Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 03. 13:00, vasárnap | Helyi

Sétáljunk naponta az egészségünkért!

Sétáljunk naponta az egészségünkért!

Korán sötétedik, morcosak vagyunk.... tessék avart rugdosni!!!!

Az egészséges élet egyik tartópillére a mozgás, mégis világszerte egyre többen élnek mozgásszegény életet. Ha hetente 5–6 alkalommal erőteljes tempóban gyaloglunk négy és fél – hat kilométeres sebességgel, egy sor súlyos betegség kockázatát csökkenthetjük. Különösen előnyös a gyaloglás azok számára, akik életükben soha, vagy évtizedek óta nem végeztek rendszeres testedzést. A gyaloglás szinte semmilyen kockázattal sem jár, előnyei ezzel szemben rendkívüliek.
Íme néhány, már bizonyított jótékony hatás, melyet a gyaloglásnak köszönhetnek a sportot választók:
Az erőteljes gyaloglás a szívizmokat gyorsabb mozgásra készteti. Ha rendszeresen útra kelünk, egy idő után csökkenni fog a vérnyomásunk, és ezzel természetesen az erekre gyakorolt nyomás is.
Az életkor előrehaladtával a legtöbben hajlamosak a hízásra. A félórás gyaloglás napi néhány száz kalória eltüntetésével jár, emellett az anyagcsere javításával is segít a kilók elleni csatában. Fontos azonban megjegyezni, hogy aki pusztán gyaloglással akar fogyni, annak kevés a heti 5–6-szor fél óra. A testünk ugyanis 30 percnél rövidebb fizikai tevékenység alatt még hozzá sem kezd a zsírsejtekben felhalmozódott zsírok elégetéséhez. A komoly fogyáshoz a napi gyaloglási adagot egy-másfél órára kell emelni.
Azoknál a túlsúlyos embereknél, akiknél a cukorbetegség korai stádiumában van, a gyalogló programmal lényegesen jobb eredményt lehet elérni, mint az ilyen esetekben alkalmazott gyógyszerekkel.
A gyaloglás nemcsak az izmokat erősíti, hanem azokat a csontokat is, amelyeket megmozgat. Mindez a csontritkulás megelőzése szempontjából fontos.
Hat érv, hogy miért a gyaloglást válasszuk
a tempót és a távot mi diktáljuk,
szinte nem kerül semmibe,
jót tesz a szervezet minden porcikájának,
első lépés a fogyás felé,
csökkenti a stresszt,
kikapcsol és szórakoztat.
Természetesen ez a mozgásforma sem képesegyik napról a másikracsodát tenni, általában 2-3 hónap elteltével azonban már mutatkoznak az első eredmények. Mielőtt útnak indulunk, mindenképpen kényelmes és a gerincet kímélő cipőt válasszunk, mert így még élvezetesebb és egészségesebb lesz a séta lakóhelyünkön, vagy a természetben.

Címkék: avar, gyaloglás, mozgás, séta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya