Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rotterdamban is vetítik a Másik Magyarországot

Rotterdamban is vetítik a Másik Magyarországot

Január 22-től február 2-ig rendezik meg a rotterdami nemzetközi filmfesztivált, immáron 43. alkalommal. A főként innovatív filmalkotásokra specializálódott rangos seregszemle „The State of Europe – My Own Private Europe” című különprogramjában műsorra tűzi Nagy Dénes (Együtt, Lágy eső) legújabb rendezését, a Másik Magyarországot melynek főszereplője Bukta Imre kortárs magyar képzőművész.

„Kemény, de egyben szolidáris és ítéletektől mentes látleletnek” határozzák meg az alkotók a Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című dokumentumfilmet. „Bukta Imre képzőművész, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja, több mint tíz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére. A Másik Magyarország című film Bukta szemszögén keresztül járja be a falut és annak környékét. Cizellált helyzetfelmérés: hol tartunk, mink van, és mit tudunk ezzel kezdeni? Nem mentes az öniróniától és az abszurdtól, ugyanakkor rendkívül kemény látlelet egy, a falu hagyományos kultúrájának megszűnése és felemás modernizációjának következtében kialakult világról.” – olvasható az 51 perces alkotás leírásában.

A Másik Magyarország a Campfilm produkciójában készült a Médiatanács támogatásával. Budapesten már látható volt a Verzió filmfesztiválon és a Műcsarnokban tartott bemutatóvetítésen is, a nemzetközi közönség Rotterdamban láthatja először.

A bemutatón Nagy Dénessel együtt László Sára és Gerő Marcell producerek is személyesen részt vesznek. A film operatőre Dobos Tamás (Együtt, Lágy eső, Apaföld) volt.

Nagy Dénes 2009-ben rendezőszakon végzett Szász János osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Egy évet töltött a Berlini Filmakadémián (Dffb), ahol Krassimir Krumov és Valeska Grisebach vezetése alatt tanult. Számos rövidfilmet készített, fikciós és dokumentumfilmes műfajban egyaránt, melyek jelentős fesztiválok programjaiban szerepeltek. Lágy eső című 28 perces kisjátékfilmje Cannes-ban, a 45. Rendezők Kéthete (Directors’ Fortnight) válogatásban debütált a nemzetközi közönség előtt.

Jelenleg Falc címmel egészestés dokumentumfilmjén dolgozik, amely az HBO Europe közreműködésével készül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk