Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Augusztus 21. 14:20, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Érvénytelen a Basescu leváltásáról szóló népszavazás

Érvénytelen a Basescu leváltásáról szóló népszavazás

Érvénytelennek nyilvánította a román alkotmánybíróság a Traian Basescu államfő leváltásáról július 29-én tartott népszavazást - adta hírül kedden a Mediafax hírügynökség.

A taláros testület döntése szerint Basescu visszatérhet az elnöki hivatalba, miután az alkotmánybírósági határozatot felolvassák a parlamentben.
Az ülésről távozó alkotmánybírák úgy nyilatkoztak az újságíróknak, hogy a döntést kétharmados többséggel hozták meg. Ez azt jelenti, hogy a kilenc alkotmánybíró közül legalább hat az érvénytelenítés mellett foglalt állást.
Az alkotmánybíróság - a döntésről kiadott sajtóközlemény szerint - megállapította, hogy a népszavazást szabályosan bonyolították le, valamint megerősítette a központi választási iroda által közölt végeredményt. Megállapította azt is, hogy a referendumon nem vett részt az állandó választói névjegyzékben szereplő állampolgárok legalább fele plusz egy fő, ami az érvényesség előfeltétele lett volna.
Attól a pillanattól, hogy az alkotmánybíróság határozata megjelenik a hivatalos közlönyben, megszűnik Crin Antonescu ideiglenes államfői mandátuma, Traian Basescu pedig visszatér az elnöki hivatalba.
Románia 18,3 millió választójoggal rendelkező állampolgára közül csaknem 8 és fél millió adta le voksát a népszavazáson, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 46,24 százaléka. A részvevők 87,5 százaléka (7,4 millió) szavazott igennel és 11 százaléka (940 ezer) nemmel Traian Basescu leváltására. A felfüggesztett államfőt támogató ellenzéki Demokrata Liberális Párt bojkottálta a népszavazást, vagyis híveit arra buzdította, hogy ne vegyenek részt a referendumon.
A tanácskozás idején mintegy 200-an tüntettek az intézmény előtt, és azt követelték az alkotmánybíróságtól, hogy nyilvánítsa érvényesnek a referendumot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.