Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2011. Szeptember 03. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Sosem gyilkolt juhokat a tasmán tigris

Sosem gyilkolt juhokat a tasmán tigris

75 éve, hogy elpusztult a thylacine nevű faj utolsó ismert példánya.

A tasmán tigrisként emlegetett különleges erszényes ragadozó ellen az ausztrál gazdák azért indítottak hajtóvadászatot, mert meg voltak győződve arról, hogy juhaikra vadászik - a legfrissebb kutatások szerint azonban az állat képtelen lett volna elejteni egy kifejlett birkát.

A furcsa erszénye húsevő utolsó ismert példánya egy hím volt, amely a Ben névre hallgatott, és amely a tasmániai Hobart Állatkertben pusztult el 1936-ban. A faj egykoron benépesítette egész Ausztráliát és Új-Guineát, az európai telepesek megjelenése után azonban élettere egyre zsugorodott, a 19. század végére pedig már kizárólag Tasmániában élt néhány példány belőlük.

Sorsát az a hiedelem pecsételte meg, amely szerint előszeretettel vadászott juhokra - ez volt az oka annak, hogy az ausztrál gazdák hajtóvadászatot indítottak ellene, és végül teljesen ki is pusztították. Márpedig a tudósok szerint az állat képtelen volt elejteni egy kifejlett juhot - írja a Journal of Zoology.

A tasmán tigris állkapcsának elemzése során ugyanis megállapították, hogy az túl gyenge lett volna ahhoz, hogy segítségével az állat megöljön egy juhot - még egy bárány elejtése is nagy erőfeszítésébe került volna. Az erszényes a szakértők szerint nagy valószínűséggel apró rágcsálókkal táplálkozott - ez pedig azt jelenti, hogy sok más fajhoz hasonlóan ez a különleges állat is a céltalan emberi erőszak áldozata lett.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.