Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Szeptember 13. 17:20, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Tel-Avivban lesz a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivál

Tel-Avivban lesz a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivál

Tel-Avivban rendezik a jövő évi, immár 64. Eurovíziós Dalfesztivált. Az esemény 2019. május 14-től 18-ig fog lezajlani az izraeli városban - jelentették be csütörtökön a szervezők.

Szeretném megköszönni a rendezésre pályázó izraeli városoknak ajánlataikat, és az izraeli közmédiának, a KAN-nek, hogy egy szakértőt kért fel a körülmények alapos felvázolására és értékelésére, ami hozzájárult a végső döntés meghozatalához. Tel-Aviv nyújtotta be a legátfogóbb pályázatot a világ legnagyobb zenei eseményének megrendezésére - mondta Jan Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál főellenőre, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetője.

Izrael eddig kétszer rendezett Eurovíziós Dalfesztivált, mindkét alkalommal (1979, 1999) Jeruzsálem volt a házigazda. Tel-Aviv Izrael második legnagyobb városa, mintegy 400 ezer lakossal. A verseny jövő évi helyszíne a Tel-Aviv-i Expo (Nemzetközi Kiállítási Központ) lesz.

Néhány héttel ezelőtt szinte az utolsó pillanatban jutott egyezségre egymással a dalfesztivál költségeiről az izraeli pénzügyminisztérium és a helyi közmédia vezetése. A megállapodás szerint a Tagíd nevű közmédiaszervezet felvett ötvenmillió sékel (négymilliárd forint) bankkölcsönt, amelyet letétbe helyezett az EBU által megnevezett svájci bankban. A pénzügyminisztérium vállalta az állami garanciát a kölcsönnél arra az esetre, ha valamely rendkívüli esemény, az Izraelben korántsem elképzelhetetlen háború, földrengés vagy más előre nem látható ok miatt elmaradna a megmérettetés.

Frank-Dieter Freiling, a versenyt lebonyolító testület vezetője most azt emelte ki, hogy garanciákat várnak az izraeli miniszterelnöktől az eseményre érkezők biztonsága és szabad mozgása vonatkozásában. "Ezek a garanciák elkerülhetetlenek ahhoz, hogy előre tudjunk haladni az esemény tervezésében, a látogatók biztonságát illetően, a verseny értékei, sokszínűsége fenntartása érdekében".

Izrael Neta Barzilai májusi lisszaboni győzelmével szerezte meg a jogot a 2019-es dalverseny rendezésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése