Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2016. Augusztus 22. 09:33, hétfő | Helyi

Szent István ünnepe és intelmei Környén

Szent István ünnepe és intelmei Környén

Két évtizede biztosít Környén a Millecentenáriumi Emlékpark és az 1996-ban elkészült Árpád Emlékmű méltó környezetet a Szent István király tiszteletére rendezett ünnepségnek.

Az is hagyomány, hogy a környei önkormányzat az augusztus 20-ai ünnepség keretében ismeri el azok tevékenységét, akik kiemelkedő teljesítményükkel, vagy áldozatvállalásukkal öregbítik a község hírnevét. Szombaton tízen vehettek át elismerést.
A magyarok ősi hite szerint a test éhségét csillapító kenyér megszentelt dolog, az élet elsődleges forrása. Nem véletlen, hogy a keresztény emberek, amikor megszegik a kenyeret, késsel keresztet rajzolnak az aljára. Ugyanakkor, ha arra gondolunk, hogy a magyar nyelvben a megélhetés, az élet szavunk egyik megfelelője a kenyér, akkor egy újabb összefüggést is találunk, hiszen elmondhatjuk, hogy Szent István művével – a magyar állam megalapításával – népének immár több mint ezer éve életet, megélhetést, azaz kenyeret biztosított – fogalmazott beszédében Beke László, kiemelve, hogy Szent István köszöntése és az új kenyérért mondott hála kiteljesíti az ünnepet. A polgármester gondolatai zárásaként Szent István fiához írt egyik intelmét idézte s azt kérte, vezesse az a mindennapok gondolatait, tetteit: „...tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.”
Az ünnepi gondolatok után Beke László polgármester és Orlovits Tímea jegyző, Környe testvértelepülése, Steffenberg polgármestere, Gernot Wege és Paul-Heinz Petri, a Német Nemzetiségi Önkormányzat részéről Wéber István elnökhelyettes és Erl Péter képviselő, a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete képviseletében Wéber István elnök és Kerecsényi József elnökhelyettes helyezett el koszorút az Árpád Emlékműnél, majd Nagy Péter tiszteletes áldotta és Vas Lajos plébános szentelte meg az új kenyeret.


Hagyomány, hogy a környei önkormányzat az államalapítás ünnepén ismeri el azok tevékenységét, akik kiemelkedő teljesítményükkel öregbítik a község hírnevét, vagy hosszú évek áldozatvállalásos ténykedésével vívják ki a település közösségének megbecsülését. Az augusztus 20-ai eseményen a képviselő-testület döntése alapján tízen részesültek elismerésben.
Környe Község Gazdasági Fejlődéséért Díjban részesült a Kőhalmi és Fia Kft. a település fejlődése, gazdasági felemelkedése érdekében kifejtett magas színvonalú munkájának elismeréseként. A község fejlődése, szépülése érdekében kifejtett, a közösségi feladatok végrehajtásához, az intézmények működéséhez nyújtott magas színvonalú munkájának elismeréseként Varga Sándor a Környe Község Szolgálatáért Díjat vehette át. Környe fejlődése, gazdasági felemelkedése érdekében kifejtett magas színvonalú munkájának elismeréseként Hoffart Györgyné a Köz Szolgálatáért Díjban részesült. A Közművelődési Díjat a képviselő-testület Bozóné Kucskár Anikónak adományozta a közművelődés korszerű formáinak és módszereinek kidolgozásában és meghonosításában végzett munkájának elismeréseként. A gyermekek oktatásában és nevelésében kifejtett magas színvonalú, áldozatos munkájáért Takácsné Eichhardt Emma a Pedagógiai Díjat vette át. A község egészségügyi ellátása érdekében kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájának elismeréseként a Wiszt Dent Kft. a Közegészségügyi Díj elismerésben részesült. Kiemelkedő sportolói tevékenységének elismeréseként Budai Anita az Év Sportolója, edzője, Bognár Levente László a település sportéletében kifejtett magas színvonalú munkájának elismeréseként a Környe Község Sportjáért Díjat vette át. Pekár Zita, a környezet védelmében kifejtett magas színvonalú munkáját a Környezetvédelmi Díjjal ismerte el a képviselő-testület, Paul-Heinz Petri a partnerkapcsolatok ápolása és fejlesztése területén kifejtett magas színvonalú, áldozatos munkájáért részesült a Partnerkapcsolatok Díj elismerésben.
A Német Nemzetiségi Dalkör énekeivel színesített ünnepséget gulyásparti és utcabál követte a sportpályán, majd este kilenc órakor a szervezők tűzijátékkal kápráztatták el a vendégeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya