Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2015. Április 30. 00:00, csütörtök | Helyi

Születésnapos hagyományőrző gyermekcsoport

Születésnapos hagyományőrző gyermekcsoport

A Környei Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport 15. születésnapját ünneplő szombati programon a valamikori csoportvezetők számára minden bizonnyal a köszönet azon percei voltak a legkedvesebbek, amikor a Művelődési Ház színpadára léptek, a gyerekek pedig a nézőtérről integettek: Szia Zsóka néni! Szia Gizi néni! Szia Niki néni!
A gyermekcsoport megalakításának első lépéseit Süli Lászlóné, Zsóka néni tette meg, mert fontosnak érezte, hogy a jövő felnőtteinek valódi képet adhasson az elődökről, azok életéről és a hagyományaikról. Annak idején még nem tudta, hogy sikerül-e megnyerni a szülőket, gyerekeket, majd az idő őt igazolta. Munkáját kezdetektől segítette a német nemzetiségi végzettségű óvodapedagógus Wittmann Ferencné, Gizi néni. Azok a gyerkőcök, akik akkortájt az ő vezetésükkel táncoltak, ma már felnőtt emberek, az eltelt 15 esztendőben majdnem 180 kisleány és kisfiú őrizte, elevenítette fel a hagyományos táncokat, mondókákat, játékokat.
A csoport vezetését Zsóka néni visszavonulása után először Hartmann Anna, majd Krállné Mózer Nikoletta vette át, jelenleg Könyvesné Beutl Anita terelgeti az apróságok lépteit.
Tirhold Kármentől, a szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnökétől a születésnapi programon az is elhangzott: a gyerekek ruhája, amely régi hagyományos környei viselet szerint készült, Tőberling Imréné keze munkáját dicséri.
Ebben a viseletben léptek színre szombaton is az ünnepelt apróságok, majd pedig következtek a táncos hagyományőrző születésnap további fellépői, a Felsőgallai Tánccsoport, a Vértessomlói Gyermek Tánccsoport, a Dunaszentmiklósi gyerekcsoport, a hazai Szivárvány Táncegyüttes, valamennyien learatva a vendégek elismerő vastapsát és begyűjtve szívből jövő mosolyát.
Az ünnepelteket, a csoport eddigi vezetőit, s egyáltalán nem utolsó sorban a szülőket Beke László polgármester is köszöntötte, s fejezte ki köszönetét mindazok számára, akik nem sajnálták a fáradtságot, és vállalták a vele járó munkát, hogy Környén is megalakuljon, később pedig fennmaradjon egy olyan nemzetiségi csoport, ahol már óvodás kortól elkezdhetnek ismerkedni a gyermekek a nemzetiségi szokásokkal, hagyományokkal, és tehessék az egykori ősök anyanyelvén. Mindez csak úgy tudott ilyen magas színvonalon működni, hogy a feladatot nem munka-, hanem hivatásszerűen, lélekből végezték a vezetők – fogalmazott, majd a szülők odaadó gondoskodásáért mondott köszönetet, melyet gyermekeikért, de rajtuk keresztül az egész községért végeznek, vállalva az ünnepnapok és hétvégék elfoglaltságait is. A polgármester a szülők elhivatott döntéséért is köszönetet mondott, amelyet akkor hoznak, amikor gyermeküket beíratják a hagyományőrző csoportba, s amellyel jelzik: számukra is fontos az értékek megőrzése, a hagyományok ápolása és továbbörökítése a következő nemzedékek számára. Az ünnepeltek felé fordulva így folytatta: nem is tudjátok, hogy amikor játszotok, táncoltok, énekeltek, mennyi mindent adtok nekünk felnőtteknek, környeieknek: jelenleg ti vagytok az egyik legnagyobb garancia arra, hogy a német nemzetiségi szokások településünkön továbbéljenek.
Azt, hogy nem csupán Környén, de szűkebb környezetünkben is él a hagyományőrzés, hogy a remények szerint mindig érkeznek vezetők és gyerekek, a színpadi záró közös örömtánc jelezte több mint száz résztvevővel, akik még az ünnepi tortából való falatozás után is örömmel pörögtek-forogtak a születésnapi táncházban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya