Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Február 13. 13:47, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Rákkal” a daganatok ellen

„Rákkal” a daganatok ellen

Csipesszel és éles kampóval felszerelt rákszerű minirobotot fejlesztettek ki szingapúri szakemberek, amellyel korai stádiumban lévő tumorokat sebhely nélkül, szájon át távolíthatnak el a gyomorból.

Endoszkóp végére szerelve juttatható az eszköz a szájon át a páciens gyomrába, ahol kezelője megcsippenti vele a rákos szövetet, majd a kampós késsel ki is metszi azt, végül koagulálással elállítja a vérzést.

Miközben a robotkarokat kezeli, a sebész aprócska kamera által közvetített képet követ a képernyőn. A szingapúri állami egyetem klinikájának szakemberei szerint ezzel a módszerrel már öt indiai és hongkongi páciens korai stádiumú gyomordaganatát sikeresen távolították el.

A gyomor- és bélrendszer daganatai a második leggyakoribb okot jelentik a rákos halálozásokban világszerte, különösen gyakori a gyomorrák Kelet-Ázsiában.

Az új eljárás előnye, hogy töredék ideig tart a beavatkozás, mint a korábbi műtétnél, ráadásul kisebb a fertőzés és a hegesedés kockázata. A most tesztelt robot előreláthatóan három éven belül kerül kereskedelmi forgalomba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.