Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Március 15. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti

Tilos lehet a gázfűtés 2025-től az új építésű házakban Nagy-Britanniában

Tilos lehet a gázfűtés 2025-től az új építésű házakban Nagy-Britanniában

Tilos lehet a gázfűtés 2025-től az új építésű házakban Nagy-Britanniában, a gáz főzőlapok azonban maradhatnak - számolt be a BBC hírportálja a brit pénzügyminiszter terveiről.

Philip Hammond tavaszi parlamenti beszámolójában vázolta fel a fosszilis tüzelőanyagok használatának megtiltását az új otthonok esetében.

Az új házak fűtését más módokon, többek között hőszivattyúval és szigorú hőszigetelési szabványok bevezetésével oldanák meg.

A gázfűtés tilalma annak a tervnek a része, amellyel a pénzügyminiszter a globális felmelegedés miatt demonstráló fiatalok aggodalmaira akar választ adni.

A környezetvédők örömmel fogadták a tervet, ám szerintük Hammond a legnagyobb kihívásokkal, a közlekedésből származó kibocsátással és a már meglévő, környezetszennyező épületekkel nem foglalkozott, pedig az utóbbiak teszik ki a lakásállomány döntő részét még évtizedekig.

Philip Hammond a légi közlekedésből származó szennyező anyagok ügyében konzultációkat folytat arról a tervről, amely szerint a légitársaságokat arra köteleznék, hogy ajánljanak fel az utasoknak az útjaik miatti szennyezés ellensúlyozását szolgáló - például faültetési - programokat.

A Greenpeace szerint inkább meg kellene adóztatni a sűrűn repülő utasokat.

Munkatársuk, Mel Evans a BBC-nek elmondta, "komoly intézkedések és komoly összegek kellenek ahhoz, hogy az elavult házak ügyét megoldják vagy a járműveket elektromosra cseréljék".

"Jó kezdés lenne, ha 2030-tól megtiltanák az új benzines vagy dízelautók eladását" - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.