Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Augusztus 04. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: jövönk.info

Tennivalók a kertben - Augusztus

Tennivalók a kertben - Augusztus

A veteményeskertben folyamatosan érnek be a terményeink, és jólesően nyugtázhatjuk munkánk gyümölcsét egy szelet saját termesztésű dinnyét vagy zsenge főtt kukoricát csócsálva.

De fertőzött leveleket, terméseket, szemeket továbbra sem adunk az állatainknak, mert megbetegedhetnek tőle, a komposztra sem hordjuk, hanem elégetjük.
Lássuk, milyen munkáknak nézhetünk még elébe e hónapban!
Megkezdődik a melegkedvelő növények és hagymák begyűjtése, a talajelőkészítés az őszi vetések alá, mert a frissen trágyázott föld általában nem jó. Folytatjuk a paradicsom fattyazását.
Felszedjük a sárguló fok- és vöröshagymát, szellős helyen, zsákra terítve, lehetőleg napon szárítjuk. A lúdtojás nagyságú céklákat folyamatosan szedjük, mert ha túl nagyra nőnek, romlik a minőségük, na meg így a maradék is több vízhez, tápanyaghoz jut, behozhatják lemaradásukat a fejlődésben.
Porhanyítjuk a csemegekukorica talaját, ha szükséges, öntözzük is, az első, kifejlett, de még zsenge csöveket szedhetjük. Erről a csuhélevelek keskeny csíkjának lehúzásával győződhetünk meg, az éretlenekre visszahúzzuk a csíkot, ne maradjanak szabadon.
A szabadföldbe vetett görögdinnye érni kezd már, fanyelű késsel kopogtassuk, a tompa, mély hangúakat szedhetjük. Ha nem marad tartós az esőzés, öntözzük a paradicsomot és a paprikát, a káposzta- és salátaféléket, karfiolt és kapalábét, de a vöröskáposztát ne, mert felrepednek a fejei.
A gyökérzöldségekből fokozatosan szedünk, kapáljuk és öntözzük. A zöldségeskertet tartsuk gyommentesen, és rendszeresen kapáljunk, így elkerülhetjük, hogy a hangyák befészkeljék magukat az ágyásainkba és telehordják "teheneikkel", a levéltetvekkel a zöldségeinket. Mivel a bolygatást nem szeretik, így a gondosan ápolt veteményesünkből el fognak költözni, vagy meg sem jelennek.
Letermett a májusban ültetett bokorbab. Kifejtjük, majd az átválogatott szemeket kiterítjük száradni. Ha teljesen kiszáradtak és összeaszalódtak, tegyük be egy tálban a mikróba egy percre a szemeket, mert ez minden rovarpetét elpusztít, így csavaros üvegben vagy vastag zacskóban nyugodtan tárolhatjuk.

A virágoskertbena nyári munkánk java részét az öntözés, az elhervadt virágok eltávolítása és a gyommentesen tartás teszi ki. Az elvirágzott évelők, kisebb cserjék, például pünkösdi rózsa, kövirózsa átültetési, szaporítási ideje most jött el, a még ezek után virágzókat ne bolygassuk még. Átültetéskor megkurtítjuk a növények gyökerét és szárát is egyharmadával, majd ületés után alaposan beöntözzük, a talajt tőzeggel vagy más talajtakaró anyaggal takarva hagyjuk fejlődni őket. Talajlakó kártevőktől mentes területre ültessünk, szükség esetén talajfertőtlenítést végezzünk.
A gumós és hagymás növényeket is átültetjük, például a sáfrányt és a nárciszt. A liliomok közül a tűzliliom és a tigrisliliom szárán fejlődött apró hagymákat leválasztjuk, és 5 cm mély barázdába ültetjük, 10 cm tőtávolságra. Ezeknek a talaját is takarjuk, érett trágya is megfelel nekik. Ha a fehér liliomot is át akarjuk ültetni a jelenlegi helyéről, addig szedjük fel a virágzás után, amíg újból be nem gyökeresedik és ki nem hajt, mert utána már tilos megbolygatni!
A szaporítani kívánt örökzöldek vagy lomblevelűek dugványozása előtt vizsgáljuk meg az anyanövényt, fertőzésmentes -e, ugyanis dugványozással terjeszthetjük el legkönnyebben a leginkább veszélyes kórokozókat, ezért erre a célra csak tökéletesen egészséges növényt válasszunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya