Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 04. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Támogatják az alkoholfogyasztás szigorítását az oroszok

Támogatják az alkoholfogyasztás szigorítását az oroszok

Friss felmérés szerint az orosz fogyasztók többségében támogatják azt, a nyár folyamán hatályba lépett szabályozást, amely jelentősen szigorítja az alkoholos italok reklámozását és fogyasztását is.

Dimitrij Medvegyev júniusban írta alá azt a törvényt, amely a reklámszabályok szigorítása mellett az éttermek és kávézók kivételével tiltja az alkoholfogyasztást a nyilvános helyeken, továbbá amelynek értelmében alkoholos ital nem árusítható este 11 óra és reggel 8 óra között.

Az All-Russian Public Opinion Research Center (VTsIOM) felmérése szerint a rendelkezés az orosz fogyasztók széleskörű támogatását élvezi. A válaszadók 94 százaléka egyetért azon kereskedők szigorúbb büntethetőségével, akik kiskorúaknak adnak el alkoholos italt. 95 százalékuk helyesli, hogy a jövőben nem lehet alkoholt értékesíteni sport és oktatási épületek helyszínén, 93 százalékuk pedig elfogadja azt az intézkedést is, amely a kiskorúak által is használt médiafelületeken tiltja az alkoholos italok reklámozását. A megkérdezettek 84 százaléka helyesli a nyilvános helyeken történő alkoholfogyasztás szigorítását, 83 százalék egyetért az értékesítési időszak szűkítésével is.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy valamelyest csökkent az alkoholfogyasztók aránya az elmúlt években. A 2009-ben mért 23 százalékról 20 százalékra csökkent azok aránya, akik heti több alkalommal fogyasztanak alkoholtartalmú italt. Ugyanezen időszak alatt 24-ről 29 százalékra nőtt azok aránya, akik viszont soha nem isznak alkoholt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) orosz szakértője szerint az alkoholfogyasztás csökkenése már 2005-ben megkezdődött. Akkor az egy főre jutó alkoholfogyasztása 15,7 liter volt, ma ez a szám 12 liter között mozog.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.