Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. November 17. 09:23, csütörtök | Helyi

Tatabányán folytatódik a Köszönjük Neked! országos kampány a fizikai munkát végzők megbecsüléséért

Tatabányán folytatódik a Köszönjük Neked! országos kampány a fizikai munkát végzők megbecsüléséért

Egyre égetőbb probléma, hogy egyes kiemelt régiók munkaerőhiánnyal küzdenek. Emellett komoly kihívást és országos problémát jelent a fizikai munkások toborzása, és kölcsönzése, illetve a jó munkaerő megtartása.

A Komárom-Esztergom megyét is megcélzó országos kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a fizikai dolgozók munkájának megbecsülésére.
A 2011 és 2016 első negyedéve között országos összesítésben növekedett a fizikai munkások száma mind a kereskedelmi, mind a szolgáltatási szektorban - a mezőgazdaságban, az iparban, az építőiparban, valamint a gépkezelők, összeszerelők, járművezetők -, illetve szakképzettséget nem igénylők körében is*. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hazánk minden régiójában kiegyensúlyozott lenne a fizikai munkavállalók iránti kereslet és kínálat.
A fővárost is beleszámítva, az egy lakosra jutó ipari termelési érték Komárom-Esztergom megyében közel az országos átlag háromszorosa, ezzel a megyék sorrendjében a második helyen áll. A megye az országos rangsor harmadik helyén áll a beruházások egy lakosra jutó értékében, illetve az alkalmazásban állók keresetének tekintetében. Továbbá a megye foglalkoztatottságában kiemelkedő szerepe van az iparnak: az év első három hónapjában az alkalmazásban állók felét ipari vállalkozások foglalkoztatták, ami az országos átlag kétszerese.** Ezek a statisztikák is jól mutatják, hogy milyen fontos a fizikai munkások hosszú távú megtartása Komárom-Esztergom megyében is.
Egyértelmű, hogy manapság már „nem sikk” fizikai munkát végezni, pedig nélküle szinte leállna a mindennapi élet. A probléma érzékeltetésére először regionális szinten, Miskolcon aktiválták a Köszönjük Neked! kampányt 2014 végén, amely során fotósorozatban mutatták be a helyi cégek fizikai munkásait. Ez a program akkor nagyon sokat jelentett a fizikai munkavállalóknak és munkáltatóiknak, így megszületett az ötlet, hogy legyen a kampány országos. Az elmúlt időszak munkaerő piaci tendenciái is ennek igényét támasztották alá: országos szintű kihívással nézünk szembe.


A program szervezőinek célja, hogy átformálják a köztudatban a fizikai munkát végzők megítélését és a Köszönjük Neked! kampány keretében megköszönjék értékes munkájukat.
A szeptemberben indult országos kampány során a programhoz csatlakozó cégek maguk javasolják azt a kollégájukat, akit a vállalat arcaként szeretnének bemutatni, és aki nemcsak az elmúlt időszakban, de a jövőben is képviselheti a kollégákat. Tatabányán már 23 cég csatlakozott a kezdeményezéshez, így 23 munkatárs arcát és inspiráló történetét ismerhetjük meg.

„Egy jó szó, egy elismerő vállveregetés és az, hogy látom, hogy fontos a munkám, minden nap új erőt ad és büszkeséggel tölt el. Lehet, hogy ezek apró dolgok csupán, de nekem nagyon fontosak” – mondta Orosz Gábor, a Köszönjük Neked! kampány egyik tatabányai nagykövete.
„Célunk az, hogy átformáljuk a köztudatban a fizikai munkát végzők megítélését és felhívjuk a figyelmet a fizikai dolgozók munkájának megbecsülésére. Fontos, hogy ne csak számokként, statisztikai adatokként lássák a fizikai munkásokat, hanem személyes történetekként és arcokként, akik minden nap csodát tesznek és megkönnyítik az életünket.” - mondta Vidó Csilla, a HRC Group Köszönjük Neked! kampány ügyvezető igazgatója.
A HRC Group több mint egy évtizede foglalkozik fizikai munkatársak toborzásával és kölcsönzésével, amely már évek óta hatalmas kihívás. A HRC Group szakemberei nap mint nap együtt dolgoznak és beszélgetnek a fizikai munkát végzőkkel és számos alkalommal az derült ki, hogy jól esne nekik több megbecsülés és elismerés.
„Örömmel tölt el, hogy a Köszönjük Neked! program emberközeli és időszerű kezdeményezése 23 céget inspirált Tatabányán és környékén, így 23 nagykövetnek és rajtuk keresztül több ezer további fizikai munkavállalónak mondhattunk ezúton is köszönetet az eddigi minőségi munkájáért. Ha ők itt látják, hogy elismerik őket és megbecsülik a szakmájukat, akkor a jövőben is elkötelezett és versenyképes munkavállalóink lesznek, amely még több céget és beruházást fog idevonzani”- mondta Bencsik János, Tatabánya városának országgyűlési képviselője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya