Városlista
2020. augusztus 13, csütörtök - Ipoly

Hírek

2015. Október 22. 07:45, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Szlovén ellenzék: a kormánynak Orbán Viktor példáját kellett volna követnie

Szlovén ellenzék: a kormánynak Orbán Viktor példáját kellett volna követnie

Más helyzetben lenne most Szlovénia, ha Miro Cerar és kormánya Magyarország példáját követi és drótkerítéssel erősíti meg azokat a határszakaszokat, amelyek most migrációs nyomás alatt vannak

- mondta Vinko Goren jobboldali parlamenti képviselő, a Janez Jansa által vezetett volt jobboldali kormány belügyminisztere szlovén újságíróknak szerdán.
Több ellenzéki képviselő is ellátogatott a brezicei, rigonicei és az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontokba, és az ott uralkodó körülmények, továbbá a Szlovéniára nehezedő migránsválság miatt keményen kritizálta a szlovén baloldali kormányt.

"Ha megtettük volna azt, amit Magyarország, akkor a világnak és a menekülteknek is időben tudtára adhattuk volna, hogy határaink zárva vannak előttük" - mondta.

Ivan Molan, Brezice polgármestere úgy nyilatkozott: az elmúlt napok eseményei után, nem kívánnak több migránst fogadni területükön.

A brezicei befogadóállomáson szerdán délelőtt tűz ütött ki és huszonhét sátor égett le. A gyújtogatást szándékosan követték el a migránsok, mert nem voltak megelégedve a lassú regisztrációs folyamattal és az osztrák határra való szállításuk gyorsaságával. Hétfő este ugyanebben a táborban nagyobb dulakodásra került sor, és paprika-sprayt is bevetett a szlovén rendőrség a migránsok ellen, akik botokkal és kövekkel támadtak egymásra.

A polgármester szerint a migrációs eljárás embertelen a szlovén rendőrökkel és a menekültekkel szemben is, akiknek kilométereket kell gyalogolniuk a horvát határtól, hogy a befogadóállomásra érjenek, majd regisztrálják őket.

A 24sata horvát napilap arról írt: több település vezetője is elégedetlen a kialakult helyzettel.

Miran Vuk, a horvát határ közvetlen közelében elhelyezkedő zavrci járás vezetője szerint a migránsok tönkretették az újonnan felépült stadionjukat. Szerinte ezek az emberek nem is menekültek, hanem "kontrollálatlan vad hordák", akik a gyerekeket és a nőket használják fel arra, hogy előre jussanak.

"Menekültek voltak a délszláv háborúban érkező boszniaiak, akik mindenért hálásak voltak" - jelentette ki.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 13. 09:59, csütörtök | Külföld

Már 20,5 millió a koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké csaknem 750 ezer

A világon 20 553 702 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 748 416, a gyógyultaké pedig 12 770 518 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint.

2020. Augusztus 13. 08:06, csütörtök | Külföld

Az olajkereslet 7,7 százalékos növekedését várja jövőre az OPEC

Az idén 9 százalékkal csökken a világ olajkereslete, de jövőre már 7,7 százalékkal növekszik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) augusztus havi olajpiaci jelentése alapján.

2020. Augusztus 13. 05:00, csütörtök | Külföld

Horvátországban ismét meghaladta a százat a napi új fertőzöttek száma

Horvátországban ismét meghaladta a százat a napi új koronavírussal fertőzöttek száma, Szlovéniában pedig az elmúlt 24 órában a legtöbb megbetegedést regisztrálták ebben a hónapban

2020. Augusztus 13. 05:00, csütörtök | Külföld

Elvégezte első küldetését a TESS amerikai exobolygóvadász űrszonda

Elvégezte első küldetését, vagyis adatokat gyűjtött a csillagos ég mintegy 75 százalékáról a TESS, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) exobolygóvadász űrszondája.