Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Június 29. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szeretnék elkerülni az árháborút

Szeretnék elkerülni az árháborút

Komoly termelői félelmek fogalmazódtak meg, miután egyes hírek szerint a kiskereskedelmi láncok már most készítik azokat a reklámújságokat, amelyekben akciós áron hirdetik a dinnyét. A gazdálkodók attól tartanak, hogy a kereskedők árháborújának áldozataivá válnak - írja a Magyar Nemzet.

A napokban kezdődhet a hazai dinnyeszezon. A termés kiváló minőségű és a korábbinál nagyobb mennyiségű lesz, ám egyes hírek szerint a kereskedelmi láncok már nyomdába küldték azokat a reklámújságokat, amelyekben akciós áron kínálják a hazai gyümölcsöt – közölte lapunkkal a FruitVeB Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Mártonffy Béla tájékoztatása szerint minderről a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke, Oravecz Tamás számolt be egy háttéregyeztetésen, jelezve: ha ez igaz, komolyan ronthatja a magyar termelők helyzetét. Úgy tudjuk, a megbeszélésen a termelők az erőteljesebb fellépés lehetőségét is latolgatták az esetleg akciózásokba kezdő kereskedőkkel szemben.

Lapunkat Oravecz Tamás arról tájékoztatta, hogy a kereskedők már most 45–50 forintos árral kénytelenek szembesülni. Ez száz forint alatti kiskereskedelmi árat feltételez, miközben a kereskedelmi láncok polcain jelenleg is 150–200 forint kilónkénti áron kínálják a „fonnyadt, deformált importdinnyét”. – Az, hogy a multinacionális cégek a hazai dinnyeszezon előtt két héttel már nyomdába küldték a kilónkénti 99 forintos árat tartalmazó reklámújságokat, arra világít rá, hogy ezek a társaságok semmiképpen sem akarják megfizetni a magyar árut, a magyar termelőket pedig megvetik – tette hozzá. Tűrhetetlennek nevezte, hogy a kereskedelmi láncok az elmúlt hetekben egyetlen kérésüket sem vették figyelembe, s úgy vélik, hazánkban mindent megtehetnek.

Az elmúlt három évben rendkívül jó irányt vett a hazai dinnyetermelés, s a korábbi folyamatos, megállíthatatlannak látszó csökkenéssel szemben lassan növekedni kezdett a vetésterülete is – tette hozzá Mártonffy Béla. Idén nagyjából hatezer hektáron termelnek dinnyét hazánkban, mintegy 1500 hektárral nagyobb területen, mint három évvel ezelőtt. A szakértő szerint ezt az irányt tovább kellene növelni, s ezért július elején idén is elindítják a hazai dinnyét népszerűsítő kampányukat az áruházláncokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.