Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 26. 07:53, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szortírozhatják a jövőben az ellátásokat

Szortírozhatják a jövőben az ellátásokat

Bár a rezidensek átmenetileg felfüggesztették az orvosi felmondólevelek „élesítését”, csak idő kérdése, hogy kiderüljön, a kormányzattal folyó bértárgyalások vezetnek-e, s ha igen, milyen eredményre.

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott a Magyar Hírlapnak azt mondta, jelenleg is dolgoznak az esetleges vészhelyzet elhárításához szükséges forgatókönyvön.

Azt, hogy január 1-jétől a katasztrófavédelem a kormányhivatalok feladata lett, Pesti Imre ésszerű lépésnek tartja, mert „az önkormányzati vezetőket kevéssé lehetett volna rávenni, hogy megfelelő aktivitással képviseljék a kormány érdekeit”.Pesti Imre szerint nyilvánvaló, hogy a későbbiekben esetleg hirtelen fellépő és jelentősebb orvoshiány esetében elsődlegesen az akut betegeket kell ellátni. Fontosnak tartja az ellátások „szortírozását”, azaz a halaszthatatlan esetek – baleseti és intenzív ellátás, szülészet – leválasztását a többiről, prioritásuk biztosítását. Ebben – mint mondta – néhány kórházat kell kijelölni, a „flottának” pedig véleménye szerint a sürgősségi központok lehetnek majd a „zászlóshajói”. Emellett biztosítani kell azoknak a krónikus betegeknek a gyógyítását is, akik hosszabb ideje folyamatos kezelést kapnak, ilyenek például a daganatos betegséggel küzdő pácien¬sek. A többi eset ellátása szerinte a kialakuló helyzet függvénye.

Arról a máig nem tisztázott és az orvosszakszervezet által is több alkalommal feszegetett kérdésről, hogy a kormányhatározat lényegében miért „mosta össze” a fogalmilag nem azonos katasztrófa-egészségügyi ellátást, illetve az egészségügyi válsághelyzetet, Pesti Imre azt mondta, tulajdonképpen mindkettő a szükségről szól, márpedig ennek szellemében kell mindent megtenni a betegek érdekében. A kormánymegbízott kiemelte azt is, szükséghelyzetben semmiképp nem csorbulhat a mentés, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a szolgálat munkáját akár a védelmi bizottság felügyelje majd, ha arra kerülne sor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: orvosok, rezidensek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.