Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Augusztus 17. 13:36, szerda | Helyi
Forrás: InfóTatabánya

Szombattól kapható az Ország Tortája (Képgaléria!)

Szombattól kapható az Ország Tortája (Képgaléria!)

A kecskeméti barack és az ősi magyar gabona, a köles házasításából született az idei évben az Ország Tortája, a Kecskeméti barackos köles torta.

Hat környékbeli cukászda készítette el és mutatta be Magyarország Tortáját az országos premier előtt a tatabányai STOP Cukrászdában a sajtó képviselői számára. A vértessomlói Krisztina Cukrászda, a tatai Petre Cukrászda és Kávéház, a vértesszőlősi Jenei Kávéház  és Cukrászda, az ácsi Bálint Cukrászda, a komáromi Jánoska Cukrászda és természetesen a házigazda STOP Cukrászda. A tortaköltemények, mint a képen is látszik nagyon hasonlóak, mégis mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége. Volt, aki teljesen cukormentesre készítette, volt aki biokölest használt a tésztához és valamennyi tortára igaz, hogy a saját sárgabaracklekvárjukkal ízesítették a cukrászok.

Fotó: Kecskeméti barackos köles torta

Magyarország Tortája ősi magyar kölesből készül, tejjel, vajjal, cukorral felfőzve, vaníliával, citromhéjjal fűszerezve, ebből az alapból lesz a tésztája és a krémje. A tésztaalaphoz lenmagpehely, mandulaliszt, túró, tojás kell. A kihűlt tejes kölest keverik tejszínhabbal, ízesítik darabos kecskeméti sárgabarackkal. Ehhez a tortához kifejlesztett formába töltik, a tetejét a kisült köles piskótával takarják. Hűtés után ízes öntettel és barackkal díszítik.
A köles egyébként a legkönnyebben emészthető gabona, a teljes értékű fehérjén kívül hétféle aminosavat is tartalmaz, s emellett lúgos kémhatású. Mivel az alapja kölestésztából készül - mely nem tartalmaz lisztet - az alapanyagait tekintve megfelelő gyártási technológia és a jogszabályban meghatározott előírások betartásával gluténmentesen, valamint diétás étrendbe illeszthető formában is, készíthető, a receptben a megfelelő, cukorbetegek számára fogyasztható cukorpótló anyagok, cukrot helyettesítő szer használatával. 
A budapesti Zila cukrászda negyedszer nyerte meg a versenyt, melyet évről évre meghirdet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Az ország tortájából húszezer szeletet osztanak szét nemzeti ünnepünkön a budai rakparton, a Magyar Ízek Sétányán.

Nem kell azonban Pestre utaznunk ahhoz, hogy megkóstoljuk, hiszen megyénk 11 cukrászdája fogja forgalmazni augusztus 20-tól az eredeti recept alapján készült tortát. 

A szakmai zsúri a döntőbe szavazta a tatabányai STOP cukrászda császárkörte tortáját. A végső megmérettetésen minimális különbséggel szorult a második helyre a „mi finomságunk”, amely már hetek óta szerepel a cuki kínálatában. Az értékelés során többször is a zsűri elé kerültek a pályamunkák, így alakult ki a végleges forma és ízvilág. A körtetorta a STOP cukin kívül kapható lesz közvetlen környékünkön majd Tatán a Petrében, Vértesszőlősön a Jeneiben, Vértessomlón a Krisztinában is. A kóstolást követően mind a kollégák, mind az újságírók véleménye megegyezett abban, hogy a STOP Cukrászda tortája bizony megérdemelte volna a dobogó legfelső fokát. Önöknek is lehetősége van a kérdést eldönteni. Látogassanak el a cukiba és kóstolják meg az új ízeket!

Fotó:  Császárkörte torta

Felső képen: a cukrászdák mestercukrászai alkotásaikkal

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya