Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Március 20. 11:29, kedd | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Tavaszi Fesztivál Kodállyal

Tavaszi Fesztivál Kodállyal

Felcsendült egy Kodály Zoltán gyűjtéséből származó székely népballada és ezzel elkezdődött a XIII. Tavaszi Fesztivál városunkban.

Az idei rendezvénysorozattal Kodály Zoltán előtt tisztelegnek. Végh Zsuzsanna, az Erkel Ferenc Zeneiskola tanárának éneke után Dezső Marianna, az intézmény igazgatója arról beszélt, hogy a mostani programsorozat Kodály szellemi öröksége előtt tiszteleg a zeneszerző születésének 130. és halálának 45. évfordulóján.
„Minden évben biztos jele a tavasznak, hogy elkezdődik a Tavaszi Fesztivál” – kezdte az alpolgármester, majd elmondta: Nagyszerű alkotó közösségek vannak a városunkban, melyek által mi, zenekedvelők töltekezhetünk és a Tavaszi Fesztivál már tizenhárom éve nyújt lehetőséget, hogy ezt megtegyük..” Bereznai Csaba alpolgármester üdvözölte a nyitóesemény vendégeit és előadóit,majd Kertész Gyula, a falakon látható Kodály emlékkiállítás képeit jegyző fotóművész beszélt a tárlatról. Dezső Marianna személyes történetben mesélte el, hogy hétéves korában egy gyermekkórus tagjaként láthatta Kodályt, ám nem volt bátorsága aláírást kérni a zeneszerzőtől, aki autogramját nem adta ingyen: azt úgy lehetett nála kiérdemelni, ha az általa papírra vetett szolmizációs hangokat visszaénekelték neki. Dr. Márkusné Natter-Nád Klára, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja örömmel és nem először fogadta el a fesztivál szervezőinek meghívását. „A Kodály halála óta eltelt idő hosszúnak tűnhet, ám a magyar zenei élet meghatározó alakjának múlhatatlan hatása közelebb hozza őt a mához is” – mondta beszédében. A nyitóeseményen a zenei élményről a Bárdos Lajos Vegyeskar, a Kodály Zoltán Általános Iskola több kórusa és az Árpád Gimnázium Vegyeskara gondoskodott Sárközyné Pomázi Ágnes, Salló Győzőné Szeimann Zsuzsanna, illetve Murányi Ferenc vezényletével. Az április 1-éig tartó fesztivál második napján, Tavaszi keringő show hallható Dezső Marianna és Both Lehel kétzongorás hangversenyével Csajkovszkij, Brahms, Liszt, Rachmanyinov és Piazzola műveiből az Erkel Ferenc Zeneiskolában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya