Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Január 31. 07:36, kedd | Külföld
Forrás: mti

Templomokba betörő iszlamistákat ítéltek el Németországban

Templomokba betörő iszlamistákat ítéltek el Németországban

Németországban elítéltek hétfőn nyolc radikális iszlamistát, akik betörtek templomokba és iskolákba, hogy pénzt szerezzenek Szíriában utazó dzsihadisták támogatására.

A kölni tartományi bíróság két év hét hónap és négy év tíz hónap közötti börtönbüntetésre ítélte a 22 és 36 év közötti férfiakat csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás miatt. A csoport több tagja súlyos testi sértés miatt is szabadságvesztés büntetést kapott.

Az ítélet szerint a csoport betört öt templomba és iskolába Siegen térségében, illetve egy afrikai népművészeti tárgyakat árusító kölni üzletbe. Pénzt és értéktárgyakat tulajdonítottak el, 19 ezer euró értékben. A bűncselekményeket még 2014 előtt követték el.

Az ügyészség súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésével is megvádolta a radikális iszlamizmus legnépszerűbb németországi irányzata, a szalafizmus hívei közé sorolt férfiakat, de ezt nem tudta bizonyítani a rendkívüli biztonsági intézkedések mellett lefolytatott tárgyaláson, amely 15 hónapig tartott. A 90 tárgyalási napon 60 tanút hallgattak meg, az ügyészség egyebek között 340 lehallgatott telefonbeszélgetés leiratát nyújtotta be bizonyítékként, a 435 oldalas vádirathoz csatolva.

A Rheinische Post című lap beszámolója szerint a pénzt Németországból Szíriába utazó dzsihadisták támogatását szolgálta. A csoport egyik tagja legkevesebb három harcost toborzott az Iszlám Állam terrorszervezetnek, egy másik pedig pénzt és egy mentőautót juttatott el az al-Kaida nemzetközi dzsihadista hálózathoz tartozó Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Núszra) egyik szövetségesének, az Ahrar al-Sham nevű szíriai fegyveres szervezetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.