Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Július 30. 18:38, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Romániai népszavazás - EMNP: az erdélyi magyarság elutasította az RMDSZ kétszínűségét és az USL törvénytelenségét

Romániai népszavazás - EMNP: az erdélyi magyarság elutasította az RMDSZ kétszínűségét és az USL törvénytelenségét

Az erdélyi magyarság elutasította mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) "kétszínűségét", mind a kormányzó román Szociál-liberális Szövetség (USL) "törvénytelen balkáni hatalomszerzési kísérletét" a Traian Basescu román államelnök leváltásáról szervezett népszavazás alkalmából - véli az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).

A pártnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint az erdélyi magyarok józan politikai értékítéletének újabb bizonyítéka az, hogy a romániai magyarok döntő többsége tartózkodott a szavazástól, és az RMDSZ hivatalos – az Európai Néppárt véleményével is szembeforduló – állásfoglalása ellenére, azonosult az EMNP világos álláspontjával.
A Toró T. Tibor pártelnök által aláírt közlemény szerint az erdélyi magyarság felnőtt politikai közösségként mondott nemet annak a politikai kurzusnak, amely tagadni merészelte a Székelyföld létét, és amely az összes gazdasági és válságkezelő intézkedésnél fontosabbnak tartotta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának megszüntetését.
Az erdélyi magyarság nem az egyik vagy a másik politikai álláspontot utasította el azzal, hogy távolmaradt a szavazástól, hanem a rossz kérdésfelvetést - olvasható a közleményben, amely szerint az USL "politikai árulások útján" és nem választásokon szerezte meg azt a parlamenti többséget, amely lehetővé tette a népszavazás kiírását.
Az EMNP szerint az USL elvesztette "a bizalmi szavazást". A romániai magyar párt a közösségi akarat tudomásul vételére, önmérsékletre szólította mindazon román és magyar vezetőket, akik a felelőtlen hatalmi játékukkal nem megoldják, hanem mélyítik az ország válságos helyzetét - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).