Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Május 16. 00:00, szombat | Helyi

Személyi jövedelemadó 1+1 %

Személyi jövedelemadó 1+1 %

NAV tájékoztató!

A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk meghatározott részéről rendelkezzenek, így adójuk egy része az általuk megjelölt civil és egyházi kedvezményezettekhez, költségvetési előirányzatokhoz kerüljön.
Amennyiben valaki nem rendelkezik az 1 százalékáról, adójának ez a része nem vész el, hanem a költségvetésben marad, azaz ezt az összeget az állam a költségvetési törvényben leírtak szerint költi el. A rendelkezés nem kötelező, de aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, annak rendelkező nyilatkozatot kell benyújtania.
A nyilatkozatot 2015. május 20-áig kell benyújtani az adóhivatalhoz. A határidő jogvesztő. Felajánlani továbbra is egy, a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) a „Regisztrált civil kedvezményezettek 2015” listában szereplő civil szervezet adószámára, valamint egy, technikai számmal rendelkező, az Országgyűlés által elismert bevett egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat technikai számára lehet.
A rendelkező nyilatkozatot a magánszemély a NAV-hoz a 1453 jelű személyijövedelemadó-bevallás „EGYSZA” elnevezésű lapján nyújthatja be. A 1453NY jelű nyilatkozat „EGYSZA”elnevezésű lapján az egyszerűsített bevallás választásakor 2015. február 16-áig volt lehetőség rendelkezni, munkáltatói adómegállapítás választása esetén pedig a munkáltatóhoz 2015. május 11-ig kell eljuttatni a nyilatkozatot. A 1453. számú bevallás Ügyfélkapun történő elküldése esetén a nyomtatvánnyal együtt vagy a bevallástól elkülönülten a külön programban található „14EGYSZA” nyilatkozat kitöltésével és elektronikus továbbításával lehet rendelkezni.
A rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is eljuttatható. Amennyiben tehát az előzőekben leírtak szerint a magánszemély adózó nem rendelkezett (sem a bevallás részeként, sem a munkáltató útján), lehetősége van arra, hogy a rendelkező nyilatkozatot egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen juttassa el az adóhivatalhoz 2015. május 20-áig, függetlenül attól, hogy az adóbevallását esetlegesen február 25-éig be kellett adnia.
2015-től a magánszemély a rendelkező nyilatkozatában dönthet úgy, hogy nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét az általa kedvezményezettként feltüntetett civil szerevezettel, a szervezet kérése esetén a NAV közölje. A kedvezményezett a megadott adatokat kizárólag a közhasznú tevékenységével kapcsolatban a kapcsolatfelvételre, tájékoztatás nyújtására használhatja fel, és az adatokat kizárólag az adatszolgáltatást követő 5 évig kezelheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya