Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. November 18. 09:51, kedd | Helyi

Szent Mártonra emlékeztek és a 20 éves baráti kört ünnepelték

Szent Mártonra emlékeztek és a 20 éves baráti kört ünnepelték

int amilyennek most látjuk – köszöntötte Beke László az ünnepelt szervezetet, s nyújtotta át Wéber István elnök részére az önkormányzat ajándékát. A polgármester köszönetét fejezte ki a közösségért végzett értékes és értékteremtő munkájukért, s azt kívánta, hogy a fiatalok soraiból legyenek követőik, hogy utódaink a 100 esztendős jubileumi évfordulót is megünnepelhessék.
„A barátok nem is annyira harmóniában, mint inkább melódiában élnek.” – olvasható a mottó azon az emléktárgyon, melyet Stamler Dezsőnének nyújtott a polgármester, jelképezve, hogy a baráti kör két évtizeddel ezelőtti megalapítása zömmel a dalkör tagjainak köszönhető.
Az önzetlensége, adakozása, jószívűsége révén legendássá vált Szent Mártonhoz kapcsolódó program tavaly jubilált Környén, tehát idén már 11. alkalommal várta a fellépő dalos, táncos csoportokat.
A mai Szombathely környékén született püspökhöz számos népszokás kötődik, a gyerekek általában lampionos felvonulásokat tartanak, így természetes hogy az 1999-ben alakult Német Hagyományőrző Gyermekcsoport Krállné Mózer Nikoletta és Könyvesné Beutl Anita felkészítésében is apró lampionokkal érkezett a színpadra, s zsebelte be bájos hagyományőrző előadása végén a szeretetteljes mosolyokkal kísért hatalmas tapsot.
Hasonló közönségsikert arattak az általános iskola néptáncos diákjai, akik pörgős stern polkával léptek színre, majd következett a szintén születésnapos Felsőgallai Dalkör. A dalkör októberben ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját, vezetőjük 28 esztendeje Saltzer Géza karnagy.
A folytatásban ismét a tánc vette át a főszerepet, s egy olyan újabb környei csoport, amely a remények szerint évek múltán szintén szép születésnapokat ünnepelhet. A Kirner Schwungtanzgruppe 2013 szeptemberében alakult, tagjaik amatőrök, viszont nagyon lelkesek, s a hagyományőrzést szívügyüknek tekintik. A csoport hétfőnként este 7 órától próbál a Művelődési Házban és szeretettel vár minden csatlakozni vágyót.
Régi barátként érkezett Környére, a Márton napi ünnepségre a Várgesztesi Német Nemzetiségi Dalkör, s a Hartdégen Sándorné vezette énekkar ezúttal is remek hangulatot teremtett. A dalkör 1991-ben alakult, a helyi hagyományok, dalok, valamint a nyelvjárás megőrzését tűzte ki célul. Évente 20-25 fellépésük van, s csaknem kétszáz dalt gyűjtöttek össze. Ezekből nyújtottak át – hagyományosan hatalmas sikerrel – egy csokrot a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete által szervezett rendezvényen.
A baráti kör magját adó hazai Német Nemzetiségi Dalkör régi, környei dalokból adott ízelítőt, majd a fináléban az Ausztriából minden környei Márton napi ünnepségre ideérkező Originale Sautanz-Musi kíséretében fakadtak dalra, s alapozták meg a hagyományőrző produkciókat követő bál hangulatát, ahol az osztrák, elsősorban az 50-es 60-as évek zenéit játszó zenekar ezúttal is hajnalig húzta a talpalávalót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya