Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2011. December 01. 07:31, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Radiológusok másolják a Stradivari-hegedűket

Radiológusok másolják a Stradivari-hegedűket

Radiológus kutatók úgynevezett CAT-szkennerek segítségével másolják a világhírű Stradivari-hegedűket annak érdekében, hogy fényt deríthessenek a páratlan hangszerek titkára.

A számítógépes axiális tomográfia (CAT) egyfajta röntgentechnika, amelynek segítségével minden apró részletét feltérképezhetik a hangszereknek. Az így kapott adatokat a tudósok arra használták fel, hogy egy szinte teljesen pontos másolatot készítsenek az egyik 307 éves hegedűről - írja a BBC.

Az ötlet még 1988-ban született meg Steven Sirr radiológus fejében, amikor véletlenül egy CT berendezésen felejtette saját hegedűjét. Ekkor lett figyelmes arra, hogy ez a hangszer nem csupán egy egyszerű faváz - annál sokkal bonyolultabb és összetettebb szerkezet, amelyet annál több lyuk és barázda szabdal belülről, minél öregebb. Az elméletek szerint nem kizárt, hogy ez adhatja különleges hangjukat is.

Végül az elmúlt években kértek kölcsön az amerikai Kongresszusi Könyvtárból egy eredeti Stradivari-hegedűt, amelyről több mint ezer felvételt készítettek - egy hangszerkészítő végül ezek alapján próbálta megalkotni a lehető legtökéletesebb másolatot. A tudósok elmondták: a másolat hangja végül kísértetiesen hasonlított az eredetiéhez, ami alátámasztja elméletüket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Belföld

Bemutatták a Ganz elektromos midibuszát

Bemutatták szerdán Budapesten a cseh-magyar koprodukcióban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát - közölte a magyar gyártó az MTI-vel.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.