Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Március 02. 05:01, péntek | Belföld
Forrás: mti

Támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását az Európai Parlament

Támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását az Európai Parlament

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli, kétnapos plenáris ülésén elfogadta a szeszes italok meghatározását, kiszerelését és címkézését tartalmazó rendelet-tervezetről kialakított tárgyalási álláspontját

- közölte az uniós parlament sajtószolgálata csütörtökön. Hölvényi György, a Fidesz-KDNP EP-képviselője előremutatónak nevezte, hogy az EP álláspontja támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását.

Az álláspont szerint a pálinka és más szeszes italok előállításakor felhasznált etil-alkohol továbbra is kizárólag mezőgazdasági eredetű lehet, mivel ki akarják szorítani a piacról a kétes eredetű, vagy rossz minőségű etil-alkoholt.

Az uniós parlament álláspontja szerint továbbra is figyelembe kell venni a kistermelők, a hagyományőrző kisiparosok érdekeit és azt, hogy ne csak a nagyvállalatok, hanem a helyi termelők is folyamodhassanak a szeres italok földrajzi árujelzőinek nemzeti és uniós oltalmáért.

Hölvényi György az MTI-hez eljuttatott közleményében aláhúzta, a legfontosabb az, ne változzon a magyar sajátosságoknak megfelelő, jelenlegi rendszer. Mivel a pálinkafőzéssel foglalkozók többsége kisvállalkozó, fontos, hogy megmaradjon az egyszerű, gyors és hatékony eljárás, és a pálinkakészítők a lehető legnagyobb vállalkozási szabadságot élvezzék - tette hozzá.

A képviselő előremutatónak nevezte, hogy az EP álláspontja támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását, a magas minőséget, ami a megnövekedett versenyben még fontosabbá vált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.