Városlista
2019. november 20, szerda - Jolán

Hírek

2019. November 16. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: házipatika

Piaci körkép

Piaci körkép

Naspolya: szottyosan jó

46.hét: Miért jó a naspolya?

Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mgC-vitamint tartalmazszáz grammonként. Éretten a nyersen való fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma. Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztásavérzékenyeknek kifejezetten ajánlottés ezen kívül még csonterősítő hatása is van.Gyulladáscsökkentő hatású növénykéntismeri a természetgyógyászat. Energiatartalma 55 kcal, 236 kJ/100 gramm.
Jó tudni!
A naspolya ún. utóérő gyümölcs, október végén, november elején lehet szüretelni. Régen szalmára terítve érlelték a kamrában, de akkor is jó, ha a leszedésével megvárják az első fagyot. Asomhoz és a kökényhez hasonlóanugyanis legjobban akkor fogyasztható, ha megcsípte a dér, népiesen szólva "szottyossá" válik.
Hogyan fogyasszuk?
Feldolgozhatógyümölcslekvárnak, pürének (húsok mellé köretként), vagy más gyümölcsfajtákkal (példáulbirs, alma, körte, vagy szilva) vegyesen ivólének. Az érett, dércsípte gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen. Ilyenkor a héját lehúzzuk, a magokat kikerüljük, mert ezek élvezhetetlenek. Zselét is lehet belőle főzni, mert sok pektint tartalmaz.

45.hét: Jót tesz a látásnak

Nagyjából húsz dekagramm sült vagy főtt sütőtök napi A-vitamin-szükségletünk több mint dupláját tartalmazza.AzA-vitaminnagyon fontos a látás és a szemek egészségéhez. A zöldségben bőven vannak karotinoidok is, amelyek élénk narancsszínét adják, és amelyek közül a béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át.
Segít a fogyásban
A sütőtök magas rosttartalmának köszönhetőenigen laktató étel, közben viszont csupán kevés kalóriát tartalmaz. Több kutatás is igazolja, hogy a rostban gazdag étrend segíti a fogyást, egyben az egészséges testsúly fenntartását is.
A tökmag jót tesz a szívnek
Az olajos magvak nagyon gazdagok fitoszterolokban, amelyeksegítenek csökkenteni a szervezetben a"rossz" koleszterinszintjét. A tökmagban emellett sok a triptofán nevű aminosav, amely fontos szerepet játszik a szerotonintermelésben. A szerotonin mennyiségétől nagyban függ, hogy milyen a kedvünk, így a tökmag segíthet átvészelni az őszi, téli időszakot, amikor sok emberre rátör a melankólia.
Csökkenti a rák kockázatát
A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van. Szakértők szerint hatásosabb, ha béta-karotint tartalmazó ételeket eszünk, mint ha táplálékkiegészítő formájában szednénk be a szükséges mennyiséget.

44.hét: Miért érdemes fogyasztani?

A csicsóka a téli időszakban kiváló tápanyag szervezetünk számára, hiszen tartalmaz magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Legnagyobb részben inulint tartalmaz, mely támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Mivel feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulin termelnie, így a cukorbetegek egyik hasznos és kedvelt alapanyaga lehet. Az inulinnak rákellenes hatása is ismert, ezért fogyasztása mindenkinek ajánlott. Rosttartalma gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását a szervezetbe, ezért diéta idejére is ajánlott.
Alacsony kereslet
A csicsókát általában műanyag zacskóba csomagolva találjuk meg szinte minden élelmiszer áruházban. Mivel egyelőre még nem túl nagy a kereslet iránta, mindenképpen szánjunk időt arra, hogy alaposan megnézzük és megvizsgáljuk a terméket vásárlás előtt, mert könnyen találkozhatunk sérült darabokkal. Mivel a kereslet valóban alacsony iránti, kevés helyen kaphatók jelenleg. A termelői- és a biopiacokon könnyebben találhatunk belőle.
Hogyan használjuk fel?
A csicsókát bizony nem egyszerű megtisztítani, elég kemény a külseje, ezért érdemes először egy kis ecsettel átdörzsölni, így már könnyebben megtisztítható. Amint megvágjuk, nagyon hamar elszíneződik, ezért érdemes közvetlenül felhasználás előtt előkészíteni, vagy tegyük vízbe, hogy az elszíneződést elkerüljük.
Használhatjuk mártogatósként, szószként, salátába, levesekhez, főzelékekhez, de fogyaszthatjuk nyersen is. Levéből nagyon finom turmix készíthető. Ízének köszönhetően más zöldségekkel is kiválóan harmonizál.
Süthetjük egészben, de szeletelve is. Helyezzük tepsibe, öntsünk ráolívaolajat, sóval és borssal ízesítsük, és tegyük a sütőbe.
Főzéskor forraljunk fel egy fazék vizet, és tegyük bele a csicsókát. 10-15 perc alatt egészben, 5-8 perc alatt pedig szeletekre vágva megfő.

42.hét: Csökkenthetik a koleszterinszintet

A gombafélékben sok a fehérje, viszont nincs bennük zsír, valamint szénhidrátból is csak nagyon kevés. Emellettolyan enzimeket és rostokat tartalmaznak, amelyek kifejezettenkoleszterincsökkentőhatásúak, így jó hatással vannak a szív- és érrendszerre.
Segíthetnek a vérszegénységen
Meglepő, de a vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb betegség, amely ráadásul bármely korosztály és nem képviselői között előfordulhat.Részletek itt.
A vérszegény emberek szervezetében kevés a vas, amitől sápadtak, gyengék, fáradékonyak lehetnek.A gomba nagyszerű vasforrás, ráadásul a benne lévő vas körülbelül 90 százaléka fel is szívódik a szervezetben, ami nagyon hasznos a vér egészségének szempontjából.
Rákmegelőző hatásúak
Kutatások szerint a gombafélék - antikarcinogén hatású összetevőiknek köszönhetően -hatékony segítséget jelentenek a mell- és aprosztatarákmegelőzésében. Aki egészségesen szeretne táplálkozni, érdemes akár heti 2-3 alkalommal is gombát fogyasztania.
Segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget
A gomba ideális energiaszegény táplálékcukorbetegekszámára.Nincs benne zsír, koleszterin, kevés benne a szénhidrát, viszont sok a fehérje, valamint a víz és a rost is.Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással mind a májra, mind a hasnyálmirigyre.
Jót tesznek a csontoknak
A gombafélék nagyszerű kalciumforrások, így segítenek a csontok erősítésében, illetve acsontritkuláskialakulásának megelőzésében is. Az ízületeknek is jót tesz a gombafogyasztás.
Segítik a tápanyagfelszívódást
A D-vitamin viszonylag kevés zöldségben és növényi eredetű táplálékban található meg, de a gombafélék pont ebbe a szűk körbe tartoznak. Ráadásula gombában található kalcium és foszfor a vitamin felszívódását is segíti.
Erősítik az immunrendszert
A gombában olyan antioxidánsok találhatóak, amelyek védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, és erősítik az immunrendszert. Emelletttermészetes antibiotikumokat is tartalmaz, amelyek gátolják a mikrobák szaporodását, illetve segítenek megakadályozni a gombás fertőzések kialakulását.
Csökkentik a vérnyomást
A gombában réz is van, márpedig ez az ásványi anyag segíti a vas felszívódásátaz ételekből. Lévén, hogy a gombában vas is van, nagyon egészséges a vér szempontjából. Ráadásul ez a kombináció a vérnyomást is segítegészséges szintentartani.

41. hét: Gyümölcssav, almasav tartalmaa belek és a máj működésére fejt ki jó hatást.Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat). A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egybenméregteleníti is a szervezetét.

Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt,nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbbélelmi rostot. Nem kell feltétlenül a legszebb, viaszosan fénylő, darabonként selyempapírba csomagolt, méregdrága import, zöld vagy mélyvörös almákat vásárolni, hiszen kora ősztől késő tavaszig kapható akevésbé látványos, ám annál egészségesebb, ömlesztve kilózott magyar termék, és az sem baj, ha netán már kissé ráncos némelyik a tél végén. Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek... a sor tetszés szerint folytatható...

40.hét: Magas antioxidánstartalom

Bár idehaza a narancssárga színű édesburgonya a legfelkapottabb, jó tudni, hogy nem csak ez az egy típus létezik. Léteznek fehér, sárga, barna, piros rózsaszín vagy akár lila változatban is. A különböző színűek pedig nemcsak más-más esztétikai élményt nyújtanak, hanem tápanyagtartalmuk is különböző lehet.A lila édesburgonya például gyulladáscsökkentő hatású, és antioxidánstartalmais kiemelkedően magas.
A-vitaminban gazdag
Már egy közepes méretű édesburgonya is fedezi a szervezetünkA-vitamin-szükségletének 400 százalékát.Az A-vitamin főleg szemünk és bőrünk egészsége miatt fontos.
Magas a béta-karotin-tartalma
A sötét narancssárga édesburgonya nagy mennyiségben tartalmazbéta-karotint- ez szintén egy antioxidáns, amely egyrészt a szemünk egészsége miatt fontos, másrésztkutatások szerint bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhat.
Jót tesz a vércukorszintünknek
Legalábbis jobbat, mintha a sima burgonyát választanánk. Ez utóbbinak ugyanis meglehetősen magas a glikémiás indexe, azaz fogyasztása igencsak megemeli a szervezet vércurkorszintjét. Ezzel szemben az édesburgonya glikémiás indexe alacsonyabb, ráadásul pedigjóval több rostot is tartalmaz, ami jó hatással van az emésztésünkre.
Kiváló vasforrás
Az édesburgonyának a vastartalma is magas,ami pedig segít, hogy megfelelő legyen az energiaszintünk, továbbá támogatja a vörösvérsejtek termelődését és a fehérjék feldolgozását, erősíti az immunrendszert és a stressztűrő képességet is.

39. hét: 1.Egyközepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát,káliumszükségletünk6 százalékát, valamint kisebb mennyiségeket juttatunk szervezetünkbe kalciumból, vasból, magnéziumból, riboflavinból,folsavból és B-6 vitaminból. Tartalmaznak ezen kívül karotenoidokat, flavonolokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is.

2.Korábbi tanulmányok arra mutatnak rá, hogy akörte rendszeres fogyasztásacsökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét. Az amerikai egészségügyi intézet (NIM) táplálkozásügyi csoportja még 2001-ben szövegezte meg az úgynevezett megfelelő beviteli (Adequate Intake) iránymutatást, amelyben felhívják a figyelmet: az 50 év alatti férfiaknak napi 38 grammnyi rostot, az 50 év alatti nőknek napi 25 grammnyi rostot tanácsos elfogyasztaniuk. Ötven életév felett ezek az irányszámok 30, illetve 21 grammra csökkennek. Mégis, a legtöbb ember ennek 50 százalékát sem veszi magához. Miért ilyen fontos mégis a megfelelő rostbevitel?

3.A táplálkozásügyi tanulmányok arra mutatnak rá, hogya minden 1000 kalóriára eső 14 grammnyi rostot tartalmazó diétákjelentősen csökkentik minda szívinfarktus,mind pedig a kettes típusú cukorbetegség esélyét. A rostbevitel legegyszerűbb forrása a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Egy közepes méretű körtében átlagosan 6 grammnyi rost található, amely egy 50 év alatti nő napi szükségletének mintegy egynegyede.

4.A rostban gazdag diéták csökkentika vastagbél-divertikulumkialakulásának esélyét azzal, hogy a vastagbélben elnyelik a vizet és könnyebb bélmozgást tesznek lehetővé. A rostgazdag diéta csökkenti agyomorterhelést és a bélgyulladást is.Emellett egy ilyen jellegű diéta hatására teltségérzetünk hosszabb ideig tart, ennek egyik következménye pedig az, hogy kevesebbet fogunk enni, így testsúlyunk nem fog egy ilyen étrend mellett nőni.

5.Más tanulmányok arra mutatnak rá, hogya megnövekedett rostbevitel hatására csökken a vérnyomásés a koleszterinszint is. A közelmúltban publikált anyagok arra is rámutatnak, hogya rostos étrendbefolyásolhatja azimmunrendszerműködését és a gyulladások előfordulását. A rostgazdag étrend ezek mellett a vércukrot is egyensúlyban tartja.

37.hét: Segíthet megtartani az egészséges testsúlyt

A szőlőben található flavonoidok egy 2016-os kutatás szerint sokat segíthetnek az egészséges testsúly fenntartásában. Emellettegy csésze szőlőben mindössze100 kalóriavan,ezért mértékkel még a legszigorúbb diétába is beilleszthető.
Gyulladáscsökkentő hatású
A szőlőben találhatóantioxidánsoksegítenek csökkenteni a sejtszintű károsodást,illetve a testben lévő gyulladásokat.
Jót tesz a szívnek
Aki szeretné, hogy keringése, érrendszere és szíve is egészséges legyen, fogyasszon minél több szőlőt.A benne található anyagok segítenek szabályozni avérnyomást, csökkentik az oxidatív stressz által okozott gyulladásokat, élénkítik a vérkeringést, és az érrendszert is védik.
Jót tesz az agynak
A szőlő polifenoljai serkentik a kognitív funkciókat, védik az idegsejteket, ezáltal jó hatással vannak az agyunkra is.
Védi a bőrt
A színes zöldségekben és gyümölcsökben - tehát a szőlőben is - olyan anyagok találhatóak, amelyek védik a bőrt a káros sugárzással szemben.Vitamin- és tápanyagtartalma miatt pedig feszesítő hatású,és mivel 82 százaléka víz, a szervezet hidratálásában is fontos szerepet játszhat, ami a bőr szépségének is az egyik alapvető feltétele.
Csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét
A szőlőben egy rezveratol nevű antioxidáns található, amely nemcsak az immunrendszert erősíti, desegíthet avércukorszintszabályozásában is, mivel hatással van a szénhidrát-anyagcserére.Ugyanez a helyzet a szőlőlével, de csak akkor, ha 100 százalékban gyümölcsből készült és friss, merta bolti szőlőlevek legtöbbjében nagy mennyiségű cukor is található.

36. hét: Kevés cukor és magas víztartalom jellemzia friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, ezért jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat(kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket.A növényi antioxidánsok közülantocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.
Mindezen anyagoknak köszönhetőenjavítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma - héjában például rengeteg cellulóz van - , ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlhatószékrekedés ellen. Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rost- ésgyümölcscukor-tartalma. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat;vizelethajtóhatása is ismert. Így egyrésztsúlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés. Ráadásul az étvágyat is fokozhatja. Mindent összevetve napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak, viszont az aszalt változatot érdemes elkerülnie annak, aki ügyel a súlyára.

35. hét:Csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét

Az Archives of Medical Science című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely szerint a paradicsom kivonata az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni avérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét,különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása.Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi, és segít a szervezetet megóvni például az ivóvízben található extra fluoridtól is
Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét
A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, és segít megelőzni a különféle rákfajták kialakulását. Kutatások szerint a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább amellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.
Cukorbetegek számára is hasznos
Kutatások szerint a paradicsomban található likopin segíthet abban is, hogya cukorbetegek szervezetében helyreálljon a biokémiai egyensúly.Emellett a paradicsom gyakori fogyasztása a stroke kialakulását is segíthet megelőzni, és jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Öregedésgátló hatású
Ez a hatása megint csak a likopinnak köszönhető, amelyről már több kutatás is bebizonyította, hogyöregedésgátlótulajdonságokkal rendelkezik, és segít például abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. Sőt egy tanulmány szerint még a DNS-t is védi. Emellett a paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét.

33. hét:A hűsítő görögdinnye népszerű finomság a nyári hónapokban, de nem csak emiatt érdemes fogyasztanunk. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok védik a szemet, a szívet és a bőrt,magas nedvességtartalma pedig hidratálja a szervezetünket is.Íme néhány érv az ízletes gyümölcs mellett!

Likopint tartalmaz
Alikopinegy antioxidáns hatású festékanyag, ami a dinnye mellett a paradicsom, a paprika vagy a vérnarancs pirosas színéért is felelős. Egészségmegőrző hatásairól több tanulmány is született, fontos szerepet játszhat számos krónikus betegség,példáula prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében.A mag nélküli görögdinnyéknekmég az átlagosnál is nagyobb a likopin-tartalma.
Védi a bőrt az UV sugaraktól
Az imént említett likopin a bőrünkre is jó hatással van,nagyobb dózisban némi védelmet nyújthat a káros UV sugarak ellen is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a dinnyeevést követően már nem kell bekennünk magunkat fényvédő krémmel!
Erősíti a szívet
A görögdinnye az L-citrullin nevű aminosavban is gazdag, amijavítja a vérkeringést, és csökkenti avérnyomástis. Kutatások igazolták, hogy ez az aminosav segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását, és azerek egészségének megőrzésében is fontos szerepük van.
Jót tesz az ízületeknek
Egy másik antioxidánsának, abéta-kriptoxantinnak köszönhetően a görögdinnye az ízületek védelméről is gondoskodik. Csökkenti továbbá a szintén ízületeket támadórheumatoid arthritiskialakulásának a veszélyét is.
Jót tesz a szemnek
A szemek egészségéhez elengedhetetlen A-vitamin a dinnyében is megtalálható.A vitaminhiány szembetegségeket és bőrproblémákat is okozhat,fontos ezért, hogy kellő mennyiségben juttassuk a szervezetünkbe. A dinnye mellettA-vitaminban gazdag például a sárgarépa, a sütőtök, az édesburgonya, a sötétzöld leveles zöldségek és a halak is.

32. hét:Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok (pre- és probiotikumok) révén elősegítikemésztőrendszerünkegészséges működését, igazi, élő tápanyagul szolgálnak a bélflóránknak és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van.

Mivela fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást. Amikrobiomot,tehát a bélflóra baktériumközösségét ma már sok orvos és tudós kutatja és meglepő megállapításokra jutnak. Úgy tűnik, hogy ténylega belünkben van a második agyunk, ami arra utal, hogy a bél és az agy kommunikál egymással. Ezt a jótékony és nagyon intelligens bélflórát afermentált ételekkel "etethetjük",támogathatjuk.
Különösen az alábbi betegségekben érdemes rendszeresen fogyasztani: bélbetegségek (székrekedés) allergia Candida-fertőzés gombás fertőzések legyengült immunrendszer szorongás, depresszió.

31.hét:FOGYÓKÚRÁS

Acukkinibenaz a jó, hogy bármely, még a legszigorúbb diétákba is bátran beilleszthető. Energiatartalma alacsony, víztartalma az uborkához hasonlóan magas, viszont kevés zsiradékot és szénhidrátot tartalmaz. Akármit is készítesz belőle, a töknél táplálóbb, de mégsem hizlaló finomság lesz a jutalmad.
VÍZHAJTÓ
Kismamáknak, idősebbeknek gondot okozhat a testük különböző pontjain felgyülemlett víz. A vizesedésre oda kell figyelni, hiszen komoly problémákat okozhat és jelezhet. Érdemes ilyenkor a vízhajtó készítmények mellett vízhajtó élelmiszereket is fogyasztani. Acukkinitökéletesen megfelel erre a célra, ezért fogyaszd valamilyen formában minden nap, ha te is hasonló problémákkal küzdesz.

SZÉKREKEDÉS ELLEN IS KIVÁLÓ
Acukkinitermészetes hashajtó, ezért ha szorulással küzdesz, egyél sokat belőle, hogy megszűnjön a kellemetlenség. Akkor sem kell kerülnöd, ha az emésztéseddel semmi probléma, nem fog hasmenést okozni.
EGÉSZSÉGES
Acukkinimagas ásványi-anyag tartalmú növény, amiben található még C-vitamin és B9-vitamin is. Néhány fogást nyersen is készíthetünk belőle, de gyakoribb, hogy sülve vagy főve tálaljuk. A hőkezelés során természetesen veszít vitamin és ásványi-anyag tartalmából, összességében mégis elmondható a cukkiniről, hogy egy nagyon egészséges zöldségféléről beszélünk.
SOKOLDALÚAN FELHASZNÁLHATÓ
Acukkinitgyakorlatilag bárhogyan, bármilyen formában lehet fogyasztani. Készíthetünk belőle főzeléket, levest, salátát, sült-zöldséges egytálat, tölteléket, ránthatjuk, de legegészségesebb és legfinomabb felhasználási módja a grillezés, ami a nyári kerti partik legnagyobb slágere lehet.

28. hét:Miért jó?

A köszméte energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. A gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára. Az emésztést segíti, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként. Fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is. Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt. A gyümölcs nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.

27. hét:Miért jó? Az őszibarack 100 grammja - némely fajtájának pont ekkora a gyümölcse - mintegy 0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz. 100 g gyümölcshús mintegy 40 kalóriával gazdagítja szervezetünket, tehát nem hizlaló étel. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.

Ásványi anyagai közül viszonylag magas, 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium rejlik benne. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

26. hét:A ribizlit igazán nem energia-tartalma miatt fogyasztjuk, az 100 grammban csupán mintegy 29 kcal/121 kJ. Csekély fehérjetartalma 1,1 grammot tesz ki, a benne levő zsír pedig mindössze 0,5g körüli. Savanykás ízéhez híven cukorból sem túl sokat tartalmaz, de szénhidrátjai már jelentősebb mennyiséget, 10-15 grammot képviselnek, melyből az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki, ezért az almához hasonlóan egészséges.

Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat, és még sorolhatnánk.
Ahogy valamennyi ribiszkeféle, a ribizli is sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását.
Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas, sorukból kiemelkedő a 280 mg-ot kitevő káliumtartalom.
Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. Feltehetőleg ezért ápolja és nyugtatja a ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrt. Újabban a régi gyógyászati hagyományok ellenőrzése végzett kísérletek során a ribizli arról tett bizonyságot, hogy a bőr neurodermitisnél gyakori gamma-linosav-hiányát hatékonyan képes ellensúlyozni.
Hashajtó hatása is ismeretes.

25. hét:Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamintartalma.
Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.
Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték. Hasonló élettani hatást lehet megfigyelni magának a gyümölcsnek az elfogyasztása nyomán is, télire azonban csak a száraz szár marad.
Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennélfogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki. A kumarinszármazékok jellegzetes ízének meghatározói.

23. hét:Segíthet a fogyásban

A spárgában nagyon kevés a zsír és a kalória (egy csészényi mennyiségben mindössze 32 van), emellett viszontsok a rost, ezért ideális étel azoknak, akik le szeretnének dobni pár kilót.Legjobb, ha főtt tojással párosítjuk, mert a tojás fehérjetartalmával együtt komplett étkezésnek számít, amely hosszú időre jól is lakat.
Jót tesz a húgyutaknak
A spárgábannagy mennyiségben található egy aszparagin nevű aminosav, amely természetes vízhajtó. Éppen ezért ha sok spárgát eszünk, akkor segít eltávolítani szervezetünkből a felesleges sót és vizet, amihozzájárul ahúgyúti fertőzésekkialakulásának megakadályozásához.
Tele van antioxidánsokkal
Különösen a lila színű, de mindegyik fajtában bőven van ezekből asejtvédő hatásúanyagokból. Ha szeretnénk, hogy a spárga antioxidánstartalma megfelelően hasznosuljon a szervezetben, akkorne főzzük túl, inkább csak pároljuk gőzben néhány percig -vagy akár meg is grillezhetjük.
Sok benne az E-vitamin
Az E-vitamin is fontos antioxidáns, amely segít megerősíteni az immunrendszert ésvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.Ha a spárgát egy kis olívaolajjal kombinálva fogyasztjuk, akkor testünk könnyebben tudja felszívni a benne lévő E-vitamint, mert zsírban oldódik.
Természetes afrodiziákum
A spárgában található B6-vitamin ésfolsavsegíthet a nemi vágy felkeltésében,a benne lévő E-vitamin pedig serkenti a nemi hormonok, azaz a nőknél az ösztrogén, férfiaknál pedig a tesztoszteron termelődését.

22. hét:A mag zölden még éretlen, sárgán viszont már kevésbé szeretjük. Miért jó? A zöldborsó értékes táplálék, magját voltaképpen éretlenül szeretjük. Sárgán és szárazon volna érett. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos.Fehérjetartalma nagy, 5-7 g, s bár ezt régen nem tudták, de kifejezetten bőséges fehérjetartalma miatt volt nagy becsű takarmánynövény. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 százalék fehérjét, 1-3 százalék zsírt, 60 százalék szénhidrátot tartalmaz.

0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin. Ugyancsak 100 grammban 2 mg C-vitamin van.
Ásványi anyagai közül a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben, a mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.

21. hét:Jön az eperszezon! A legnépszerűbb bogyós gyümölcs, az eper szezonja áprilistól júliusig tart. Világszerte közel 600 fajtáját tartják számon, és az emberiség nagyjából 2000 éve fogyasztja vad és nemesített fajtáit. A jellegzetes színű és formájú gyümölcsök, melyek piros felszínét apró magvak pettyezik,rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai aC-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost,jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitaminis található bennük.

Mivel nagyon magas azantioxidáns-tartalma, az eper igazi "szupergyümölcs", melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget!

Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul avércukorszint normalizálásához, és megelőzi avércukorszinthirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!

Az eperben található fitonutrienseknekerőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található,krónikus gyulladásokellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja.A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is.Az eper, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyosdaganatos betegségek(emlő-, méhtesti-, bélrendszeri és nyelőcsőrákok) megelőzéséhez is.

20. hét:Miért jó? A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.

A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.

19. hét:Miért jó?

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

18. hét:Saláta ABC

A fejes saláta az egyik legkedveltebb salátafajta. Nincs jellegzetes íze, ezért a legtöbb zöldséggel és öntettel jól harmonizál. Leveleit kisebb darabokra tépve, vagy vékony csíkokra vágva használjuk fel.

A jégsaláta is igen népszerű fajta. Nincs jellegzetes íze, a legtöbb zöldség és öntet jól illik hozzá. Ha gyors, egyszerű salátára vágyunk kitűnő alternatíva.

A római saláta egy finom, ropogós salátafajta. Hosszúkás alakú, akár 30 cm-re is megnőhet. Jól illenek hozzá az erőteljes, pikáns öntetek.

A radicchio vagy olasz cikória egy jellegzetes, kicsit keserű ízű saláta. Jól illenek hozzá az erőteljes ízű zöldségek, mint például az édeskömény. A radicchio keserű íze miatt nagyban segíti az emésztést.

A borsmustár - ismertebben rukkola - nevét a benne található mustárolajoknak köszönheti. Jellegzetes, csípős aromájú ízét is ez az olaj adja. Leggyakrabban paradicsommal és juhsajttal, valamint balzsamecetes olívaolajjal meglocsolva fogyasztják.

A galambbegy- vagy madársaláta fagyálló növény, szinte egész évben fogyaszthatjuk. Béta-karotin-, C-vitamin-, kálium- és vas-tartalma kimagasló, érdemes gyakran fogyasztani. Íze kellemes, jellegzetes, de nem erőteljes. Fehérborecettökmagolajjal, vagy málnaecet dióolajjal a leginkább hozzáillő öntet.

A cikória levelei kesernyés ízűek. Minél inkább hajlanak a sárga levelek a zöld árnyalatába, annál erőteljesebb az ízük. Szilárdabb mártással, szósszal kínálják, mely jól elfér a lapátszerű, mély salátalevelekben.

Az endívia levelei is kissé kesernyések. Téli és nyári fajtája is létezik. A téli saláta világosabb színű és fodrosabb, míg a nyári fajta levelei nagyobbak, és kevésbé fodrosak. Tejföllel tálalva isteni salátát kaphatunk.

A pitypangról első hallásra sokaknak nem a saláta jut eszébe. Pedig ez a fanyar, kesernyés ízű fajta gazdag ásványianyag-forrás, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Jól illik hozzá a repce- és a dióolaj, valamint a fehérborecet.
A tölgylevelű saláta levelei bokrosan, sűrűn nőnek, a végek felé haladva pedig egyre sötétebb vörösek. Íze sósabb, mint a fejes- vagy jégsalátának, jól illik a gombához, és a vöröshúsok mellé.

17. hét:A különböző mézfajtáknak eredetük szerint más és más az összetételük, és más a szervezetre gyakorolt gyógyhatásuk. Amezmester.huinformációi alapján csokorba szedtük a leggyakoribb betegségekre ajánlható mézeket.

Megfázás:bármelyik méz jó választás megfázás kezelésére, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek.
Torokfájás: a napraforgóméz kitisztítja a torkot,az akácméz és a repceméza fertőtlenítő hatása révén segít a torokfájáson.

Immunerősítés:magas vitamintartalma miatt azakácméz, konzervált beltartalmi értékei miatt a repceméz, széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz is javasoltimmunerősítésre.

Érzékeny gyomor:a repceméz a legjobb. Ha az valamiért nem kívánatos, akácmézzel is próbálkozhatunk, de napraforgómézet kifejezetten tilosérzékeny gyomorralfogyasztani.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 17. 00:00, vasárnap | Helyi

Hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulását segíti a Becton Dickinson

Ösztöndíj lehetőséget biztosít a Becton Dickinson Hungary Kft. tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok számára, mellyel diákok a továbbtanulását, illetve későbbi pályaválasztását segítik.

2019. November 15. 08:57, péntek | Helyi

Szakállat növeszt a tatabányai abroncsgyár

Minden dolgozóját arra biztatja a Bridgestone, hogy dobja el a borotváját és növessze meg arcszőrzetét novemberben.

2019. November 14. 10:02, csütörtök | Helyi

Zöld Kosár Termelői Piac

Minden csütörtökön a Béla király körtéri Közösségi Ház udvarán!

2019. November 13. 08:56, szerda | Helyi

Illegális cigarettagyárat számolt fel a NAV

Hatmillió szál cigarettát és további huszonegymillió szál előállításához elegendő dohányt talált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy illegális budapesti cigarettagyárban.