Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2014. Szeptember 18. 11:14, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Skót népszavazás - Lassú ütemben, de romlik a brit adóskockázati megítélés

Skót népszavazás - Lassú ütemben, de romlik a brit adóskockázati megítélés

Lassú ütemben ugyan, de érezhetően romlik Nagy-Britannia államadós-kockázatának piaci megítélése, elsősorban a csütörtöki skót függetlenségi népszavazás lehetséges következményeinek bizonytalanságai miatt.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, a Markit Financial Information Services csütörtöki kimutatása szerint a brit államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama jelenleg 25 bázispont.
Ez továbbra is a világ legjobb szuverén adóskockázati mérőszámai között van, ám a romlási folyamat az, ami kirívó a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportján belül.
A Markit adatai szerint az utóbbi egy hónapban a brit szuverén CDS-kontraktusok 4 bázisponttal drágultak, miközben például a német törlesztés-kockázatra kínált biztosítási ügyletek díjszabása 4, a japán CDS-tranzakcióké 7 bázisponttal csökkent az összehasonlítható kötvény-futamidőre.
A brit CDS-középárfolyamok korábban jórészt megegyeztek a német díjszabásokkal, sőt az euróövezeti adósságválság mélypontján olcsóbbak voltak Nagy-Britannia CDS-kontraktusai, mint a német tranzakciók, jelezve, hogy a piac akkor biztonságosabb államadósnak tartotta Nagy-Britanniát, mint Németországot. Most viszont Németország CDS-ügyleteinek középárfolyama a Markit adatai alapján 18 bázispont, miközben a brit díjszabás 25.
A csütörtökre kialakult brit CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű ötéves brit államkötvényre most hozzávetőleg 25 ezer dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, négyezer dollárral drágábban, mint egy hónappal korábban, és hétezer dollárral drágábban, mint Németország esetében.
Ezek az értékek továbbra is összehasonlíthatatlanul jobbak a világ legkockázatosabb államadósaira érvényes CDS-díjszabásoknál. Ukrajna CDS-kontraktusainak árfolyama például a Markit csütörtöki kimutatása szerint 1173 bázispont, vagyis tízmillió dollárnyi ötéves ukrán állampapírra több mint 1,1 millió dollár. Az ukrán CDS-középárfolyam ráadásul az elmúlt egy hónapban 236 bázisponttal emelkedett.
Londoni elemzők mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy Skócia esetleges elszakadása jelentős nyomást gyakorolhatna a brit befektetési eszközökre, mindenekelőtt a fontra és az állampapírokra.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének elemzői szerint nem lehet kizárni, hogy Skócia elszakadása esetén a hitelminősítők rontják Nagy-Britannia államadós-besorolásait. A ház szerint a leminősítés valószínűleg korlátozott mértékű - egy fokozatnyi - lenne, ám a külföldi befektetők így is reflexszerűen a brit államkötvények eladásával reagálnának.
A skót függetlenségpárti erők győzelme esetére a JP Morgan közgazdászai a brit állampapírok hozamának 10-15 bázispontos megugrását és a font meredek, 4 százalékot meghaladó gyengülését valószínűsítik.
A fontot terhelő komoly kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.
A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői új tanulmányukban közölték: nincsenek meggyőződve arról, hogy Skócia függetlenné válásának szükségszerű következménye lenne a font alapvető és tartós piaci átárazása. Skócia elvesztése ugyanis nem változtatná meg a brit gazdaság alapjellemzőit ugyanolyan módon, ahogy az euróövezet néhány gyengébb perifériális gazdaságának távozása módosítaná a valutaunióról alkotott piaci megítélést.
A ház szerint azonban ennek ellenére nyilvánvalóan "naivitás lenne" azt várni, hogy a skót függetlenségpártiak győzelme nem járna jelentős piaci hatással. Nem lehet előre tudni, hogy ebben az esetben mekkora reflexszerű árfolyamesést szenvedne el a font, de nem tűnik lehetetlennek 10, vagy akár 20 százalékos árfolyamzuhanás sem - vélekedtek a Capital Economics elemzői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.