Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 03. 08:04, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejtek segíthetnek megérteni, ki miért reagál másként a hepatitis C-re

Őssejtek segíthetnek megérteni, ki miért reagál másként a hepatitis C-re

Tudósok azt mondják: a labortóriumi kutatások során őssejtekből létrehozott máj-szerű sejtek segíthetnek megérteni, miért reagál egyik ember másként a hepatitis C fertőzésre, mint a másik.

Nem világos ugyanis, néhány ember miért ellenálló a hepatitis C-re, míg mások miért hajlamosak elkapni a májgyulladást és szervi problémákat okozó betegséget.

Az emberek májsejtjeinek tanulmányozásából kiderülhet, hogy a genetika áll-e a különböző reakciók mögött. A májsejtekhez azonban nehéz hozzájutni, és körülményes azokat a laboratóriumi edényekben növeszteni.

Most amerikai kutatók egy olyan megoldást találtak, amely segítségével májszerű sejtek létrehozása lehetséges, indukált pluripotent őssejtekből (iPSC), melyeket inkább testszövetekből állítanak elő, mint embriókból. Ezeket a sejteket aztán meg lehet fertőzni a hepatitis C vírussal.

A hepatitis C-vel kapcsolatos kutatások mellett az új technika is segíthet a vírus elleni gyógymód megtalálásában - mondják kutatók. A beteg emberek szöveteit különböző gyógyszeres kezeléseknek vetik alá, és nézik a hatást, ezzel az orvosok személyre szabott gyógymódot tudnak majd előírni az adott beteg számára - írja a healthday.com.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére