Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2016. Január 28. 09:38, csütörtök | Helyi

Szabad a Téka! – hoztak, vittek, adakoztak

Szabad a Téka! – hoztak, vittek, adakoztak

Első alkalommal rendezett Szabad a Téka! elnevezéssel jótékonysági könyv”vásárt” a Magyar Kultúra Napja alkalmából a környei Művelődési Ház és a Községi Könyvtár.

A tékaprogram január 22-én nyitotta meg kapuit, s egész hétvégén várta az érdeklődőket, akik nemcsak vittek, de hoztak, s adományoztak is.
12 asztalon, nagyjából ezerhétszáz, különböző témájú könyv, kiadvány sorakozott tematikusan elrendezve a Művelődési Ház nagytermében új gazdákra várva a hétvégén. A könyvek jelentős részét Dr. Laub József (†), Környe díszpolgára hagyatékából ajánlotta fel az örökös még tavaly májusban, s már akkor megszületett a könyvünnep gondolata: biztosan sokan örülnének, ha a szépirodalmi alkotásokból, ismeretterjesztő kiadványokból, regényekből, úti- és szakácskönyvekből, az ifjúsági pöttyös és csíkos sorozatból díjtalanul válogathatnának, s ha úgy érzik, ők is jótékonykodhatnának. Az eltelt hónapokban, hetekben több falubeli is hasonló könyvfelajánlást tett, így a szervezők folyamatosan rendszerezték azokat, majd elérkezett a megvalósítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Volt, aki célirányosan, egy bizonyos könyvet keresett, majd maga is alig akart hinni a szemének, amikor rátalált. Akadtak, akik előrelátóan nagytáskával, kosárral érkeztek, mások az állukkal „rögzített” könyvoszloppal egyensúlyoztak, a gyerekek pedig egyszerűen csak szorították magukhoz a vágyott könyveket.
25 karácsonyi csomag! – Andor Ildikó, a Vöröskereszt környei alapszervezete titkárának gondolatai az adományláda hétfői felbontását követően máris a körül forogtak, mennyivel több szerényebb körülmények között élőnek tudnak decemberben élelmiszercsomagot összeállítani abból az 59.380 Ft-ból, amely a Szabad a Téka! alatt gyűlt össze. A könyvünnepre érkezők természetesen önként, saját lehetőségeikhez mérten jótékonykodtak, így a ládában a nagyobb címletű papírpénzek mellett barátsággal elfért az öt- és tízforintos is.
Mivel a könyvünnepről nemcsak vittek, de hoztak is, a hagyományteremtő szándékkal szervezett programnak biztosan lesz folytatása, a szervezők szerint elképzelhető, hogy már májusban, egy tavaszi vegye-vigye vásárral egybekötve. Mindeközben a Művelődési Ház és a Könyvtár már a Költészet Napi „Vers mindenkinek” című rendezvény előkészítésén is dolgozik, így továbbra is várja a még jó állapotú könyveket, kiadványokat, versesköteteket.

Címkék: környe, Szabad a Téka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya