Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 13. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Támogatja a kormány a közszolgálati dolgozók kedvezményes lakáshoz jutását

Támogatja a kormány a közszolgálati dolgozók kedvezményes lakáshoz jutását

A kormány támogatja a kormánytisztviselők, rendőrök és katonák kedvezményes lakáshoz jutását, ezért egy egységes lakáscélú kamattámogatott kölcsön konstrukciójának kidolgozásáról döntött. A hosszútávon tervezhető és kiszámítható közszolgálati életpályák kialakítása érdekében meg kell vizsgálni az egészségmegőrzés és üdülés támogatásának lehetőségeit, valamint ki kell dolgozni a szolgálati jogviszonyok közötti átjárhatóságot biztosító továbbfoglalkoztatási rendszert is - áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében.

A pénteken megjelent kormányhatározat értelmében a közigazgatási, katonai és rendvédelmi életpályán erősítené a kormány a munkáltatói gondoskodás rendszerét, így egy olyan kedvezményes otthonteremtési hitelkonstrukció kidolgozását támogatja, amely a kormányzati szolgálati, hivatásos szolgálati, hivatásos katonai jogviszonyokban foglalkoztatottak számára, a törlesztő részletek megfizethetősége mellett, hosszú futamidejű kamattámogatást nyújt, valamint a kölcsön felvételéhez szükséges önrész biztosítását állami szerepvállalással segíti elő.

Azoknak, akiknek nem nyújt megoldást a lakáscélú kamattámogatott kölcsön igénybevétele, a fecskeházak jelenthetnek segítséget, ezért a kormány megvizsgálja a fecskeházi rendszer országos, összehangolt fejlesztésének lehetőségeit, amely a szolgálati jogviszonyban dolgozók életkörülményeinek javulásához járul hozzá. A kormány felméri a közszolgálati dolgozók számára nyújtott, egyéb jóléti szolgáltatások megteremtésének feltételeit is.

Az életpályák átjárhatóságának érdekében olyan szabályozást kell kialakítani, amely biztosítja, hogy az egyes hivatásrendek tagjainak továbbfoglalkoztathatósága pályájuk befejeztével – akár átképzéssel is – más szolgálati jogviszonyban is garantált legyen. Ezért megteremtik az átjárhatósághoz, így különösen a leszerelt katonák közszolgálatban való továbbfoglalkoztatásához szükséges rendszert és az átképzési lehetőségeket.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2011-ben elindította a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programot, amely a közigazgatás működésének javítása érdekében az egyik legfontosabb beavatkozási pontnak a közszolgálatban dolgozók elhivatottságának, teljesítményének, motivációjának javítását jelölte meg. A szakmai felkészültség, a rátermettség fontos kiválasztási szempontok lettek, a közigazgatás soha nem látott módon nyitott a fiatalok, a pályakezdők felé. Ennek érdekében jelenleg is folyamatban van a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium munkaköreinek értékelése és feldolgozása, amelynek alapján a KIM még az idén javaslatot tesz az egységes munkakör alapú rendszerre való fokozatos áttéréshez szükséges intézkedések bevezetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;