Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2019. Június 18. 08:54, kedd | Helyi

Tanácsok a nyárra

Tanácsok a nyárra

Biztonságban a szünidő alatt.

A tanév befejezésével a gyerekek nyakába rengeteg szabadidő szakad, amit fontos, hogy hasznosan és biztonságban töltsenek el. Gondolják végig a lehetőségeket, és tervezzék meg gondosan a nyári programjaikat, hogy a szabadságuk valóban a pihenésnek, a regenerálódásnak, és ne a kárrendezésnek, vagy az orvosi rendelők, kórházak látogatásának az ideje legyen. A nyári hónapokban sajnos fokozottan megnő az áldozattá válás lehetősége. Ügyeljenek környezetükre, biztonságukra, a testi épségükre, hogy ne váljanak a nyári hónapok áldozatává.

Mire figyeljenek oda kiemelten a nyári hónapokban?
Mindenekelőtt gyermekeikre. A tanév befejeztével az iskolai fegyelem, illetve a folyamatos felkészülés, valamint a rendszeres beszámoltatás miatt kialakult feszültség alól hirtelen felszabadult fiatalok gyorsan kiengednek, legtöbbször könnyelműen élik meg a nyári szünidő adta szabadságot.

A fiatalok sok esetben feltűnő, jól látható helyen hordják az értékeiket, ékszereiket. Megmutatják egymásnak frissen beszerzett elektronikai eszközeiket. Teszik ezt tömegközlekedési eszközökön, zsúfolt plázákban, közösségi helyeken, nem gondolnak arra, hogy magatartásukkal milyen komoly veszélynek vannak kitéve.
Gyakran megtörténik a szabadidős programok szervezése, valamint a szállásfoglalás során, hogy felelőtlenül használják bankkártyájukat. Internetes foglalás, vagy vásárlás alkalmával könnyedén megadják kártyaszámukat, kódukat, nevüket, elérhetőségüket, vagyoni állapotukra utalnak internetes fórumokon, vagy elektronikus levelezés alkalmával. Ezáltal fokozottan megnő az áldozattá válás esélye.

Jó tanácsaink:
Ne hívják fel magukra a figyelmet, strandokon, közösségi helyeken, zsúfolt bevásárlóközpontokban a feltűnő viselkedésükkel, értékes tárgyakkal, ékszerekkel! Sportolás közben, a strandon ne hagyják őrizetlenül értékeiket! Ha lehetőség van rá, akkor használjanak csomag-, illetve értékmegőrzőt és annak kulcsát lehetőleg mindig tartsák magunknál!

Az autóval érkezők mindig ellenőrizzék, hogy az autót bezárták és semmilyen nagyobb értéket nem hagytak látható helyen! A csomagokat, pénztárcát mindig zárható táskába tegyék, ha megoldható, felváltva vigyázzanak rá!
Szünidős programokra is csak a szükséges készpénzt vigyék magukkal, a bankkártyát és a PIN kódot ne tartsák egy helyen. Amennyiben bankkártyájukat elveszítették, vagy gyanú van arra, hogy annak adatai nyilvánosságra kerültek, azonnal tiltassák le!

Szórakozóhelyeken, fesztiválokon lehetőleg palackozott, előttünk felbontott italokat fogyasszanak! Ne tegyék le poharukat, ne hagyják őrizetlenül, amíg meg nem itták annak tartalmát.

• A nyári szezonban sok a fesztivál, szabadtéri rendezvény, ami nagyobb tömeget vonz. Javasoljuk, hogy táskáját lehetőség szerint tartsa maga előtt, értékeit ne tartsa a farzsebében, ne adjon lehetőséget a zsebtolvajoknak!
• Ne fogadjon el bontott italt idegenektől!
• Autójában,az utastérben ne hagyjon értéket, még üres táskát sem. A csomagtartó sem nyújt 100% biztonságot.
• Mégrövid időre se hagyjon gyermeket vagy háziállatot a parkoló járműben, mert a gépjármű belsejében nagyon rövid idő alatt kialakuló magas hőmérséklet akár halálhoz vezethet!
• A parton vagy a medence széléntörölköző alá rejtettpénz, telefon, slusszkulcsnincs biztonságban.Előfordulhat, hogy ez az első hely, ahol a tolvaj értékek után kutat. Értékeinek védelme érdekében vegye igénybea strandértékmegőrzőjét!
• Fesztiválra, kulturális rendezvényre jegyet online csak megbízható forrásból vásároljon!

Amennyiben egyedül kell otthon hagyniuk gyermeküket, nagyon fontos, hogy tisztázzák vele a biztonságát érintő alapvető szabályokat:
- Idegeneket ne engedjen be a lakásba!
- Ha egy elektromos készülék elromlott, ne nyúljon hozzá, várja meg a szülőket amíg hazaérnek!
- Ha tűz ütne ki a lakásban, fontos, hogy ismerje a tűzoltók számát, amit azonnal hívni kell és hagyja el a lakást! Ne próbálja meg egyedül eloltani a tüzet, mert könnyen füstmérgezést kaphat, vagy megsérülhet!
- Az interneten való szörfölés jó kikapcsolódásnak tűnhet, de itt is fontos az óvatosság:
• Idegeneknek soha ne árulja el, hogy egyedül van otthon!
• Senkinek ne adja meg a lakcímét, személyes adatait!
• Ha nyaralni megy a család, az időpontot a közösségi oldalakon soha ne írja ki, mert ez nyílt meghívó a betörők számára!
• Ha chat-en idegenek hívják el találkozóra, mondjon minden esetben NEM-et!
Amennyiben bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, illetve 112 telefonszámon!

Fürdőzés szabad vízben
Az alábbi szabályok betartása életet menthet:
• Ismeretlen helyen vízbe ugrani veszélyes, mert a vízfelszín alatt nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó sérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak.
• Gyengén úszóknak azt javasoljuk, hogy csak sekély vízben mártózzanak meg!
• Szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes.
• A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb.
• Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.

Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!
• A fürdőzés teli gyomorral nem javasolt.
• Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
• A fürdőhely határait a parton táblával, a vízen bójákkal jelölik. A 120 cm-nél mélyebb víz határát, illetve a fürdési tilalmat szintén táblával jelölik.
• Aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el és pénzbírsággal sújtható.

A gyermekek védelmében:
• Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben!
• Gyermeket még a vízparton se hagyjanak felügyelet nélkül!
• Úszni nem tudó gyermekek esetében indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata.
• Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 29. 14:16, hétfő | Helyi

Gyalogátkelőket tettek biztonságosabbá a Bridgestone önkéntesei

Tatabánya 5 kiemelten veszélyes gyalogátkelőhelyét tette biztonságosabbá figyelemfelkeltő piktogramokat felfestésével a Bridgestone és Tatabánya Város Önkormányzata.

2020. Április 09. 00:00, csütörtök | Helyi

A járvány frontvonalában dolgozókat segíti abroncsaival a Bridgestone

Új abroncsokat kapott a Szent Borbála Kórház és a Tatabányai Városrendészet autóflottája

2020. Július 06. 09:36, hétfő | Belföld

Jelentősen csökken az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

Hattal, 4189-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, vasárnap senki nem halt bele a fertőzésbe - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.