Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 21. 12:39, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Tagadta a vatikáni meleg lobbi létezését a szentszéki államtitkárság helyettes vezetője

Tagadta a vatikáni meleg lobbi létezését a szentszéki államtitkárság helyettes vezetője

Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes a La Repubblica balközép olasz napilap keddi számának adott interjúban tagadta "a Vatikánt uraló meleg lobbi létezését", reagálva azt ezt hangoztató Elmar Mäder, a svájci gárdisták egykori parancsnokának kijelentéseire.

Az érsek szerint Mäder nevek és konkrét bizonyítékok említése nélkül nyilatkozott, így könnyű általánosságban vádaskodni. Ha be akar valamiről számolni, várom, én itt vagyok - hangoztatta Angelo Becciu a La Repubblicában.
A svájci gárdistákat 2002-2008 között vezető Mäder a Schweiz am Sonntag svájci hetilapnak úgy fogalmazott: a Vatikánt annyira hatalmas meleg lobbi uralja, hogy ez már egyenesen veszélyezteti az egyházfő személyes biztonságát.
A szentszéki államtitkárság második számú vezetőjének számító Becciu szerint ha Mäderben bármilyen gyanú támadt vagy megtudott valamit, beszélnie kell, máskülönben szóbeszédről és rágalomról van szó. Az érsek elismerte, hogy a vatikáni meleg lobbi létezése felkapott téma, de bizonyítékok nincsenek. Elmondta, hogy nemrégen a kúrián dolgozó két személyt rágalmaztak meg hasonló módon. Az esetet kivizsgálták és az érintetteket minden tekintetben felmentették.
Arra a kérdésre, hogy abban a bíborosi jelentésben, mely a 2012-es Vatileaks-botrányt követően készült, szó van-e a vatikáni meleg lobbiról, Becciu azt válaszolta, a jelentés tartalma titkos, és kizárólag a pápa ismeri.
Az érsek arra emlékeztetett, hogy Ferenc pápa tavaly nyáron - visszaúton Brazíliából a Vatikánba - a repülőn azt mondta az újságíróknak, sokat írnak a meleg lobbiról, de ő még nem találkozott vele. Ferenc pápa hozzátette, semmilyen lobbi nem pozitív.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).