Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 03. 10:14, hétfő | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Szent Borbála ünnepe

Szent Borbála ünnepe

Az idei évben Reviczky Gábor színművész lett Tatabánya díszpolgára.

Az Ezüst Turul díjat Jakab János az FC Tatabánya sportigazgatója kapta meg, míg Szabó Endréné és dr. Kara Ágnes a Szabó Ignác díjat vehette át Schmidt Csaba polgármestertől a Jásza Mari Színházban megtartott, Szent Borbála napi ünnepi közgyűlésen. Schmidt Csaba köszöntőjében szólt arról, az ember életében nagyon fontosak az ünnepek, mert egy pillanatra kiléphet a mindennapokból, és az ünnepekkel egyensúlyt teremthet, erősítheti közösségi összetartozásának érzését a világban. Az ünneptől elválaszthatatlanok a hagyományok, amelyek közül Tatabányán a legerősebb bányászat, amely egy évszázadra meghatározta a város arculatát, az itt élő emberek sorsát. Ezzel együtt megteremtette azt a közösséget is, melynek legfontosabb értékei a becsületes munka és a tisztességes élet voltak és maradtak – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint Szent Borbála alakjának üzenete még inkább méltó helyre került azzal, hogy az önkormányzata ezen a napon tartja azt az ünnepi közgyűlését, amelyen méltatja és elismeri azoknak az embereknek a munkáját, tevékenységét, akik sokat tettek a város közösségéért.
Szabó Endréné, a Szabó Ignác díjat azzal érdemelte ki, hogy magas színvonalú szakmai munkával vezeti a Szent Teréz Idősek Otthonát, ahol 287 bentlakásos időskorú ellátásáról gondoskodik. Az idei esztendő januárjától az Egyesített Szociális Intézmények szakmai igazgatóhelyettesi teendőit is ellátja. Önkéntesként évek óta dolgozik a Tatabánya Város Időskorúak Gondozásáért Alapítvány kuratóriumi elnökeként, de részt vállal a tatabányai civil háló erősítésében is.
A szintén Szabó Ignác díjas dr. Kara Ágnes harminc éve gyógyítja körzetében a betegeket. Orvosi hivatásának gyakorlásakor fontosnak tartja a megelőzést is, az egészséges életmód elfogadtatását, komoly egészségnevelő tevékenységet folytat, kiemelkedően látja orvosi hivatásának feladatait.
Jakab János az FC Tatabánya sportigazgatója Ezüst Turul díjat kapott, mert jelentős része van a klub gazdasági egyensúlyának megteremtésében, az új támogatók megtalálásában. Munkájának köszönhetően a sportkör fiatal labdarúgói rendezett körülmények között készülhetnek, és így sikeresen vehetnek részt az itthoni és külföldi tornákon. Sokat tett azért, hogy megépüljön az új nagyméretű műfüves labdarúgópálya, megvalósuljon a létesítmények fejlesztése.
A tatabányai születésű Reviczky Gábor művészi munkásságáért, eddigi életművéért kapott díszpolgári címet. Fanyar humorú, közkedvelt színész, kivételes művészi erővel formálja meg a groteszk, ironikus karaktereket. Színházi szerepei mellett számos filmben és tv-játékban szerepelt. A kultuszfilmmé vált Csinibaba és az Üvegtigris című filmekben nyújtott alakításaival meghatározó szereplőjévé vált a magyar szórakoztató filmművészetnek. Számtalan művészeti díj tulajdonosa, az Alternatív Kossuth díj után és az idei évben Kossuth díjjal jutalmazták.
Az ünnepi műsorban közreműködött a Bárdos Lajos Vegyes kórus és a Kamara Filharmonikus Zenekar. A Szent Borbála Napok keretében december 4-én, kedden 13 órakor rendezik meg a Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskolában a „Bányászhagyományok ápolása” című iskolai verseny döntőjét, majd délután félötkor a Jászai Mari Színház, Népház Kortárs Galériájában lesz Tarjáni Antal fotókiállításának megnyitója. A program folytatásaként félhatkor a Szent Borbála téri szobornál lesz gyertyagyújtás, ezután 18 órakor ünnepi szentmise lesz az Óvárosi Szent István templomban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya