Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 25. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Szeptembertől ésszerűsítik a gyógyszerészek létszámát

Szeptembertől ésszerűsítik a gyógyszerészek létszámát

A betegek biztonságos gyógyszerellátását szolgálja a gyógyszertárak személyi minimumfeltételeinek szeptember 1-jei hatálybalépése – közölte a Magyar Nemzettel az egészségügyért felelős államtitkárság. Az új szabályozással, amely a szakmai szervezetekkel történt korábbi megállapodás alapján született, biztosított, hogy a gyógyszertári szakemberek a gyógyszer- és betegbiztonságot garantáló létszámban vegyenek részt a patikák munkájában.

A hamarosan életbe lépő változás értelmében a szaklétszámot a patikák nyitvatartási idejének, valamint a vények számának figyelembevételével kell kialakítani. Ennek megfelelően a gyógyszertárak heti 40 órát meg nem haladó nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, míg heti 70 óra felett már négy gyógyszerészt és négy szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni. Ezenfelül, ha a beváltott havi vények egy szakemberre jutó átlaga meghaladja a háromezer darabot, akkor háromezer vényenként további egy szakember foglalkoztatására kötelezett a patika.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke úgy látja, a szabályozásra szükség volt, mivel betegjogi előírás, hogy elegendő számú és felkészült szakember álljon a betegek rendelkezésére. Hankó Zoltán a lapnak rámutatott, a rendelet segítheti a kirívóan szabálytalan gyakorlat felszámolását is, mivel eddig előfordult, hogy még a munka törvénykönyvének előírásait sem tartották be egyes gyógyszertárakban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk