Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2015. Szeptember 08. 09:15, kedd | Helyi

Szeptembertől a cégeknek is kötelező megjelenni a békéltető testület előtt

Szeptembertől a cégeknek is kötelező megjelenni a békéltető testület előtt

Az új jogszabályok értelmében szeptember 11-e után a fogyasztóvédelmi ügyekkel foglalkozó békéltető testületek előtt kötelező lesz megjelenni a fogyasztó panaszában megjelölt cégeknek - ismertette hétfőn Tatabányán, a Kereskedelmi és Iparkamarában tartott sajtótájékoztatóján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.
Koszorús László elmondta, a kormány az új szabályok megalkotásával kiáll a fogyasztók érdekei mellett. A békéltető testületek többéves tapasztalatai alapján az eljárásokban a panaszolt cégek közül legnagyobb arányban a helyi kis- és középvállalkozók jelentek meg a testület előtt. Jellemzően a nemzetközi nagyvállalatok maradtak távol a békéltetéstől, ezeket most meg nem jelenés esetén akár árbevételük két százalékára is megbírságolhatja az illetékes kormányhivatal.
Dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szólt arról, hogy a megyei békéltető testület a kamara mellett működő független szervezet. Megyénkben országosan egyedülálló módon a testület elnöke hétfőn és csütörtökön délután személyes ügyfélfogadást tart a tatabányai székházban, illetve telefonon is megkereshető.
Dr. Rozsnyói György, a megyei békéltető testület elnöke elmondta, általában évente közel 100 üggyel foglalkoznak. Az eljárás ingyenes, a fogyasztó kérelmére indul, de csak abban az esetben, ha a panaszos dokumentumokkal, számlákkal meg tudja alapozni a kérelmét. Bizonyító iratok hiányában akkor sem indítható el az ügy, ha a kérelmezőnek igaza van - tette hozzá.
Az elnök ismertette, hogy szolgáltatások közül legtöbben a közüzemi számlákkal kapcsolatban terjesztenek be panaszt, míg a termékek közül a mobiltelefonok, a háztartási gépek és a cipők minőségi kifogásai adnak okot a legtöbb panaszra.
Koszorús László ismertette, folyamatosan ellenőrzik a szezonális termékek minőségét. Ismert, hogy tavaly 42 féle megvizsgált szénmonoxid-érzékelő nagy része nem működött megfelelően. Idén ezt a vizsgálatot megismétlik, illetve más termékfajtákat is vizsgálnak a karácsonyi szezon közeledtével.
A helyettes államtitkár elmondta, megújították a www.nfh.hu honlapot. Itt akár visszamenőleg is megtalálhatók a termékcsoportok bevizsgálási eredményei, a legfrissebb tesztek a rúzsok, a fürdőruhák és a biciklik minőségét vizsgálták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya