Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 24. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Pókselyemből készülhet a golyóálló bőr

Pókselyemből készülhet a golyóálló bőr

Egy holland művész emberi bőrsejtekből álló rácsból és genetikailag módosított pókselyemből készítette el az első, úgynevezett golyóálló bőrt.

Az eszköz akár egy csökkentett sebességgel kilőtt, 22-es kaliberű golyót is képes megállítani.

A tudósok szerint amellett, hogy a golyóálló bőrt a rendvédelmi szervek is hasznosíthatnák, legnagyobb jelentősége nem a testi épség megőrzésében rejlik. Sokkal fontosabb, hogy segítségével forradalmasítható lesz az orvostudomány: nagy felületű sebeket fedhet be, segítheti az égési sérültek kezelését, és akár mesterséges inakat is készíthetnek belőle - írja az Associated Press.

A tudósok jelenleg azzal kísérletezzenek, hogy megtalálják a mesterséges pókselyem előállításának leggazdaságosabb módját. Jelenleg állatkísérletekkel próbálkoznak: többek között selyemhernyókba ültetnek be pókgéneket. A remények szerint két éven belül sikerülhet megoldani a gyártást.

A golyóálló bőr további előnye, hogy erős és rugalmas, így akár nagyobb felületen is pótolható lesz vele az emberi bőr is. A tudósok szerint ráadásul ez nemcsak elmélet: a kísérleteik során ugyanis sikerült bebizonyítaniuk, hogy a mesterséges anyag kompatibilis az emberi bőrrel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni