Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2011. November 09. 14:13, szerda | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Szemétadó: kétszer annyit fizet, aki nem válogat

Szemétadó: kétszer annyit fizet, aki nem válogat

Jövőre húsz, 2013-ban negyven euró (hatezer, azután tizenkétezer forint) lesz tonnánként a nem válogatott, vegyes hulladék lerakását terhelő új adó.

A jogszabály szóhasználatával élve: az igénybevételi járulék – ezt tartalmazza a parlament elé kerülő hulladékgazdálkodási törvény.

Mivel innentől már az országgyűlés tárgyal róla, további szakmai vita nem várható – ezt mondta a Somogyi Hírlapnak Szabó Zoltán, a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója. A jelek szerint annyi „eredményre” jutottak, hogy az eredetileg tervezett tonnánkénti harminc euró lecsökkent húszra, hogy aztán 2013-tól már a dupláját kelljen fizetni a jövő évinek. A lap már korábban beszámolt arról, hogy a tovább nem hasznosított vegyes hulladék lerakására kirótt adó a szolgáltatók szerint várhatóan díjemelést eredményez, hiszen annak megfizetését a szemétszállító vállalkozások nemigen tudják „lenyelni”, továbbhárítják a lakosságra. Ellenkező esetben tönkre mennek a cégek; mert az új adótól nem lesz több egy csapásra a szelektíven gyűjtött hulladék – mondta Szabó Zoltán.

A Zöldfok vezetője korábban már elmondta : akkor lehetne jelentős mértékben csökkenteni a lerakást, ha létezne a vegyes hulladékból történő kiválogatás, ami ma még nem jellemző Magyarországra. Ezért kellett volna szerinte hároméves türelmi idő; az uniós ISPA-programban épült somi lerakó éppen egy ilyen válogatómű beszerzésére pályázott és reményeik szerint 2012 végén kezdhet működni.

Türelmi időre Petes Tamás, a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. időközben leköszönt ügyvezető igazgatója szerint is szükség volna és ő is úgy látja, hogy az új járulék feltehetően növeli a lakosság által fizetendő díjat.

Petes szerint több javaslattal éltek a törvényalkotó felé: halasszák el a járulék jövő évi bevezetését és csak fokozatosan, több lépcsőben tegyék meg. Ezalatt készüljön akcióterv a hazai infrastrukturális hiányosságok pótlására. Elsősorban olyan korszerű hulladék-feldolgozó létesítményekére, amelyek a vegyes hulladékból nagy hatékonysággal szétválogatják a hasznos anyagokat és amelyek alkalmasak jó minőségű és helyben, hazai körülmények között felhasználható másodnyersanyag előállítására. E közben folyamatosan fejleszteni kell a lakosság környezettudatos szemléletmódját,


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 22. 12:32, szerda | Belföld

Megerőszakolt egy lányt egy szomáliai férfi Budapesten

Az oltalmazotti státuszban, Magyarországon élő 30 éves férfi bántalmazott, majd megerőszakolt egy egyetemista lányt Budapesten.

2020. Január 22. 11:53, szerda | Belföld

Szuperhőst utánozva ugrott le az erkélyről egy kisgyerek, vádat emeltek az édesanya ellen

Vádat emelt a Pápai Járási Ügyészség az ellen az édesanya ellen, akinek négy és fél éves gyermeke tavaly júniusban kizuhant az erkélyről és súlyos sérülést szenvedett

2020. Január 22. 11:09, szerda | Belföld

Javult a levegőminőség a legtöbb helyen

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Sajószentpéteren és Várpalotán még mindig kifogásolt a levegő a magas szállóportartalom miatt.

2020. Január 22. 09:58, szerda | Belföld

Több mint 30 milliót sikkasztott el egy pécsi valutaváltó

Jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt vádat emelt a Pécsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki több mint 32 millió forintot sikkasztott el egy pécsi valutaváltó alkalmazottjaként