezelés során természetesen veszít vitamin és ásványi-anyag tartalmából, összességében mégis elmondható a cukkiniről, hogy egy nagyon egészséges zöldségféléről beszélünk.
SOKOLDALÚAN FELHASZNÁLHATÓ
Acukkinitgyakorlatilag bárhogyan, bármilyen formában lehet fogyasztani. Készíthetünk belőle főzeléket, levest, salátát, sült-zöldséges egytálat, tölteléket, ránthatjuk, de legegészségesebb és legfinomabb felhasználási módja a grillezés, ami a nyári kerti partik legnagyobb slágere lehet.

28. hét:Miért jó?

A köszméte energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. A gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára. Az emésztést segíti, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként. Fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is. Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt. A gyümölcs nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.

27. hét:Miért jó? Az őszibarack 100 grammja - némely fajtájának pont ekkora a gyümölcse - mintegy 0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz. 100 g gyümölcshús mintegy 40 kalóriával gazdagítja szervezetünket, tehát nem hizlaló étel. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.

Ásványi anyagai közül viszonylag magas, 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium rejlik benne. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

26. hét:A ribizlit igazán nem energia-tartalma miatt fogyasztjuk, az 100 grammban csupán mintegy 29 kcal/121 kJ. Csekély fehérjetartalma 1,1 grammot tesz ki, a benne levő zsír pedig mindössze 0,5g körüli. Savanykás ízéhez híven cukorból sem túl sokat tartalmaz, de szénhidrátjai már jelentősebb mennyiséget, 10-15 grammot képviselnek, melyből az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki, ezért az almához hasonlóan egészséges.

Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat, és még sorolhatnánk.
Ahogy valamennyi ribiszkeféle, a ribizli is sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását.
Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas, sorukból kiemelkedő a 280 mg-ot kitevő káliumtartalom.
Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. Feltehetőleg ezért ápolja és nyugtatja a ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrt. Újabban a régi gyógyászati hagyományok ellenőrzése végzett kísérletek során a ribizli arról tett bizonyságot, hogy a bőr neurodermitisnél gyakori gamma-linosav-hiányát hatékonyan képes ellensúlyozni.
Hashajtó hatása is ismeretes.

25. hét:Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamintartalma.
Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.
Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelen&iacut

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 24. 10:57, péntek | Helyi

Európa szerte sorra nyitnak a lakossági önkiszolgáló konténerparkok

Egy dán vállalat Magyarországról indulna tovább a térségben

2020. Január 24. 10:23, péntek | Helyi

Gyermekmosolyokért gyűjtött kilométereket a Bridgestone

2020. Január 19. 00:00, vasárnap | Helyi

Hat tipp az egyetemválasztáshoz – szülőknek

Alig egy hónapja maradt a végzős középiskolásoknak, hogy eldöntsék, hol folytatják tanulmányaikat: az idén szeptemberben induló egyetemi képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni.