Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Május 06. 08:55, hétfő | Helyi

Sajtóreggeli a nyári táborok jegyében

Sajtóreggeli a nyári táborok jegyében

Nyári táborajánlókkal érkeztek a civilek a májusi sajtóreggelire, ahol a sajtó kérdéseire válaszolva megtudhattuk, kinek, hol és mikor szerveznek izgalmas programokat a nyáron.

Lehet válogatni hagyományőrző, természetjáró, környezetvédő, nomád és tehetséggondozó táborok közül idén nyáron.

Pál Meinda a Vértes és Gerecse Vidékfejlesztési Alap képviselője elmondta, hogy 5 napos bentlakásos tábort szerveznek, amelyre elsősorban középiskolás fiatalokat és fiatal felnőtteket várnak, a 14-25 éves korosztályból. A tábor ideje alatt két napot Csákváron, a Vértesi Naturparkban töltenek el, ahol az őshonos állatokkal és növényekkel ismerkednek meg a résztvevők, és eltöltenek majd egy napot Agostyánban is, az ökofaluban, ahol a természetvédelem lesz a központi téma. A programhoz keresnek a környezetvédelmi, vadgazdálkodási témában jártas önkénteseket is. A programokról érdeklődni a www.vercse.hu weboldalon, illetve a schuszter.margit@vercse.hu e-mail-címen lehet.

Kovács Edina, a Segítő Kéz Alapítványtól egy gyermeknapi programot említett, amelyre örömmel várják a gyermekeket a Bányász Körtéri Közösségi Házba, május 26-án. A gyerekek mesemondó versenyben, aszfaltrajzversenyen mutathatják meg képességeiket, illetve kreatív foglalkozásokon vehetnek részt.

Budavári Kinga, a Tatai Háztűzörző Egyesülettől egy pünkösd hétvégén megvalósuló programról ejtett szót. Május 17-18-án, pénteken és szombaton anyukákat és kismamákat várnak egy igencsak informatív, széles témakört felölelő két napra. A TIT-tel közösen életre hívott eseményen pszichológus, kineziológus, homeopátiás orvos is témát vállalt a babagondozással kapcsolatos területekről. Szó lesz őssejtmegőrzésről, szoptatási tanácsokról, babavárásról, anya – magzat kapcsolat építéséről. A programról további információ elérhető a www.haztuzorzo.hu weboldalon.

Tatabánya megyei jogú város önkormányzatát Bereznai Csaba alpolgármester úr képviselte. Tatabánya város civilek számára kiírt pályázatairól tartott rövid ismertetőt, amelyben elmondta, hogy akár rendezvények szervezésére, családi napok finanszírozására, előadássorozatokra, vagy éves programok működtetésére is lehet pályázni a városnál. A www.tatabanya.hu oldalon minden pályázat megtalálható.

A Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület nevében Bereznai Csaba elmondta, hogy terveznek egy nyári tábort, amely, mint egy gyermekőrző napközis tábor működne az egyesület telephelyén, a BázisPontban. A napközis tábor minden nap 8.00 – 16.00 óra között várná a gyerekeket, pedagógusok és animátorok, valamint önkéntes segítők közreműködésével játszóházzal, társasjátékkal, drámás, önismereti programokkal, napi háromszori ellátással.

Augusztus második felében főleg hátrányos helyzetű, bentlakásos intézményben nevelkedő gyermekek számára szervez tábort a Bázis Kőhányáspusztán, ahol 20-25 gyermek kikapcsolódását tennék lehetővé. Újdonság, hogy Székelyudvarhely mellett együtt nyara majd az idén 20 tatabányai és 20 székelyudvarhelyi gyermek, akik megismerkednek olyan különleges néphagyományokkal, mint a taplógombából való tárgykészítés, szalmafonás, fafaragás, korongozás, illetve a táborhely környékén járnak majd be olyan nevezetes helyeket, mint Korond, Kőrispataka, Farkaslaka.

Monos Kriszta, a PTSE – től elmondta, hogy az egyesület jégkorong csapata a Tatabányai PTSE Polipok sikeresen szerepelt idén a nemzeti U10 jégkorong bajnokságban. Ebből az alkalomból szezonzáró ünnepséget rendeznek 2013. május 3-án pénteken 16 órától a Jubileum-parki székház első emeleti tanácstermében. Ezen a csapattagok és a jégkorongos gyermekek mellett a szakmai stáb vesz részt, illetve megtiszteli jelenlétével és köszönti a csapatot Palkovics Krisztián válogatott, világbajnok jégkorong sportoló. A természetjáró szakosztály május 5-én Szárligetre tesz kirándulást, május 25-én, szombaton pedig Mátyáskúton a Vértes kupát szervezik meg.

Mocsi Ádám, a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesülettől a 23. éve megrendezésre kerülő nomád táborukat ajánlotta a sajtó figyelmébe. A táborra azokat várják, akik szeretnének kiszabadulni a városból, és hajlandóak lemondani a kényelemről, cserébe a természet csendjéért és illatáért. Nomád környezetben, maguk főzte ebéddel és sok természetbe tett megfigyeléssel töltik majd a táborlakók a napjaikat, amelyet idén szomód közelében, egy érintetlen tónál vagy a Les hegyen töltenek majd el. Főleg természetbarát érdeklődésű gyermekeket várnak, a táborra lehet pályázni is Tata, Oroszlány és Tatabánya járásból. További információ: www.zszk.hu


Boda Andrásné a Tatabányai Klímakör Egyesület vezetője beszámolt az áprilisi sikerekről és érdekességekről, majd megemlítette, hogy a klímakör május 8-án, a Körösi Csoma Általános Iskola Vándortarisznya versenyén, majd a Nyitott Kapuk záró rendezvényén vesz rész május 31-én. Közreműködésükkel a BázisPontban Öko – beszélgetőkörök indulnak kéthetente keddenként, ahol a fő témák a takarékos háztartás, és az egészségvédelem lesznek majd. Az első összejövetelre május 18-án várják az érdeklődőket. A programról bővebben az egyesület honlapján, illetve a www.bazispont.hu-n lehet majd olvasni. Kérdés esetén az egyesület elérhető itt: tatabanyaiklimakor@gmail.com.

A Vértes Agórája és a Dózsakerti Közösségi Ház is táborokkal jelentkezett, amelyeknek felhívásait a http://bazispont.hu/cikk/nyaritaborok_a_megyeben/ oldalon tesszük közzé. Ez a weboldal folyamatosan frissülni fog, ide várjuk a civil szervezetek táborajánlóit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya