Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Január 31. 14:15, csütörtök | Életmód

Rákellenes világnap - február 4!

Rákellenes világnap - február 4!

2000. februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust.

A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. A Rákellenes Alapítványt (Párizsi Charta) a világ minden részéről összegyűlt vezető kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, orvos vezetők, betegképviselő civil szervezetek és az ipar reprezentánsai látták el kézjegyükkel.
Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét „RÁKELLENES VILÁGNAP” - pá nyilvánította.
A daganatos megbetegedések okozta halálozás a 2. vezető halálok hazánkban a szív érrendszeri megbetegedések után. Figyelemre méltó, hogy rosszindulatú daganatos betegség a második vezető halálok megyénkben is. A rosszindulatú daganatos betegségek megjelenése az életkor előre haladtával folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

A statisztikai elemzések alapján megállapításra került, hogy az országos átlaghoz képest összességében kedvezőbben alakult megyénk helyzete a 2011 évben az újonnan felfedezett és regisztrált rosszindulatú daganatos megbetegedések adatait figyelembe véve.
A férfi lakosság körében az emésztőszervek, a légzőszervek, valamint a melanoma és a bőr egyéb rosszindulatú daganatait diagnosztizálták leggyakrabban, míg a nőknél az emlő, az emésztőszervi, valamint a légzőszervi rosszindulatú kórképeket diagnosztizálták leggyakrabban a rosszindulatú daganatos megbetegedéseken belül.
Említésre méltó az emésztőszervi rosszindulatú daganatos betegségek között a vastagbél-, a végbél-, illetve a gyomor-, daganat fordult elő leggyakrabban.
Nőknél ki kell emelni az emlő rosszindulatú daganatának magas számát, melynek gyógyításában fontos tényező az időben történő felismerés.
Hazánkban és megyénkben is 2002 óta zajlik szervezetten az emlő népegészségügyi szűrővizsgálata a 45-65 éves női lakosság körében 2 éves intervallumban, melynek keretében az érintetteteket név szerint szólítják meg szűrésen való részvételre.

Az életmódunk jelentősen (43%-ban) befolyásolja egészségi állapotunkat!
Mit tehetünk?
törekedjünk az ideális testsúly elérésére és megtartására
mozogjunk rendszeresen
figyeljünk a rendszeres, napi 4-5 alkalommal történő étkezésre,
fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt, étlapunkon gyakran szerepeljen főzelékféle
naponta fogyasszunk fél liter tejet, tejterméket
részesítsük előnyben a sovány húsokat és húskészítményeket
igyunk elegendő folyadékot (csapvíz)
összességében étrendünk legyen változatos

Figyeljünk testünk jelzéseire!
ok nélküli fogyás
megváltozott széklet, vizelet
makacs köhögés, rekedtség
nyelési nehézség
látható szín és nagyságbeli változás szemölcsön, anyajegyen
nem gyógyuló sérülés
szokatlan vérzés, váladék
tapintható duzzanat
Felelősséggel magunkért és egymásért!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.