Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Február 08. 07:44, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Szíria - Törökország elérte befogadóképessége határát

Szíria - Törökország elérte befogadóképessége határát

Törökország elérte befogadóképessége határát - mondta Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes vasárnap a CNN Türk hírtelevízió élő adásában.

A politikus hangsúlyozta: ugyanakkor Törökország nincs abban a helyzetben, hogy megálljt parancsoljon a menekültáradatnak. Ha ezt tenné, azzal szinte halálra ítélné ezeket az embereket. "Végső soron ezeknek az embereknek nincs hova menniük. Vagy meghalnak a bombák alatt, Törökország meg csak nézi ezt a mészárlást, mint ahogy a világ többi része teszi, vagy megnyitjuk a határainkat" - mondta.

Aleppó Szíria legérzékenyebb területe, ha ott változik a helyzet, Törökországnak megint migránsok százezreivel kell számolnia - jelezte Kurtulmus.

A török miniszterelnök-helyettes kifejtette: itt nemcsak Aleppó városáról, hanem a környék településeiről is szó van. Ha folytatódnak a bombázások, az esetleges menekülthullám akár az egymilliós nagyságrendet is elérheti. Mint mondta, Törökország immár 3 millió menekültnek, s köztük 2,5 millió szíriainak ad menedéket.

Kurtulmus arról is beszámolt, hogy jelenleg a migránsok egy része átjön Törökországba, egy másik része pedig a határ túloldalán maradva veszi igénybe a segélyszervezetek támogatását.

Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap korábban azt közölte, hogy Törökország kész menedéket nyújtani az Aleppóból menekülő több tízezer civilnek.

Hétfő óta több tízezer nő és gyerek hagyta el Aleppót az orosz légierő által támogatott kormánykatonák és a lázadók harcai elől menekülve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt