Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 04. 14:43, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ítéletidő: rekordmínuszok és behavazott városok

Ítéletidő: rekordmínuszok és behavazott városok

Az idei tél leghidegebb éjszakáját regisztrálták Németországban szombatra virradóra: a német időjárási szolgálat (DWD) mínusz 27,3 fokot mért az ország déli részén fekvő Oberstdorfban.

Garmischban mínusz 21,9 fokra csökkent a hőmérséklet. A tengerparti részeken enyhébb időjárás honolt, Helgoland szigete mínusz 6 fokkal Németország legmelegebb helyének számít. Keleten is engedett szorításából a tél: Görlitzben mínusz 13 fokot mértek, míg egy nappal korábban még 18 fokot mutatott a hőmérő.

Hó borítja Olaszországot

Olaszország középső és déli részén heves havazás és szibériai eredetű szél keseríti meg az állampolgárok hétvégéjét. Hó esett Calabria és Basilicata régiókban, és az Appenninekhez tartozó Irpinia-hegységben is több mint 70 centiméteres hó hullott. A dél-olaszországi Apulia régióból és Nápolyból is havazást jelentettek.

Észak-Olaszország is a tél szorításában van: Bolognát szombat reggelre vastag hótakaró fedte be, Triesztben a szél sebessége elérte az óránkénti 130 kilométert. A hőmérő higanyszála ott mínusz 5, Torinóban mínusz 10 fokra esett. A Róma–Pescara autópályát lezárták a forgalom elől. Az olasz közúti rendőrség felhívta az autósokat, hogy egyelőre mondjanak le a közép-olaszországi autós utazásokról.

Káosz a fővárosban

Az Alitalia olasz légitársaság szombaton negyven járatát törölte a római Fiumicino repülőtéren. Az egész olaszországi légi közlekedésben késések vannak, és a vasúti forgalmat is megnehezíti a rendkívüli időjárás.

Rómában a havazás kaotikus állapotokat idézett elő, a forgalom – főként a belvárosban – részlegesen megbénult. Gianni Alemanno polgármester felszólította az autósokat, hogy átmenetileg mondjanak le gépkocsijukról.

Rekordok Svájcban

Svájcban több város számára a szombatra virradó éjjel az elmúlt harminc év leghidegebb éjszakáját hozta. A Schwyz kantonbeli Glattalpban mínusz 34 fokos rekordhideget mértek. Graubünden kantonban mínusz 30, a Svájci fennsíkon mínusz 15-20, Genfben mínusz 10 fokra esett vissza a hőmérséklet. A Neuchatel kantonbeli Brevine-ben 1987-ben mért mínusz 41,8 fokos rekordot azonban még nem sikerült túlszárnyalni.

Halottak Lengyelországban

Lengyelországban 45-re emelkedett a fagyhalálok száma a rendkívüli hideghullám mintegy két héttel ezelőtti kezdete óta: az elmúlt 24 órában újabb nyolc áldozatot regisztráltak – közölte a rendőrség szombaton. A leghidegebb hőmérsékletet – mínusz 27 fokot – az ország északi részén regisztrálták. Tavaly november eleje óta összesen 88-an haltak meg kihűlés következtében.

Megbénult Bosznia

Egész Boszniát megbénította szombaton a két napja szakadó hó. Délen meghalt egy beteg, akihez a mentők a behavazott utak miatt nem tudtak eljutni. Szarajevót egyméteres hó fedi, a főváros körüli hegyekben a hótakaró vastagsága a két métert is eléri. Ivo Joszipovics horvát és Borisz Tadics szerb elnök a Szarajevó környékén lévő jahorinai síparadicsom egyik szállodájában rekedt, ahol pénteken regionális politikai találkozót tartottak.

Szarajevóban szombat reggel leállt a közösségi közlekedés, több villamos péntek este óta a hó fogságában van. A boszniai fővárosnak csupán néhány fő útvonala és pár hozzájuk csatlakozó mellékútja járható. A főváros utcái kihaltak, alig néhány ember merészkedik ki a házából.

Az afgán fővárosban, Kabulban le kellett zárni a legnagyobb repülőteret a sűrű hóesés miatt. A közlekedési minisztérium szóvivője közölte, hogy az odavezető utakat nagy erőkkel tisztítják, és szombat délutánra ismét megnyithatják a légikikötőt. Kabul sok útvonala járhatatlan a havazás miatt, és le kellett zárni a Hindukus-hegységen átvezető Szalang-hágót is, amely az ország északi részét köti össze az afgán fővárossal.

Havazás Algériában

Bekopogott a hideghullám Algériába is: hét év óta először havazott a fővárosban. A szokatlan időjárás számtalan kényelmetlenséget okozott az algíriaknak, de az ország több más térségében is. Utakat kellett lezárni, szakadozik az áram- és a gázszolgáltatás. A helyi sajtó beszámolója szerint az utóbbi 48 óra alatt bekövetkezett közlekedési balesetekben egy tucat ember vesztette életét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.