Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. December 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Rekordszámú építőipari cég szűnt meg novemberben

Rekordszámú építőipari cég szűnt meg novemberben

Rekordszámú, 707 vállalat szűnt meg novemberben az építőiparban, egyetlen hónap alatt eddig még soha sem szűnt meg ennyi építőipari vállalkozás - közölte az Opten céginformációs szolgáltató csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a növekedés a kényszertörlési jogszabály hatályba lépésével magyarázható. A kényszertörlés a korábbi kényszer-végelszámolást váltotta föl a cégeljárásban.
A március óta alkalmazható új eszköz egyik fontos újdonsága, hogy a cégbíróságoknak nem kell felszámolást elrendelniük azokban az esetekben, amikor a végelszámolás alá kerülő cég vagyona nemhogy a hiteleket, de még a felszámolás költségeit sem fedezi. Az ilyen módon egyszerűsített eljárással a cégbíróságok úgy szüntethetik meg a magukra hagyott, eladósodott, adótartozást fölhalmozó cégeket, hogy közben nem kell lefolytatni a nehézkes felszámolási eljárást.
Ezzel magyarázható az is, hogy miközben a megszűnések száma az egekbe szökött, a felszámolások és a végelszámolások száma nagymértékben csökkent az építőiparban az utóbbi hónapokban. Novemberben 266 céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ilyen kevés új felszámolás legutóbb 2010 augusztusában volt, amikor 188 új eljárást tettek közzé.
Az Opten adatai szerint novemberben 258 új építőipari céget alapítottak Magyarországon. A múlt év végéig rendre több, vagy nagyjából annyi céget alapítottak az ágazatban, mint amennyi megszűnt. Most hónapok óta a megszűnések felét sem éri el az új bejegyzések száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el