Városlista
2021. január 25, hétfő - Pál

Hírek

2011. November 09. 14:13, szerda | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Szemétadó: kétszer annyit fizet, aki nem válogat

Szemétadó: kétszer annyit fizet, aki nem válogat

Jövőre húsz, 2013-ban negyven euró (hatezer, azután tizenkétezer forint) lesz tonnánként a nem válogatott, vegyes hulladék lerakását terhelő új adó.

A jogszabály szóhasználatával élve: az igénybevételi járulék – ezt tartalmazza a parlament elé kerülő hulladékgazdálkodási törvény.

Mivel innentől már az országgyűlés tárgyal róla, további szakmai vita nem várható – ezt mondta a Somogyi Hírlapnak Szabó Zoltán, a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója. A jelek szerint annyi „eredményre” jutottak, hogy az eredetileg tervezett tonnánkénti harminc euró lecsökkent húszra, hogy aztán 2013-tól már a dupláját kelljen fizetni a jövő évinek. A lap már korábban beszámolt arról, hogy a tovább nem hasznosított vegyes hulladék lerakására kirótt adó a szolgáltatók szerint várhatóan díjemelést eredményez, hiszen annak megfizetését a szemétszállító vállalkozások nemigen tudják „lenyelni”, továbbhárítják a lakosságra. Ellenkező esetben tönkre mennek a cégek; mert az új adótól nem lesz több egy csapásra a szelektíven gyűjtött hulladék – mondta Szabó Zoltán.

A Zöldfok vezetője korábban már elmondta : akkor lehetne jelentős mértékben csökkenteni a lerakást, ha létezne a vegyes hulladékból történő kiválogatás, ami ma még nem jellemző Magyarországra. Ezért kellett volna szerinte hároméves türelmi idő; az uniós ISPA-programban épült somi lerakó éppen egy ilyen válogatómű beszerzésére pályázott és reményeik szerint 2012 végén kezdhet működni.

Türelmi időre Petes Tamás, a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. időközben leköszönt ügyvezető igazgatója szerint is szükség volna és ő is úgy látja, hogy az új járulék feltehetően növeli a lakosság által fizetendő díjat.

Petes szerint több javaslattal éltek a törvényalkotó felé: halasszák el a járulék jövő évi bevezetését és csak fokozatosan, több lépcsőben tegyék meg. Ezalatt készüljön akcióterv a hazai infrastrukturális hiányosságok pótlására. Elsősorban olyan korszerű hulladék-feldolgozó létesítményekére, amelyek a vegyes hulladékból nagy hatékonysággal szétválogatják a hasznos anyagokat és amelyek alkalmasak jó minőségű és helyben, hazai körülmények között felhasználható másodnyersanyag előállítására. E közben folyamatosan fejleszteni kell a lakosság környezettudatos szemléletmódját,


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 24. 18:02, vasárnap | Belföld

A nyugdíjakban januártól megjelent a 3 százalékos nyugdíjemelés

Idén januártól megjelent a 3 százalékos nyugdíjemelés a nyugellátásokban; a költségvetési törvény 3 százalékos inflációt jelez előre 2021-re,

2021. Január 24. 17:00, vasárnap | Belföld

Szijjártó: nemzeti érdek az oltás menetének felgyorsítása

Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2021. Január 24. 12:04, vasárnap | Belföld

Ismét téliesebb útviszonyokra kell számítani

Vasárnaptól visszatér a télies időjárás, ezért a közútkezelő munkatársai már szombat estétől elkezdték a szükséges helyeken a megelőző sószórási munkákat, s azokat folyamatosan végzik

2021. Január 24. 10:10, vasárnap | Belföld

Meghalt 64 beteg, 1257-tel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 64, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1257 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.