Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 20. 18:54, péntek | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Átadták a Makovecz Imre tervezte makói fürdőt

Átadták a Makovecz Imre tervezte makói fürdőt

Átadták pénteken a Makovecz Imre tervezte új makói fürdőt, amely a tavaly szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas művész egyik utolsó és legnagyobb munkája.

Az új fürdő, a Hagymatikum átadásával új korszak, a turizmus korszaka kezdődik el Makón – mondta az ünnepségen Buzás Péter (MSZP) polgármester.
A fürdő üzemeltetése száz embernek ad munkát, a beruházás néhány év alatt azonban további négy-hatszáz új álláshelyet teremt a városban a vendéglátás, a kereskedelem és az idegenforgalom fejlődése révén – hangsúlyozta a politikus.
Az előkészületi munkálatokkal együtt mintegy 4 milliárd forintos fürdőberuházáshoz a makói önkormányzat több mint másfél milliárd forintot nyert a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán. Az idegenforgalmi beruházáshoz kapcsolódóan 1,3 milliárd forintból – szintén uniós támogatással – megújul Makó belvárosa, és hamarosan egy 500 millió forintos turisztikai fejlesztés is elkezdődik a Maros-parton – tudatta a polgármester.
Kovacsics Imre fürdőigazgató elmondta, bár a 12 ezer négyzetméteres alapterületű, 800 négyzetméteres vízfelületű Hagymatikumban működik az ország egyik legnagyobb szaunarészlege tucatnyi különböző szaunával, az egyik legjelentősebb gyógyászati részlege csaknem negyven kezelővel, a fő turisztikai vonzerőt mégis a Makovecz Imre tervezte egyedülálló épület jelenti.
A fürdőkomplexum formáját meghatározzák a Makovecz Imre munkáira jellemző ívelt kupolák, égbetörő kecses oszlopok és a ragasztott fa tetőszerkezetek. Az épület négy funkciójában és stílusában is elkülönülő részre osztható. A makói termálvizet és a Maros gyógyiszapját hasznosító gyógyászati részlegben beltéri és kültéri gyógymedence, gyógytorna-medence, súlyfürdő található. A mellette épült blokkban szauna világ, gyermekmedence, étterem és öltöző várja majd a vendégeket. A fürdő látványának meghatározó eleme a kör alakú fogadóépület, és a hasonló alaprajzú, toronnyal kiegészített részleg, ahol három élménymedence szolgálja a kikapcsolódást.
A szakember reményei szerint a fürdő már az idei évben is 600-700 ezer vendéget fogad. A hazai mellett már jelentős az érdeklődés Romániából és Szerbiából is, s a Hagymatikum nyitását 50-60 millió forintos marketingkampány kíséri – tudatta az igazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére