Városlista
2020. augusztus 7, péntek - Ibolya

Hírek

2011. November 09. 14:13, szerda | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Szemétadó: kétszer annyit fizet, aki nem válogat

Szemétadó: kétszer annyit fizet, aki nem válogat

Jövőre húsz, 2013-ban negyven euró (hatezer, azután tizenkétezer forint) lesz tonnánként a nem válogatott, vegyes hulladék lerakását terhelő új adó.

A jogszabály szóhasználatával élve: az igénybevételi járulék – ezt tartalmazza a parlament elé kerülő hulladékgazdálkodási törvény.

Mivel innentől már az országgyűlés tárgyal róla, további szakmai vita nem várható – ezt mondta a Somogyi Hírlapnak Szabó Zoltán, a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója. A jelek szerint annyi „eredményre” jutottak, hogy az eredetileg tervezett tonnánkénti harminc euró lecsökkent húszra, hogy aztán 2013-tól már a dupláját kelljen fizetni a jövő évinek. A lap már korábban beszámolt arról, hogy a tovább nem hasznosított vegyes hulladék lerakására kirótt adó a szolgáltatók szerint várhatóan díjemelést eredményez, hiszen annak megfizetését a szemétszállító vállalkozások nemigen tudják „lenyelni”, továbbhárítják a lakosságra. Ellenkező esetben tönkre mennek a cégek; mert az új adótól nem lesz több egy csapásra a szelektíven gyűjtött hulladék – mondta Szabó Zoltán.

A Zöldfok vezetője korábban már elmondta : akkor lehetne jelentős mértékben csökkenteni a lerakást, ha létezne a vegyes hulladékból történő kiválogatás, ami ma még nem jellemző Magyarországra. Ezért kellett volna szerinte hároméves türelmi idő; az uniós ISPA-programban épült somi lerakó éppen egy ilyen válogatómű beszerzésére pályázott és reményeik szerint 2012 végén kezdhet működni.

Türelmi időre Petes Tamás, a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. időközben leköszönt ügyvezető igazgatója szerint is szükség volna és ő is úgy látja, hogy az új járulék feltehetően növeli a lakosság által fizetendő díjat.

Petes szerint több javaslattal éltek a törvényalkotó felé: halasszák el a járulék jövő évi bevezetését és csak fokozatosan, több lépcsőben tegyék meg. Ezalatt készüljön akcióterv a hazai infrastrukturális hiányosságok pótlására. Elsősorban olyan korszerű hulladék-feldolgozó létesítményekére, amelyek a vegyes hulladékból nagy hatékonysággal szétválogatják a hasznos anyagokat és amelyek alkalmasak jó minőségű és helyben, hazai körülmények között felhasználható másodnyersanyag előállítására. E közben folyamatosan fejleszteni kell a lakosság környezettudatos szemléletmódját,


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 07. 13:01, péntek | Belföld

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal,

2020. Augusztus 07. 09:49, péntek | Belföld

Meghalt két idős koronavírus-beteg, nőtt a fertőzöttek száma

Elhunyt két idős, krónikus beteg, és huszonnéggyel, 4621-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

2020. Augusztus 07. 08:05, péntek | Belföld

Mintegy 4,7 millió tonna lehet az idei búzatermés

Idén mintegy 4,7 millió tonna őszi búza termett, a belföldi felhasználás általában 2,5-3 millió tonnát tesz ki, így bőven jut exportra is

2020. Augusztus 07. 07:11, péntek | Belföld

Vasárnap ünnepli fennállásának 154. évfordulóját a fővárosi állatkert

Vasárnap ünnepli fennállásának 154. évfordulóját a Fővárosi Állat- és Növénykert, az intézményben a közeljövőben látható lesz a napokban született szumátrai orángutánkölyök is