Városlista
2020. augusztus 13, csütörtök - Ipoly

Hírek

2015. Október 24. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Szlovénia nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét

Szlovénia nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét

Szlovénia nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán, amennyiben a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják a migránsokat a szlovén zöldhatárra

- mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök a közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában.
A kormányfő az éjjeli interjúban élesen támadta Horvátországot és azzal vádolta meg, hogy nem kezeli "európai módon" a migrációs válságot.
Cerar ezért nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy kerítést épít a szlovén-horvát határon.

"Ez is egy opció" - mondta, majd hozzáfűzte: de a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni.

A kormányfő úgy véli: ha Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt, Szlovéniának sem lesz más választása, de hozzátette, hogy egyelőre nincs erre utaló jel.

Cerar bízik abban, hogy a vásárnap tartandó EU-csúcson sikerül valamilyen megállapodást találni a problémára.
Zoran Milanovic horvát kormányfő visszautasította a szlovén bírálatokat, hogy Zágráb nem lenne szolidáris és nem tartaná be ígéreteit.
Milanovic azt üzente Szlovéniának, tegye ugyanazt, mint Horvátország, Ljubljana szállítsa az osztrák határra a migránsokat.

A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása után Zágráb életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet őket a magyar határra.

Annak ellenére, hogy Szlovénia kijelentette, mindössze 2500 embert tud fogadni naponta, Horvátország ezt a kérését nem tartja tiszteletbe. Még korábban csak a megbeszélt határátkelő helyekre szállította a migránsokat, jelen esetben az illegális bevándorlók többségét a zöldhatár felé irányítja, több ezret naponta.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 13. 09:59, csütörtök | Külföld

Már 20,5 millió a koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké csaknem 750 ezer

A világon 20 553 702 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 748 416, a gyógyultaké pedig 12 770 518 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint.

2020. Augusztus 13. 08:06, csütörtök | Külföld

Az olajkereslet 7,7 százalékos növekedését várja jövőre az OPEC

Az idén 9 százalékkal csökken a világ olajkereslete, de jövőre már 7,7 százalékkal növekszik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) augusztus havi olajpiaci jelentése alapján.

2020. Augusztus 13. 05:00, csütörtök | Külföld

Horvátországban ismét meghaladta a százat a napi új fertőzöttek száma

Horvátországban ismét meghaladta a százat a napi új koronavírussal fertőzöttek száma, Szlovéniában pedig az elmúlt 24 órában a legtöbb megbetegedést regisztrálták ebben a hónapban

2020. Augusztus 13. 05:00, csütörtök | Külföld

Elvégezte első küldetését a TESS amerikai exobolygóvadász űrszonda

Elvégezte első küldetését, vagyis adatokat gyűjtött a csillagos ég mintegy 75 százalékáról a TESS, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) exobolygóvadász űrszondája.