Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 24. 09:09, szerda | Helyi

Tatabánya megvásárolja a Tulipános Házat

Tatabánya megvásárolja a Tulipános Házat

A város megvásárolja az óvárosi volt bányatiszti kaszinót, az úgynevezett Tulipános Házat jelenlegi tulajdonosától, ehhez még a közgyűlés döntése szükséges

jelentette be új információként Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő a „Hagyomány és megújulás Óvárosban”című - KDOP-3.1.1/D1.-13-k-2013-0001 - projekt keretében tartott, a korábbi községháza, majd posta épületének átalakításával kapcsolatos tájékoztatón.

A sajtótájékoztatón Schmidt Csaba emlékeztetett: a projekt keretében már elkészült a Móra Óvoda rekonstrukciója, elkezdődtek a munkálatok a Május 1. parkban, most pedig a régi Községháza épületének felújítása is kezdetét vette, a munkálatok itt várhatóan jövő áprilisra fejeződnek be. A városrész fejlesztése azonban itt nem állhat meg, újabb projektek előkészítése van folyamatban. – Bencsik János országgyűlési képviselő úrral egyetértésben kezdeményeztük a régi, értéket képviselő városi ingatlanok közösségi tulajdonba vételét, melyek közül az egyik legszebb műemlék-jellegű épület a Tulipános ház vagy Cifra palota néven ismert, egykori tiszti kaszinó. Az épületet a felújítást követően közösségi célokra használná a város, a funkciót tekintve azonban további párbeszédre lesz szükség – fogalmazott a polgármester.
Bencsik János országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Óváros megújításának első üteme már évekkel ezelőtt, a színház és a fürdő rekonstrukciójával megkezdődött, majd a sportlétesítmények felújítása után, most a Május 1. park és a volt Községháza szépül meg. – Célunk, hogy Óváros visszanyerje a város kulturális- és sportközpontjának szerepét: ennek értelmében a volt Bányászkórház közösségi tulajdonba adásának lehetőségét vizsgálja a kormány, célunk, hogy a tél beállta előtt a legfontosabb állagmegóvási munkálatokat elvégezhessük az épületen. A Tulipános ház közösségi tulajdonba vételéről rendkívüli közgyűlésen döntenek városunk képviselői, a multifunkciós sportközpont terveiről pedig Orbán Viktor miniszterelnök úrral egyeztettünk a napokban – tette hozzá Bencsik János.
Az épületvásárlás része annak a jogos lakossági igénynek, amely a város természeti és épített környezeti értékeinek megőrzésére és gyarapítására vonatkozik – hangsúlyozták a tájékoztatón. Emlékeztettek arra is, hogy a közgyűlés korábban döntött a Semmelweis úti régi kórházépület ingyenes önkormányzati tulajdonba adásának kezdeményezéséről. A bányatiszti kaszinó sorsának rendezése érdekében Schmidt Csaba rendkívüli közgyűlést hívott össze, ahol a képviselő-testület határozhat a Tulipános Ház megvásárlásáról. A polgármester elmondta: a nettó 125 millió forintos vételár biztosításához nem kell hitelt felvennie a városnak, mert az elmúlt időszak gondos gazdálkodásának eredményeként az összeg az önkormányzat rendelkezésére áll. Elhangzott az is, hogy az épület állagának megóvása érdekében azonnali beavatkozásra is szükség lehet, illetve a későbbiekben komoly összeget kell majd fordítani az épület felújítására is. Kiemelték, hogy a „Hagyomány és megújulás Óvárosban” című, közel másfél milliárdos projektünk keretében 2015 első félévében a Tulipános Ház közvetlen szomszédságában található Május 1. park is megújul, ezért is különös aktualitással bír az ingatlan sorsának rendezése.
Bencsik János országgyűlési képviselő és Schmidt Csaba polgármester volt községházával kapcsolatosan elmondta: a fejlesztés keretén belül, a homlokzati motívumok megtartásával, felújítják a helyi védelem alatt álló, régi posta – volt községháza – épületét. Az átépítés során az épületben kialakításra kerül egy rendezvényterem, valamint irodahelyiségek és tárgyaló, ahová 2015 második felében, a Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Gazdaságfejlesztő Szervezete Nonprofit Kft. költözik be. A déli szárnyban az épületben évek óta helyet kapó Telekom elosztóállomás a jelenlegi helyén marad. Az épület akadálymentesítése is megtörténik. Jelenleg a belső terek átalakítását végzik, a válaszfalak elbontásával és a főfalakon új nyílások kiépítésével előadó-, tárgyaló- és irodahelyiségeket alakítanak ki. Az épület bejáratánál lévő lépcsők átépítésre kerülnek. A már felállványozott épületről a külső vakolatot a szükséges mértékben távolítják el és a megtisztított felületeket új vakolattal látják el, továbbá a tető cseréjére kerül sor az ősz folyamán. A munkálatok során gépészeti, épületvillamossági fejlesztéseket is végeznek és villámvédelemmel is ellátják az épületet. Az épülethez tartozó 12 parkolóhely kialakítása is megtörténik. A parkolóhelyekhez kapcsolódóan zöldfelület is kialakításra kerül. A kivitelezési munkálatokat a VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. végzi, előreláthatóan 2015 áprilisára készülnek el a teljes felújítással.

A volt bányásztiszti kaszinó, az úgynevezett Tulipános Ház 1924-ben épült Toroczkai Wigand Ede építész tervei alapján. A szecessziós stílusú épület homlokzata a különböző formájú ablakok körül magyaros tulipános motívumokkal lett díszítve, innen ered a Tulipános Ház elnevezés. A hajdani Bányásztiszti Kaszinó eredetileg a Magyar Általános Kőszénbányák, azaz a MÁK Rt. főtisztviselőinek és munkásainak nyújtott szórakozási lehetőséget, a későbbiekben az államosítás után különböző kulturális funkciókat látott el, majd a VIDUS központjaként működött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya