Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Április 05. 10:07, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Rekordhideget mértek Franciaországban

Rekordhideget mértek Franciaországban

Franciaországban 75 éve nem mértek olyan hideget áprilisban, mint hétfőre virradó éjjel - jelezte a francia meteorológiai szolgálat, a Météo France.

Az áramszolgáltató hálózatot működtető vállalat, az RTE előzetesen arra kérte a lakosságot, hogy hétfőn mérsékelje az áramfogyasztást az esetleges áramszünetek elkerülésére.

A legalacsonyabb hőmérsékletet az északkeleti Champagne régióban mérték, ahol a hőmérő higanyszála hajnalban mínusz 9 fokot mutatott, s Párizson, a tengerparti területeken és a La Manche csatorna környékén kívül mindenhol fagyott.

"A fagy az ország több mint 90 százalékát érintette, és helyenként többé-kevésbé intenzív volt" - jelezte Patrick Galois meteorológus. "A hőmérséklet az éjszaka folyamán gyorsan süllyedt, de (nappal) már gyorsan fel is melegedett" - tette hozzá.

Több városban megdőlt az áprilisi hidegrekord: az északkeleti Mourmelonban mínusz 9,5 fokot mértek, az ország középső részén, Châteauroux-ban mínusz 5,6 fokot, míg a nyugati Vannes városában mínusz 3,2 fok volt éjjel.

"Napfelkelte után a hőmérséklet emelkedni kezdett, és 10 órára már mindenhol plusz fokokat mértek" - mondta a meteorológus.

Az előrejelzések szerint áprilisban ez volt az utolsó hideg éjszaka.

Az RTE vasárnap azt kérte a franciáktól, a vállalatoktól és az egyéni fogyasztóktól is, hogy a fűtés miatt várhatóan megnövekedő igényekre való tekintettel hétfőn mérsékeljék az áramfogyasztást, mindenekelőtt reggel 7 és 10 óra között. Az áramfogyasztás azonban a vártnál alacsonyabb volt hétfő reggel, így végül emiatt sehol nem volt áramszünet az országban.

Az agrárszektorban a bor-, valamint a zöldség- és gyümölcstermelők mindent megtettek a tavaszi fagykárok elleni védelemre, de a legfőbb agrárvédelmi szervezet, az FNSEA vezetője, Christiane Lambert hétfőn azt közölte, hogy a fagy olyan kemény volt az éjjel, hogy súlyos következményei lehetnek, miután számos régióban mínusz 5 fok közelében járt a hőmérő higanyszála.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.