Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 24. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Teltházak és 90 százalék feletti külföldi vendég – így alakulnak az idei ünnepek

Teltházak és 90 százalék feletti külföldi vendég – így alakulnak az idei ünnepek

Ismét telt ház várható szilveszterkor a hazai szállodákban, de két ünnep között sem panaszkodhatnak a tulajdonosok, 90 százalékban külföldiekre számítanak. Maráczi Gábor a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketing igazgatója az OrientPress Hírügynökségnek arról is beszámolt: ha még van SZÉP-kártyánkon tartalék, mindenképp érdemes azzal fizetni a szállodákban, hiszen ilyen esetben akár 20-30 százalékos kedvezményt is kaphatunk.

„A szakmai szövetségek visszajelzései alapján a budapesti szállodák szilveszteri foglaltsága rendkívül erős, teltházra vagy közel teltházra számítanak mindenhol. Vidéken is hasonló a helyzet, ahol összességében az előfoglalások aránya nagyon szépen alakult az év utolsó hónapjaiban. Karácsony szezon szempontjából gyengébb időszaknak számít, hiszen hagyományosan ez családi ünnep, melyet az emberek általában otthon töltenek, azonban két ünnep között a belföldi vendégek megtöltik a szállodákat” - tájékoztatott Maráczi Gábor, aki hozzáfűzte: Budapesten alacsonyabb foglaltságokra számítanak, mint a vidéki gyógy- és wellness szállodákban. A szakember elmondta: Budapesten 90 százalék fölötti a külföldi vendégek száma ünnepekkor és átlagosan 2 és 5 nap között tartózkodnak a városban. Szilveszterkor pedig ez a szám többnyire 2-3 vendégéjszakára korlátozódik. Vidéken jellemzően belföldi vendégek szállnak meg – tette hozzá Maráczi.

Az igazgató beszámolt arról is: elsősorban olyan szálláshelyeket preferálnak a vendégek, ahol vannak plusz szolgáltatások, így szilveszterkor vidéken a gyógyszolgáltatásokat nyújtó helyek keresettek a leginkább. Budapesten ennél árnyaltabb a helyzet, hiszen ott bármikor kereshet egy fürdőt vagy kulturális eseményt az ember. A szálláshelyek minőségét tekintve általánosságban elmondható, hogy nem a panziókat vagy magánszállásokat, hanem a 3-4-5 csillagos szállodákat preferálják a turisták.

Az ünnepi akciókról az igazgató úgy nyilatkozott: a két időszakot ketté kell bontani. Szilveszterkor a hosszabb tartózkodású csomagok kerülnek előtérbe, ahol 2-3 éjszaka, panziós ellátással, szilveszteri vacsorával kombinálva kellőképp vonzza a vendégeket. A karácsonyi illetve két ünnep közti időszakban leginkább a SZÉP-kártya és üdülési csekk felhasználását ösztönző akciókba botlik az ember. Maráczi elmondta: több mint 1 milliárd Ft értékben van még december végégig beváltható kártya, melyekre komoly, akár 20-30 százalékos engedményeket is adhatnak a tulajdonosok.

Horváth Gergely a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese korábban arról számolt be: 2011-ben világszerte több mint 1200 milliárd dollárnyi bevétel folyt be csak a turizmusból, amely lassú, de folyamatos növekedést mutat. Európában 3,6 százalékos növekedést ért el a turisztikai ágazat. Ez ugyan alacsonynak mondható, azonban a világ turizmusának 72 százaléka Európában realizálódik. Horváth szerint meg kell nézni Magyarország helyzetét és lehetőségeit, hiszen jövőre Európában lesz a legkisebb a növekedés, de ezen belül a „mi” régiónkban lesz a legdinamikusabb. A vezérigazgató-helyettes kiemelte: tavaly 980 millió turisztikai céllal utazó utas volt világszerte és 2020-ra első számú húzóágazat lehet ez az iparág.

Horváth Gergely hazánk tekintetében arról tájékoztatott: a vendégéjszakák száma átlépte a 20 milliós határt és a számítások szerint a Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma az év végére várhatóan meghaladja a 21 és fél milliót, ami még a tavalyi rekordnál is több.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk