Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 28. 09:25, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Ryan: túllőhet a célon a nemzetközi adóelkerülés elleni akcióterv

Ryan: túllőhet a célon a nemzetközi adóelkerülés elleni akcióterv

Bár az OECD akcióterve a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlatának vetne véget, a jóhiszeműen adózó vállalkozások, köztük magyar cégek is az adóelkerülés elleni küzdelem áldozataivá válhatnak. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (NKK) szerint ugyanis a tervezett intézkedések túl bonyolulttá tehetik a nemzetközi adórendszert és akár kettős adóztatást eredményezhetnek, amellyel a nemzetközi kereskedelmet és ezzel együtt a gazdasági növekedést is veszélyeztetik - hívja fel a figyelmet a Ryan amerikai adótanácsadó cég.

"Az OECD BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) akcióterve azon gyakorlat ellen kíván fellépni, amellyel több nagyvállalat - a nemzeti adórendszerek közötti különbséget kihasználva - alacsonyabb adókulcsú országokba tereli át adóköteles jövedelme tetemes részét. Az egyes cégek ezzel jelentős adómegtakarítást érhetnek el, a nemzeti költségvetéseknek azonban súlyos károkat okoznak. Ezért is került az elmúlt években ez a jelenség több nemzetközi szervezet figyelmének középpontjába" - idézi a Ryan közleménye Békés Balázst, a cég régiós vezetőjét.
Az OECD 15 pontból álló BEPS akcióterve számos intézkedéssel venné elejét a visszaéléseknek. Ajánlást fogalmaz meg például annak kiküszöbölésére, hogy egyes országok túlzott adókedvezményekkel csalogassák magukhoz a jövedelmeket. Annak megakadályozására is javaslatot tesz, hogy a cégek duplán vegyenek igénybe adókedvezményeket, vagy több országban elkerüljék az adófizetést. A tervezet célul tűzi egy olyan átlátható nemzetközi adókörnyezet megteremtését is, amelyben a nemzeti adóhatóságok az adózókat az országhatárokon túl is ellenőrizni tudják. Az akcióterv 7 pontjáról már szeptemberben közzétette a részletes ajánlásokat az OECD, további 8 pont kapcsán pedig 2015-ben születik döntés.
Bár a kezdeményezés céljait a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara is támogatja, a lehetséges hátulütőkre is felhívja a figyelmet. A szervezet szerint az ajánlások megvalósítása során a részt vevő államok szoros együttműködésére van szükség, mert ennek hiányában a BEPS intézkedések a jóhiszemű adózók esetében is súlyos negatív következményekkel járhatnak. Ha a visszaélések kiküszöbölésére szolgáló nemzeti rendelkezéseiket az országok nem hangolják össze, bizonytalanná válhat egyes nemzetközi ügyletek adójogi minősítése, és kettős adóztatáshoz is vezethet. Mindez károkat okozna a nemzetközi kereskedelemben és a globális gazdasági növekedést is fékezné. Fontos ezért, hogy nemzetközi viszonylatban is pontosan elhatárolhatók legyenek a jogszerű és a jogellenes adózási magatartások, és az adóegyezmények alkalmazásához ne legyen szükség aránytalanul nagy adminisztrációs terhekre vagy bizonyítási kötelezettségre.
Békés Balázs szerint a BEPS akcióterv a magyar vállalkozásokat is érzékenyen érinti, hiszen Magyarország is aktívan részt vesz az OECD munkájában. Az ajánlások eredményeként a magyar adórendszert is több ponton hozzá kell majd igazítani a nemzetközi követelményekhez. Ennek egyik már érzékelhető eredménye, hogy az adóeljárási törvény módosítása révén jövőre Magyarország már nem mentesíti az adó alól azt a jövedelmet, amit egy másik állam a vonatkozó adóegyezmény alapján nem tekint adóztathatónak. A módosítás így kizárja, hogy a jövedelem után egyik országban se fizessenek adót. A régiós vezető szerint e változásokra tekintettel a vállalkozásoknak is érdemes lesz átgondolniuk meglévő adóstruktúráikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése